fbpx

Mercedes zvanično predstavio novu GLB-Klasu

Mercedes-Benz je duplirao svoju ponudu u segmentu kompaktnih SUV-ova lansiranjem novog modela, GLB-Klase

Foto: Daimler

Mercedes-Benz je duplirao svoju ponudu u segmentu kompaktnih SUV-ova lansiranjem novog modela, GLB-Klase. Novi SUV je je tek pokazan, a u salonima se očekuje do kraja ove godine. GLB je u suštini veća i kockastija verzija modela GLA, koji je zapravo više podignuti hatchback nego SUV. Mercedes GLB je baziran na istoj MFA2 (Mercedes Front-drive Architecture) platformi kao i A-Klasa i nedavno redizajnirani CLA.

Foto: Daimler

Dugačak je 4,63 metara, širok 1,83 i visok 1,66 metara, međuosovinsko rastojanje iznosi 2829 mm, što je, na primer, 10 cm više nego kod aktuelne B-Klase. Iako novi GLB dolazi standardno sa pet sedišta, kupci će moći da poruče i verziju sa sedam.

Foto: Daimler

Iz Mercedesa tvrde da na dva odvojena sedišta u trećem redu mogu da sednu putnici visine do 1.68 metara, a da se njihovim preklapanjem dobija ravan pod. Modeli sa pet sedišta pružaju od 560 do 1755 litara prtljažnog prostora. Po lansiranju, GLB-Klasa će biti dostupna u dve benzinske i dve dizel varijante. Osnovnu varijantu, pod oznakom GLB 200, pokreće 1.33 litarski turbo benzinac sa 163 KS, a snaga se prenosi na prednje točkove putem sedmostepenog menjača sa dvostrukom spojnicom.

Foto: Daimler

Uz dvolitarski benzinac sa 224 KS, pod oznakom GLB 250 4Matic, dolaze osmostepeni DCT menjač i pogon na sve točkove. Obe dizel varijante karakteriše agregat zapremine 1951 ccm, snage 150 ili 190 KS u kombinaciji sa osmostepenim DCT-om. Slabija verzija je dostupna sa kako prednjim, tako i AWD pogonom, dok jača dolazi standardno sa AWD pogonom.

Foto: Daimler

U kabini GLB-a nema mnogo iznenađenja. Dva 7-inčna ekrana, preuzeta iz A-Klase, služe kao instrument tabla i infotejment sistem. Drugi ekran je osetljiv na dodir, a vlasnici će moći da kontrolišu neke od funkcija vozila pomoću glasovnih komandi.

Foto: Daimler

Burmester audio sistem, veći 10.25-inčni ekrani, i neke od najnovijih bezbednosnih asistencija su na spisku dodatne opreme. Novi GLB će se proizvoditi u Aguascalientes fabrici u Meksiku, a cene još nisu objavljene.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Lotus Theory 1 je trosed budućnosti

Lotus Theory 1 je trosed budućnosti koji bi marku trebao da vrati i nekim ...

Smart raste li raste i prerasta u SUV

Smart raste li raste i prerasta u SUV, daleko preko onoga što je nekada ...

Električni Mercedes G-Klase ima četiri motora

Električni Mercedes G-Klase ima četiri motora i ludu količinu snage i još većeg obrtnog ...

Trka 24 časa Lemana se vozi za vikend

Trka 24 časa Lemana, legendarna trka izdržljivosti vozi se za vikend, a među posadama ...

Predstavljeni novi BMW Serije 5 i i5

Predstavljeni su novi BMW Serije 5 i i5, a postavljeni su na zajedničku CLAR ...

U Beogradu premijerno Jeep Avenger

Na Međunarodnom sajmu automobila u Beogradu, brend Jeep predstavio je Avenger svoje prvo električno ...