fbpx

Kia Soul EV sa većim dometom

Kia Motors je predstavila različita poboljšanja pomoću kojih su povećali domet električnog Soula. Nova, poboljšana baterija je povećala domet vozila za čak 18%, sa  212 na 250 km kombinovane vožnje.

Sem baterije, povećanju dometa su doprineli i aerodinamično optimizovana maska hladnjaka, pneumatici s manjim koeficijentom trenja i nova povratna opruga kočnica, koja ima manji otpor. Novost je i to da je elektronička kontrolna jedinica (EPCU) baterijskog sklopa dobila DC/DC konverter manje napetosti čime je pretvaranje energije iz baterijskih ćelija efikasnije. Soul EV je opremljen različitim tehnoogijama, koje ublažavaju problem kratkog dometa, karakterističan za električna vozila. To su, između ostalog, 4 načina vožnje – ‘Drive’ ili ‘Brake’ način kod isključenog ili uključenog Eco načina (‘Brake’ ili ‘B’ stvara najviše kinetičke energije kod uključenog Eco načina vožnje). Infotainment i navigacioni sistem Soula EV prikazuju lokacije obližnjih mesta za punjenje i detaljne podatke o raspoloživom dometu i punjenju baterije.

U standardnoj opremi infotaiment sistem Soula EV omogućava upotrebu Android Auto i Apple CarPlay Sistema. Soul EV je tek jedan od ekoloških modela koje će Kia predstaviti u 2017. Već u drugoj polovini godine stižu napredni priključni hibridi modela Niro i Optima Sportswagon. Kia je za 2020. sebi postavila cilj da smanji potrošnju goriva u svojoj gami modela za 25 % u odnosu na 2014. godinu, kada su krenuli s masovnom proizvodnjom ekološki prihvatljivijih vozila. Soul EV s povećanim dometom u Evropu stiže početkom leta, a može se pohvaliti 7-godišnjom fabričkom garancijom (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja važi i za baterije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hollywood se već sjatio oko Carlosa Ghosna

Bivši šef Renault Nissana Carlos Ghosn još nije rešio svoje pravne probleme, a oko ...

Ferrarijev hibridni pogon za Alfu Giuliju

Priča se, a sve je bliže istini, da Alfa sprema kupe izdanje Giulije, koja ...

Renault Megane R.S. Trophy-R pomera granice

Biće ih proizvedeno samo 500 komada, i praktično je trkački automobil legalan za saobraćaj ...

Honda će uskoro praviti nove delove za S2000

Iako su šanse za novom Hondom S2000 vrlo male, japanski proizvođač radi na tome ...

120 godina Opelove proizvodnje automobila

Opel proslavlja 120 godina proizvodnje automobila, između ostalog, zanimljivom serijom video materijala Priča o ...

Nova Mazda3 osvojila Red Dot “Best of the Best” nagradu

Mazda je osvojila nagradu “Red Dot: Best of the Best” za novu generaciju modela ...