fbpx

Kia Soul EV sa većim dometom

Kia Motors je predstavila različita poboljšanja pomoću kojih su povećali domet električnog Soula. Nova, poboljšana baterija je povećala domet vozila za čak 18%, sa  212 na 250 km kombinovane vožnje.

Sem baterije, povećanju dometa su doprineli i aerodinamično optimizovana maska hladnjaka, pneumatici s manjim koeficijentom trenja i nova povratna opruga kočnica, koja ima manji otpor. Novost je i to da je elektronička kontrolna jedinica (EPCU) baterijskog sklopa dobila DC/DC konverter manje napetosti čime je pretvaranje energije iz baterijskih ćelija efikasnije. Soul EV je opremljen različitim tehnoogijama, koje ublažavaju problem kratkog dometa, karakterističan za električna vozila. To su, između ostalog, 4 načina vožnje – ‘Drive’ ili ‘Brake’ način kod isključenog ili uključenog Eco načina (‘Brake’ ili ‘B’ stvara najviše kinetičke energije kod uključenog Eco načina vožnje). Infotainment i navigacioni sistem Soula EV prikazuju lokacije obližnjih mesta za punjenje i detaljne podatke o raspoloživom dometu i punjenju baterije.

U standardnoj opremi infotaiment sistem Soula EV omogućava upotrebu Android Auto i Apple CarPlay Sistema. Soul EV je tek jedan od ekoloških modela koje će Kia predstaviti u 2017. Već u drugoj polovini godine stižu napredni priključni hibridi modela Niro i Optima Sportswagon. Kia je za 2020. sebi postavila cilj da smanji potrošnju goriva u svojoj gami modela za 25 % u odnosu na 2014. godinu, kada su krenuli s masovnom proizvodnjom ekološki prihvatljivijih vozila. Soul EV s povećanim dometom u Evropu stiže početkom leta, a može se pohvaliti 7-godišnjom fabričkom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja važi i za baterije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aksel Lund Svindal skije zamenio volanom

Skjaška legenda Aksel Lund Svindal će umesto pancerica imati vozačke patike, a umesto ski ...

Peugeot 308 debitovao u svojoj trećoj generaciji

Posle osam godina u prodaji i par restilizacija aktuelnog modela, Peugeot je predstavio potpuno ...

BMW priprema jedinstven M sportski model?

Kaže ponešto, ali ne otkriva mnogo – bivši šef BMW M-a Markus Flash kaže ...

Da li izumiru gradski “minići”?

Sve je teže razviti, napraviti, prodati i zaraditi na automobilu A segmenta, pa ovim ...

Sebastian Vettel dobio ponudu od Ferrarija, ali…

Sebastian Vettel je dobio prvu ponudu za produženje ugovora sa timom Ferrari, ali pod ...

U kvalifikacijama Formule 1 malo izmešane karte

Formula 1 se zahvaljujući pandemiji vratila na Nirburgring, ali najveće iznenađenje kvalifikacija nije u ...