fbpx

Kia Soul EV sa većim dometom

Kia Motors je predstavila različita poboljšanja pomoću kojih su povećali domet električnog Soula. Nova, poboljšana baterija je povećala domet vozila za čak 18%, sa  212 na 250 km kombinovane vožnje.

Sem baterije, povećanju dometa su doprineli i aerodinamično optimizovana maska hladnjaka, pneumatici s manjim koeficijentom trenja i nova povratna opruga kočnica, koja ima manji otpor. Novost je i to da je elektronička kontrolna jedinica (EPCU) baterijskog sklopa dobila DC/DC konverter manje napetosti čime je pretvaranje energije iz baterijskih ćelija efikasnije. Soul EV je opremljen različitim tehnoogijama, koje ublažavaju problem kratkog dometa, karakterističan za električna vozila. To su, između ostalog, 4 načina vožnje – ‘Drive’ ili ‘Brake’ način kod isključenog ili uključenog Eco načina (‘Brake’ ili ‘B’ stvara najviše kinetičke energije kod uključenog Eco načina vožnje). Infotainment i navigacioni sistem Soula EV prikazuju lokacije obližnjih mesta za punjenje i detaljne podatke o raspoloživom dometu i punjenju baterije.

U standardnoj opremi infotaiment sistem Soula EV omogućava upotrebu Android Auto i Apple CarPlay Sistema. Soul EV je tek jedan od ekoloških modela koje će Kia predstaviti u 2017. Već u drugoj polovini godine stižu napredni priključni hibridi modela Niro i Optima Sportswagon. Kia je za 2020. sebi postavila cilj da smanji potrošnju goriva u svojoj gami modela za 25 % u odnosu na 2014. godinu, kada su krenuli s masovnom proizvodnjom ekološki prihvatljivijih vozila. Soul EV s povećanim dometom u Evropu stiže početkom leta, a može se pohvaliti 7-godišnjom fabričkom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja važi i za baterije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Proradio je Cosworth za T50 Gordona Murraya

Na probnom stolu u Cosworthu je proradio je deo budućeg V12 motora za T50, ...

Formula 1 – kvalifikacije u Španiji pripale Leclercu

Formula 1 se nastavlja na paklenim vrućinama u Španiji na stazi Katalunja pored Barselone ...

GM Defense predstavio Silverado ZH2 vojni koncept

Pre par godina, GM je predstavio pick up sa pogonom na gorivne ćelije pod ...

Alpine se izvlači iz problema

Renaultova sportska marka Alpine po rezultatima iz 2021. godine polako se izvlači iz problema ...

Sledeći Alfa Romeo na platformi Peugeota e-2008?

Plan proizvodnje Alfa Romea značajno je revidiran zbog spajanja sa PSA Grupom, a novi ...

Renault nastavlja prodaju svog vlasništva u Daimleru

Renault nastavlja prodaju svog vlasništva u Daimleru, ali nastavlja saradnju sa nemačkim gigantom Renault ...