fbpx

Uz sreću i pomoć drugih, Hamiltonu pobeda u Barseloni

Ako smo uz prošlu trku Formule 1 mogli da dremnemo i ništa ne propustimo, Barselona je donela ipak nešto što je vredelo pogledati.

Foto: Mercedes, Wolfgang Wilhelm

A delovalalo je da će ovo biti laka pobeda za Ferrari i Vettela. Dobar, tačnije odličan start za Nemca i lepa prednost već nakon nekoliko krugova delovali su kao bajka, uprkos činjenici da je Rakkonnen morao da odustane već posle prve krivine nakon kontakta sa Verstappenom. U tom trenutku, Vettel je ostao bez moguće podrške timskog kolege, a Hamilton je već mogao po prvi put za zahvali Bottasu što je iz trke izbacio Raikkonnena i Verstappena. Sve je teklo kako treba po Ferrari do prve zamene pneumatika, na koju Vettel odlazi dosta rano, ali se u trku vraća iza Bottasa koji ga par krugova drži iza sebe i usporava, dok Hamilton obavlja svoju zamenu pneumatika.

Foto: Mercedes, Wolfgang Wilhelm

Vettelova prednost se sa devet istopila na malo više od tri sekunde, iako je agresivnim i atraktivnim manevrom Bottasa upeo da ostavi iza sebe. Sudar Vandoornea i Masse uzrokovao je virtuelno vozilo sigurnosti kada je tim Mercedes, pred sam kraj sigurnosnog perioda, zamenio Hamiltonove pneumatike, čime Englez evidentno postaje brži od Vettela i na kraju ga i obilazi. Vettel obavlja zamenu pnumatika i čak uspeva da na stazu izađe ispred Hamiltona uz malo guranja na krivini broj 1. Ipak, Hamilton na mekim gumama, sa najsnažnijom postavkom motora i DRS-om, uspeva da obiđe Vettela i dođe do pobede.

Foto: Red Bull

Treće mesto obradovalo je Ricciarda i tim Red Bull, koji je do njega stigao ne toliko svojom dobrom vožnjom, koliko dešavanjima na stazi ispred njega, a pogotovo zahvaljujući odustajanju Bottasa nakon kvara motora.
Sve skupa, pristojna trka sa povremenim stvarnim trkanjem, na stazi koju svi timovi i vozači dobro poznaju. Sledeća stanica najbržeg cirkusa je Monte Carlo, 28. maja, uz već poznatu činjenicu da će Alonso odsustvovati zbog nastupa na 500 milja Indianapolisa a da će ga u njegovom bolidu zameniti Jenson Button.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Toyota Prius PHEV spreman za tržište

Toyota Prius je originalni svetski hibridni automobil, s tradicijom liderstva u visoko-tehnološkim inovacijama koja ...

Kia spektakularno promovisala novi logo

Kriza ili ne, ali za spektakl novca ima uvek, reče Kia i predstavi novi ...

Genesis predstavio mali EV koncept u Velikoj jabuci

Genesis je pred otvaranje Salona automobila u Njujorku predstavio koncept sa dvoja vrata, pod ...

Formula 1 – Verstappen pobednik sprinta u Majamiju

Formula 1 – Verstappen pobednik sprinta u Majamiju, koji je doneo lepih borbi na ...

Kako zvuči Koenigsegg Jesko?

Koenigsegg u popriličnoj tišini sprema naslednika Agere RS, a ta tišina sigurno ne znači ...

Električna vozila su poslednja šansa za Cadillac?

GM-ov luksuzni brend, Cadillac, gotovo dve decenije se bori za opstanak, a najnovija strategija ...