fbpx

Volkswagen Taigo spreman za kupce u Evropi

Volkswagen Taigo, kompaktni SUV coupe spreman je i za kupce u Evropi nakon što je debitovao u Južnoj Americi

Za model Volkswagen Nivus čuli smo pre više od godinu dana, a sada je zvanično potvrđeno da će ovaj kompaktni SUV-Coupe stići do kupaca u Evropi, ali pod drugim imenom. Volkswagen Taigo, zvančno je ime novog modela postavljenog na MQB-A0 platformu. To znači da se mehanikom i motorima oslanja na provereno – VW Polo i T-Cross.
VW Taigo je prvi SUV-Coupe koji stiže pod markom Volkswagen, a dužinom od 4.26 metara i međuosovinskim razmakom od 2.56 metara potpuno se uklapa u kompaktni segment praktičan za grad, ali i duže putovanje, pogotovo uz povelik prtljažnik od 438 litara. Ako bi potražili barem jednog reprezentativnog konkurenta u segmentu, prvi bi nam pao na pamet Nissan Juke.
Volkswagen svoj novi model opisuje kao trendi crossover sa snažnom sportskom pojavom, što i nije daleko od istine, ali svakako da potvrdu ove tvrdnje čekamo do susreta uživo. Najveće razlike u odnosu na T-Cross svakako su krov koji rano počinje da se pušta, diskretni spojler na vratima prtljažnika, a na drugačiji prednji deo pored novog grila stigli su i standardni LED farovi, dok je pozadi produžen prepust preko zadnjih točkova.
U svom enterijeru očekivano deli mnogo elementa sa T-Crossom ali i osveženim modelom VW Polo. Standardna oprema su upravljač sa multifunkcionalnim komandama, digitalna instrument tabla i infotejment sa ekranom osetljivim na dodir, baziran na najnovijoj MIB3 platformi.
Komande klimatizacije osetljive na dodir kakve se nalaze u Golfu, Tiguanu i novom ID.3 spadaju među opcije. Među opcijama za VW Taigo je IQ.Drive paket sa bogatim spiskom bezbednosnih i vozačkih asistencija kao što su tempomat sa funkcijom predviđanja i asistencija održavanja kolovozne trake.
VW Taigo ima pogon isključivo na prednjim točkovima, a potiče od dva benzinca. Slabiji je 1.0 TSI trocilindraš sa 95 ili 110 KS, dok snažniji pogon opravdava najavu da VW Taigo može biti snažan i sportski. Veći 1.5 TSI litarski četvorocilindraš sprema je da ide do obećavajućih 150 KS, a iskustva sa ovim agregatima iz drugih modela najavljuju dosta snage za dinamičnu vožnju, ali uz vrlo razumnu potrošnju. U zavisnosti od motora, Taigo može imati petostepeni ili šestostepeni manuelni menjač, ili sedmostepeni DSG sa dvostrukom spojnicom.
Volkswagen Taigo će se proizvoditi u Pamploni u Španiji, a cenom bi trebao biti malo iznad aktuelnih cena modela T-Cross. Prema najavi, VW će porudžbine za Taigo početi da prima u trećem kvartalu ove godine, a isporuke kupcima bi trebale da počnu početkom 2022. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Počela prodaja Peugeota 508

Nakon dizajnerskih uspeha sa SUV modelima, Peugeot je kompletirao svoju gamu  “fastback” modelom koji ...

Renault R5 Turbo 3E Concept je monstrum

Renault R5 Turbo 3E Concept je pravi mali električni monstrum sa 375 KS i ...

Škoda je više od partnera za Tour de France

Škoda nije samo tradicionalni partner Tour de Francea vozilima, nego je zadužena i za ...

Bugatti završava razvoj Centodiecija

Bugatti će proizvesti samo 10 komada modela Centodieci, naplatiti ih po 8 miliona evra, ...

Audi sa dve premijere na Salonu u Beogradu

Porsche SCG, je izlagač sa rekordnim brojem premijera na Salonu u Beogradu. Dve pripadaju ...

Tesla Model 3 počinje sa prodajom u Evropi

Da li će Tesla Model 3 početkom prodaje u Evropi, uraditi isto što je ...