fbpx

Salon automobila u Ženevi definitivno je ugašen

Salon automobila u Ženevi definitivno je ugašen zbog sve manjeg interesa kako izlagača tako i posetilaca

Salon automobila u Ženevi definitivno ugašen

Salon automobila u Ženevi definitivno je ugašen zbog sve manjeg interesa kako izlagača tako i posetilaca i nema planova da se ovaj događaj održi u narednim godinama. Salon automobila u Ženevi neće biti održan 2025. godine i nema planova za održavanje događaja u narednim godinama zbog sve manjeg interesovanja proizvođača automobila i posetilaca. Organizacioni komitet naveo je “neizvesnosti povezane sa automobilskom industrijom i narušenom atraktivnošću velikih evropskih sajmova” kao argument za odluku da se događaja definitivno odustane. Salon automobila u Ženevi ima više nego impresivnu tradiciju i datira još iz 1905. godine, a na svom vrhuncu privlačio je i do 120 izlagača. Vratio se ove godine nakon četvorogodišnjeg odsustva koje je počelo zbog pandemije COVID-19. Veliki proizvođači automobila iz Evrope, SAD i Azije preskočili su ovogodišnji događaj, uključujući Volkswagen Grupu, Stelantis, BMW, Mercedes-Benz, Toyotu, Hyundai i Ford. Grupa Renault sa istoimenim brendom i svojom budžetnom markom Dacia bila je jedini veliki evropski proizvođač automobila koji je prisustvovao na PalExpo 2024. To je omogućilo kineskim proizvođačima automobila koji prodiru u Evropu, uključujući BYD i MG Motors u vlasništvu SAIC-a, da preuzmu veliki deo pažnje posetilaca.

Salon automobila u Ženevi definitivno ugašen

Prethodnih godina, izložba je privukla više od 500.000 posetilaca i smatrana je neutralnim terenom za evropske proizvođače automobila pored drugih velikih sajmova u Francuskoj i Nemačkoj. Ove godine je samo 168.000 posetilaca prisustvovalo predstavi, koja je održana od 26. februara do 3. marta, što je znatno manje od 200.000 koliko su očekivali organizatori i lokalne vlasti. Organizacioni komitet je rekao da će nastaviti da planira sajam automobila u Kataru u novembru 2025. godine, jer nastoji da izgradi novu publiku van Evrope. Događaj u Kataru je prvi put održan 2023. godine pod nazivom: Ženevski Međunarodni sajam automobila u Kataru.
„Zadovoljstvo je shvatiti da saloni automobila nastavljaju da privlače brendove u različitim delovima sveta i da je Međunarodni sajam automobila u Ženevi pojačao svoju privlačnost na Bliskom istoku“, kaže izvršni direktor salona automobila u Ženevi Sandro Meskita u saopštenju objavljenom u petak. Ali salon u Švajcarskoj više definitivno neće biti oživljen, saopštio je organizacioni komitet. „Nedostatak interesovanja proizvođača za učešće na Ženevskom salonu u teškom industrijskom kontekstu, konkurencija sa sajmova u Parizu i Minhenu koji favorizuju svoju domaću industriju, kao i nivoi ulaganja potrebnih za održavanje takvog sajma, predstavljaju poslednji udarac za buduće izdanje“, rekao je u saopštenju za javnost Aleksandar de Senarklens, predsednik fondacije koja je organizovala Salon u Ženevi. Fondacija će takođe biti raspuštena, navodi se u saopštenju. Sledeći evropski sajam održaće se u Parizu od 14. do 20. oktobra. Među brendovima koji se očekuju su Renault, Stellantisov Peugeot, Citroen i Alfa Romeo, BMV i kineski Xpeng.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Počela proizvodnja poznatog modela – Lada Niva Travel

U Toljatiju je počela, tačnije nastavljena proizvodnja modela sa nama dobro poznatim imenom – ...

Gde nestade Aston Martin Valkyrie

Hiperambicozni hiperautomobil Aston Martin Valkyrie kao da je nestao sa lica zemlje Hiperambiciozni hiperautomobil ...

Imidž automobilske industrije Nemačke na staklenim nogama

Još se nisu ni ohladile hale frankfurtskog salona, a imidž automobilske industrije u Nemačkoj ...

U 100 miliona vozila neispravni vazdušni jastuci

Pojavio se kupac za kompaniju Takata, koja je u žižu javnosti dospela nakon skandala ...

In memoriam – Dietrich Mateschitz

Dietrich Mateschitz, jedan od osnivača kopanije Red Bull preminuo je u 78. godini života ...