fbpx

Evropska unija uvodi EURO 7 standarde, u Srbiji i dalje EURO 3

Evropska unija uvodi EURO 7 standarde, u Srbiji i dalje dozvoljen uvoz vozila sa EURO 3 standardom

Evropska unija uvodi EURO 7

Evropska unija uvodi EURO 7 standarde, u Srbiji i dalje dozvoljen uvoz vozila sa EURO 3 standardom.
Šta je uopšte EURO 7? Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova nam pojašnjava.
Savet ministara Evropske unije i Parliament Evropske unije su 24. Aprila 2024.godine definitivno usvojili raniji predlog Evropske komisije o uvođenju novih standarda (EURO 7) emisije izduvnih gasova, emisije štetnih materija koje emituju ostale komponente i delovi vozila (pneumatici, kočione pločice itd.) kao i standarda vezanih za životni vek (trajnost) baterija električnih i “Plug-in” hibridnih vozila, koje će od novembra 2026 godine morati da ispune svi postojeći modeli putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila (M1 I N1 kategorije) a od novembra 2027.godine svi novi modeli putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila (M1 I N1 kategorije).

Evropska unija uvodi EURO 7 Foto: BASF

Za autobuse, teška teretna vozila i priključna vozila (M2, M3, N2, N3, O3, O4 kategorija) pravila stupaju na snagu od maja 2028. godine za postojeće modele, odnosno od maja 2029.godine za nove modele.Kada su u pitanju emisije izduvnih gasova, za putničke automobile (M1) i laka komercijalna vozila (N1), uvaženi su prigovori većine evropskih proizvođača, kao i vlada šest država EU, pa su zadržane granične vrednosti iz trenutno važećeg EURO 6 standarda, odnosno:

– CO2 – 1000 mg/km (benzin); 500 mg/km (dizel)
– THC – 100 mg/km (benzin)
– NMHC – 68 mg/km (benzin)
– NOx – 60 mg/km (benzin); 80 mg/km (dizel)
– PM – 4,5 mg/km (benzin, dizel)

Evropska unija uvodi EURO 7 Foto: Daimler

Kada su u pitanju emisije izduvnih gasova, za autobuse i teška teretna vozila (M2, M3, N2, N3) ipak su dodatno pooštrena pravila pa su postavljenje još niže granične vrednosti u odnosu na trenutno važeći EURO 6 standard.
Kada je u pitanju životni vek odnosno trajnost baterije, za putničke automobile i laka komercijalna vozila (100% električni i Plug-in hibridi) je propisano da:
U prvih 5 godina starosti ili pređenih 100.000 km baterija mora imati trajnost min. 82% svog ukupnog životnog veka;
Između 5 i 8 godina starosti ili pređenih 100.000km – 160.000km baterija mora imati trajnost min. 72% svog ukupnog životnog veka.
Takođe, da bi bilo koje novo-proizvedeno vozilo gore pomenutih kategorija dobilo tipsko odobrenje za upotrebu, odnosno da bi uopšte moglo da se registruje i koristi unutar država Evropske Unije, proizvođači će morati da ispune i stroge kriterijume konstantnog monitoringa, odnosno da:
– U vozilo ugrade OBD (“On Board Diagnostics”) uređaj za detekciju neispravnosti sistema izduvnih gasova u smislu emitovanja vrednosti štetnih gasova iznad dozvoljenih graničnih vrednosti;
– U vozilo ugrade OBFCM (“On Board Fuel Consumption Monitoring”) uređaj za merenje stvarne potrošnje goriva (ili struje kod električnih vozila), u cilju određivanja stepena njihove energetske efikasnosti;
– U vozilo ugrade SOH (“State of Health”) uređaj za monitoring stanja baterije u smislu trajnosti odnosno njenog životnog veka;
– U vozilo ugrade sistem za upozorenje vozača da izduvni gasovi prekoračuju dozvoljene granične vrednosti;
– U vozilo ugrade sistem za upozorenje vozača za nizak nivo reagensa ;
– Obezbede dijagnostičke uređaje za ispitivanje prilikom redovnih tehničkih pregleda vozila.
Po prvi put će se ograničiti zagađenje ne samo iz izduvnog sistema vozila već će morati da se smanji i emisija štetnih čestica, mikro-čestica koje nastaju upotrebom pneumatika i kočnica. To će se odnositi i na električne automobile.

