fbpx

Civic Type R srušio rekord na Nürburgringu

Nije najvažnije na svetu, ali stari dobri Nürburgring ostaje referenca kada se treba dokazati u brzini i to poručiti kupcima.

Foto HONDA

Samo što je predstavljen u Ženevi početkom marta, nova Honda Civic Type R se početkom aprila pohvalila novim rekordom za vozila sa prednjim pogonom na stazi koju nazivaju “Zelenim paklom”. Dosadašnji rekord za vozila sa prednjim pogonom držao je VW Golf GTI Clubsport S i to sa vremenom od 7:49.21, a koji je preuzeo upravo od prethodne generacije Civica pre dve godine. Međutim, ako već ne ide u Formuli 1, hondini marketaši su smatrali da se ovakvim rekordom mogu privuću kupci, a novi Civic ga je postavio iz prvog pokušaja, vremenom 7 min 43.8 sec. Rekord je postavljen po suvom vremenu pod vremenskim uslovima oprimalnim za pneumatike i performanse motora, a za čitavih sedam sekundi je poboljšan u odnosu na rekord prethodnog Civica. Rekord je inače postignut u finalnoj fazi testiranja serijskog modela.

foto HONDA

U svojoj 10. generaciji Civic Type R ima dvolitarski turbo agregat sa VTEC sistemom, koji pored 320 KS stvara 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Prenosni odnosi u šestostepenom menjaču su skraćeni čime su unapređene ubrzanja, a prema fabričkim podacima aerodinamika ima najbolji odnos između uzgona i otpora u hot hatch klasi.

Foto HONDA

Karoserija ima 38% veću torzionu krutost u odnosu na prethodnu, ali je ujedno i lakša 16 kilograma. Civic ima novu stražnju multilink osovinu, koja daje veu stabilnost na kočenju i smanjuje ukupno valjnje automobila, što za rezultat ima veće brzine na ulasku i kroz krivine. Prilikom postavljanja rekorda, Civic je bio opremljen plivajućim sigurnosnim kavezom koji nije doprinosio krutosti karoserije, a da bi vozilo masom ostalo na nivou serijskog, ukljonjen je audio sistem i stražnja klupa. Pneumatici su bili sportski ali legalni za drumsku vožnju.
Proizvodnja Civic Type R za ceo svet počinje na leto u pogonu u Swindonu u Engleskoj.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volvo Cars i Varjo uvode mešovitu realnost u automobil

Volvo Cars i Varjo predstavljaju prvu upotrebu mešovite realnosti za razvoj automobila u svetu ...

Kia uvodi CVVD, novi varijabilni razvod ventila

Modeli Kia dobijaju novi CVVD motor koji nudi bolje performanse, troši manje goriva i ...

U McLaren Grupi je lošije nego što izgleda?

U McLaren Grupi je situacija lošija nego što se do sada moglo videti i ...

Alain Prost promovisan u neizvršnog direktora Renault GP

Četvorostruki šampion sveta Formule 1, Alain Prost, promovisan je u neizvršnog predsednika fime koja ...

Lamborghini razvija svoj poslednji V12

Lamborghini radi na ekstremnoj verziji Aventadora, koja će uz ime SCV12 verovatno bit poslednji ...

Škoda je više od partnera za Tour de France

Škoda nije samo tradicionalni partner Tour de Francea vozilima, nego je zadužena i za ...