fbpx

Kia Soul EV sa većim dometom

Kia Motors je predstavila različita poboljšanja pomoću kojih su povećali domet električnog Soula. Nova, poboljšana baterija je povećala domet vozila za čak 18%, sa  212 na 250 km kombinovane vožnje.

Sem baterije, povećanju dometa su doprineli i aerodinamično optimizovana maska hladnjaka, pneumatici s manjim koeficijentom trenja i nova povratna opruga kočnica, koja ima manji otpor. Novost je i to da je elektronička kontrolna jedinica (EPCU) baterijskog sklopa dobila DC/DC konverter manje napetosti čime je pretvaranje energije iz baterijskih ćelija efikasnije. Soul EV je opremljen različitim tehnoogijama, koje ublažavaju problem kratkog dometa, karakterističan za električna vozila. To su, između ostalog, 4 načina vožnje – ‘Drive’ ili ‘Brake’ način kod isključenog ili uključenog Eco načina (‘Brake’ ili ‘B’ stvara najviše kinetičke energije kod uključenog Eco načina vožnje). Infotainment i navigacioni sistem Soula EV prikazuju lokacije obližnjih mesta za punjenje i detaljne podatke o raspoloživom dometu i punjenju baterije.

U standardnoj opremi infotaiment sistem Soula EV omogućava upotrebu Android Auto i Apple CarPlay Sistema. Soul EV je tek jedan od ekoloških modela koje će Kia predstaviti u 2017. Već u drugoj polovini godine stižu napredni priključni hibridi modela Niro i Optima Sportswagon. Kia je za 2020. sebi postavila cilj da smanji potrošnju goriva u svojoj gami modela za 25 % u odnosu na 2014. godinu, kada su krenuli s masovnom proizvodnjom ekološki prihvatljivijih vozila. Soul EV s povećanim dometom u Evropu stiže početkom leta, a može se pohvaliti 7-godišnjom fabričkom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja važi i za baterije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Gotovo je sa SUS motorima u EU od 2035. godine

Evropska Unija je donela odluku kojom je praktično potvrđeno da je 2035 zabranjena prodaja ...

Novi Renault Megane R.S. spreman za isporuke

Uz proslavu 40 godina u Formuli 1 Renault svoje trkačke gene nudi i kupcima. ...

Formula 1 – Verstappenu pol pozicija za sprint u Austriji

Formula 1 – Verstappenu pol pozicija za sprint u Austriji, McLareni ponovo brzi, Leclerc ...

Al-Attiyah – pravila za Dakar Reli nisu bila fer

Dakar Reli je završen, Sainz i njegov tim uživaju u zasluženoj pobedi, ali drugoplasirani ...

Formula 1 – Hamilton dobija bolid kakav želi

Formula 1 – Hamilton dobija bolid kakav želi uključujući i sedište vozača bliže zadnjoj ...

Test Honda ZR-V 2.0 e:HEV Sport

Test Honda ZR-V 2.0 e:HEV Sport – modelima HR-V i CR-V pridružio se srednji ...