Toyota – novi četvorocilindarski motori

Iako su argumenti koje je uložila auto-industrija a koji su pokazivali da će to biti ogroman izdatak samo delimično uvaženi, suštinski gledano su evropski regulatori ako se posmatra u celosti dodatno pooštrili kriterijume. Samo jedna rečenica koja je izgovorena tokom završne, martovske debate u Evropskom savetu je stavila tačku na svaku svaku dalju raspravu: “Od posledica aero-zagađenja prouzrokovanim emisijama štetnih gasova iz vozila u EU godišnje, premine 75.000 ljudi.” (Ukupno od zagađenja vazduha umre godišnje 400.000 žitelja EU). Tako stoje stvari u Evropskoj Uniji.
A kako stoje kod nas ?
U Srbiji je u prva četiri meseca 2024. godine povećana prodaja novih vozila za više od 30 odsto u odnosu na isti period lane što svakako ohrabruje. Prodato je 9.713 putničkih automobila što je za čak 2.265 više nego u istom periodu prošle godine kada je prodato 7.448 automobila. Prodaja lakih komercijalnih vozila u periodu januar-april 2024. dostigla je brojku od 2.131. To je za 575 više nego u prva četiri meseca 2023. kada je prodato 1.556 vozila. Rast od respektabilnih 36,9 odsto.
Ali…
Podatak koji je više nego porazan je da je u Srbiji u prva četiri meseca ove godine prodato ukupno 43.290 polovnih automobila iz uvoza, a da je više od 65% od ovog broja vozila starijih od 15 godina. I dok kod novih kupljenih vozila primećujemo pozitivan trend povećanja broja električnih, hibridnih i vozila sa benzinskim motorima kod polovnih uvezenih vozila iz EU najzastupljeniji su dizelaši starijih generacija (EURO 3, 4, 5). Podatak je poražavajući jer prodaja takvih dizelaša čini 63 odsto od svih uvezenih polovnih vozila.
U Srbiji je, uprkos najavama nadležnih, još prošle godine, i očekivanjima da će se to desiti početkom ove i dalje prolongirana odluka o zabrani uvoza polovnih vozila sa “EURO 3″ i EURO 4″ eko stadardima. Da podsetimo vozila sa ” EURO 3″ standardima su se proizvodila od 2000. do 2005. godine, a sa “EURO 4″ od 2005. do 2009. godine. To znači da je u Srbiju i dalje moguće uvesti i vozila stara više od 24 godine, tako da je Srbija ostala poslednje utočište za evropske zagađivače. Jer, Vlada Crne Gore je donela odluku da se zabrani od 1. jula ove godine uvoz vozila starijih od 15.godina. To znači da neće moći da se uvezu vozila sa manjim eko standardom od ”EURO 5”. Bosna i Hercegovina je takođe zabranila uvoz polovnih vozila od 1. Juna 2019.godine sa motorom “EURO 4” standarda. Prema istraživanju Globalnog saveza za zdravlje i zagađenje, Srbija je prva u Evropi i deveta u svetu po smrtnosti usled različitih vidova zagađenja, pre svega zbog zagađenosti vazduha. U Srbiji godišnje prerano umre 12.000 stanovnika.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Audi S3 je snažniji od Golfa R

Novi Audi S3 je snažniji od Golfa R a u svom Quattro pogonu dobio ...

BMW sprema vatreni M3 karavan

Jedna zamračena ali službena fotografija rekla je sasvim dovoljno – BMW sprema vatreni karavan ...

Jost Capito okuplja poznatu ekipu u Williams F1 timu

Williams tim Formule 1 se pojačao za novog tehničkog direktora, veoma iskusnog i uigranog ...

Kako izgleda reperacija motora od 11.000 KS

Drag trke sigurno ne spadaju među najpopularnije kod nas, ali imaju svoj deo fascinantnosti, ...

Citroen ovako vidi putovanje budućnosti

Konceptom 19_19 Citroen će sutra u Parizu pokazati kako vidi putovanje na duge staze ...

WEVC predstavio sportski EV inspirisan Porscheom 356

Firma iz Velike Britanije je predstavila novu platformu za električne automobile skrivenu ispod vrlo ...