fbpx

Civic Type R srušio rekord na Nürburgringu

Nije najvažnije na svetu, ali stari dobri Nürburgring ostaje referenca kada se treba dokazati u brzini i to poručiti kupcima.

Foto HONDA

Samo što je predstavljen u Ženevi početkom marta, nova Honda Civic Type R se početkom aprila pohvalila novim rekordom za vozila sa prednjim pogonom na stazi koju nazivaju “Zelenim paklom”. Dosadašnji rekord za vozila sa prednjim pogonom držao je VW Golf GTI Clubsport S i to sa vremenom od 7:49.21, a koji je preuzeo upravo od prethodne generacije Civica pre dve godine. Međutim, ako već ne ide u Formuli 1, hondini marketaši su smatrali da se ovakvim rekordom mogu privuću kupci, a novi Civic ga je postavio iz prvog pokušaja, vremenom 7 min 43.8 sec. Rekord je postavljen po suvom vremenu pod vremenskim uslovima oprimalnim za pneumatike i performanse motora, a za čitavih sedam sekundi je poboljšan u odnosu na rekord prethodnog Civica. Rekord je inače postignut u finalnoj fazi testiranja serijskog modela.

foto HONDA

U svojoj 10. generaciji Civic Type R ima dvolitarski turbo agregat sa VTEC sistemom, koji pored 320 KS stvara 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Prenosni odnosi u šestostepenom menjaču su skraćeni čime su unapređene ubrzanja, a prema fabričkim podacima aerodinamika ima najbolji odnos između uzgona i otpora u hot hatch klasi.

Foto HONDA

Karoserija ima 38% veću torzionu krutost u odnosu na prethodnu, ali je ujedno i lakša 16 kilograma. Civic ima novu stražnju multilink osovinu, koja daje veu stabilnost na kočenju i smanjuje ukupno valjnje automobila, što za rezultat ima veće brzine na ulasku i kroz krivine. Prilikom postavljanja rekorda, Civic je bio opremljen plivajućim sigurnosnim kavezom koji nije doprinosio krutosti karoserije, a da bi vozilo masom ostalo na nivou serijskog, ukljonjen je audio sistem i stražnja klupa. Pneumatici su bili sportski ali legalni za drumsku vožnju.
Proizvodnja Civic Type R za ceo svet počinje na leto u pogonu u Swindonu u Engleskoj.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ram 1500 REV ima autonomiju od 800 kilometara

Ram 1500 REV je otkriven u februaru, a sada su poznate i performanse za ...

Petogodišnja proizvođačka garancija za Range Rover, Defender i Discovery

Petogodišnja proizvođačka garancija za sve nove modele Range Rover, Defender i Discovery stupila je ...

Continental osvojio titulu „Proizvođača pneumatika godine“

Nagradu „Proizvođač pneumatika godine” Continental je dobio od međunarodnog stručnog časopisa Tire Technology International ...

Muškarac postao žena kako bi plaćao jeftinije osiguranje

Koliko god apsurdno zvučalo, mladić iz Kanade je odlučio da “promeni pol” kako bi ...

Spyker se vraća zahvaljujući novim investitorima

Nakon dužeg vremena u mirovanju, holandska firma Spyker se oglasila sa pozitivnim vestima Spyker ...

Toyota u Srbiji sa FLEX finansiranjem

Toyota je na tržištu Srbije objavila novu prodajnu kampanju pod sloganom „Toyota pobednički tim“. ...