fbpx

Formula 1 – Toyota se vraća u najbrži cirkus?

Formula 1 – Toyota se vraća u najbrži cirkus, kažu spekulacije i već vide scenario po kojem bi japanski gigant mogao nazad na grid

Formula 1 – Toyota se vraća u najbrži cirkus (Photo by Mark Sutton / LAT Images)

Formula 1 – Toyota se vraća u najbrži cirkus, kažu spekulacije i već vide scenario po kojem bi japanski gigant mogao nazad na grid Spekulacije da Toyota razmišlja da se vrati u Formulu 1 sa timom Haas dobile su dodatni vetar u leđa u Silverstoneu gde je trkački menadžer Toyota Gazoo Masaya Kaji posmatrao akciju iz Haasove garaže. Nakon što se bez mnogo uspeha (pogotovo u odnosu na ogromne investicije) povukla iz Formule 1 na kraju šampionata 2009. godine navodeći globalnu krizu kao razlog, Toyota sada navodno želi da se vrati u sport. Da li je Toyota Gazoo Haas na vidiku?
Prema F1 publikacijama Formula.hu i Racingnevs365.com, Toyota bi mogla da bude partner sa Haasom u proizvodnji komponenti karoserije njihovog F1 automobila, čineći to zajedno sa Dallarom, koja bi uključivala Haas, a koji koristi Toyotin aerotunel u Kelnu. Ali iako nema planova za pravljenje sopstvenog pogonskog sistema, Tojota bi mogla da krene tim putem u budućnosti. Haas je, za sada, odbio da komentariše spekulacije. Međutim, od tada se na društvenim mrežama pojavio jedan značajan trag sa generalnim direktorom Toyota Gazoo u tehničkom odeljenju za motosport, Masayaom Kajijem, primećenim u garaži Haasa tokom trke Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije. Kaji je bio jedan od gostiju u zadnjem delu garaže tima Haas, posmatrajući akciju dok se Niko Hulkenberg borio za šesto mesto na trci u Silverstoneu, što je bio njegov drugi P6 u isto toliko trka.
Spekulacije kažu da bi kao mogući prvi korak, to bi bio sponzorski ugovor sličan onom koji su poslednjih godina imali Zauber i Alfa Romeo, a zatim i tehnološka saradnja. Iako je Haasove F1 automobile proizvodila Dallara, mađarska publikacija tvrdi da će karoseriju „delimično ili u potpunosti preuzeti sedište Toyota Gazoo Racing-a u Kelnu od 2025. godine“.

Formula 1 – Toyota se vraća u najbrži cirkus / Allan McNish (GBR) Toyota TF102 Austalian Grand Prix, Melbourne, Australia, 3 March 2002. // Foto Toyota Newsroom

Motor će, međutim, i dalje biti pogonska jedinica Ferarija dok njihov ugovor traje do 2028. godine. Takođe se raspravljalo o potpunom preuzimanju Haasa od strane Toyote sa potencijalom da Tojota napravi sopstvene motore. Međutim, do sada je Toyota bila rezervisana ka ideji da se posveti povratku u Formulu 1, a potpredsednik Toyota Gazoo Racing Europe Kazuki Nakajima je prošle sezone rekao: „U ovom trenutku, to je jasno ne. „Ovo je samo o tome da vozaču (fabrički vozač Toyote Ryo Hirakawa je postao deo programa tima McLaren)  pružimo priliku da uđe na vrata F1. Ali, naravno, možete razmišljati o bilo čemu, a ima dosta glasina. Ko zna šta nosi budućnost?”

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault Megane E-Tech osvojio pet Euro NCAP zvezdica

Novi Megane E-Tech Electric je upravo osvojio 5 zvezdica na testiranju Euro NCAP-a prema ...

U SAD prvi put prodato više pickupova nego putničkih vozila

Prodaja pickup vozila je  u aprilu po prvi put ikad premašila broj prodatih putničkih ...

Po čemu je Teslin “Raven” pogon nazvan?

Pojedini proizvođači automobila vole da imenuju svoje ekskluzivne motore, a među njima se našao ...

Honda CR-V po specijalnim uslovima

  Honda Srbija pripremila je specijalnu ponudu za model CR-V, jedan od najprodavanijih SUV ...

Tesla očekivao da će automobili trajati 5-6 godina

Bruka – opoziv dva modela Tesla otkrio je da je fabrika očekivala da će ...

Kad se Renault Scenic razgoropadi

U ponudi automobila u toku je stvaranje novog svetskog poretka, samo, pitanje je gde ...