fbpx

Daimler i Renault zajednički prave kombi?

Daimler i Renault bi se mogli udružiti u zajedničkom projektu dostavnog vozila

Nakon ujedinjavanja PSA i FCA, Renault je ostao bez Opela sa kojim je bi partner u proizvodnji i prodaji dostavnih vozila. Iz pogona Batilly na severoistoku Francuske izlazili su modeli Renault Master i Opel Movano. Međutim, u okviru novonastale Stellantis grupe, Opel Movano će preći na platformu PSA-FCA (odnosno Stellantis), a Renault mora da potraži novog partnera.
Navodeći informacije od dva nezavisna i neimenovana izvora Automotive News Europe prenosi da su pregovori između Daimlera i Renaulta na temu mogućeg zajedničkog projekta većeg dostavnog vozila, odnosno naredne generacije modela Master održani, ali da nisu bili uspešni i nije došlo ni do kakvog konkretnog dogovora. Iako svaka kompanija ima sopstevene i uspešne linije dostavnih vozila, udruživanjem bi mogli ostvarti značajne finansijske uštede.

Foto: Mercedes-Benz X-Klasse

Saradnja Daimlera Renaulta otpočela je 2010. godine, ali ovo partnerstvo sve više nestaje, pa bi rad na zajedničkom projektu dobro došao da osveži ovu vezu. Odnosi između Daimlera i Renaulta su ponajviše zhladili od kada je Mercedes-Benz odlučio da ugasi slabo prodavanu X-Klasu, pick-up koji je u osnov bio Nissan Navara/Renault Alaskan. Saradnja Daimler – Renault prekinuta je i na temu malog vozila obzirom da je proizvodnja modela Smart, blizanca sa Twingom, prebačena u Kinu, u proizvodni pogon Zhejian Geely Holding Grupe, najvećeg pojedinačnog akcionara Daimlera. Pored toga, i ostali zajednički projekti počeli su vremenom da usporavaju delimično i zbog toga što je Daimler počeo da smanjuje porudžbine dizel motora od Renaulta, što je sve zajedno dovelo do pitanje da li ima opstanka za ovo Francusko-Nemačko partnerstvo. Da ipak još nije vreme za potpuni razlaz potvrdio je prošlog leta predsednik Renaulta Jean-Dominique Senard, koji je izjavio da planira ojačavanje alijanse sa Daimlerom.
Zanimljivo je se Covid-19 pandemija nije imala negativan uticaj na potražnju dostavnih vozila, čak naprotiv – potražnja je porasla. U skladu sa tim, uskoro treba očekivati dostavna vozila iz saradnje Volkswagena i Forda, kao i prve plodove novonastale kompanije Stellantis.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi brendovi u SDT Group

SDT GROUP novi zastupnik i serviser priključnih vozila KÄSSBOHRER, ROLFO I LOHR Kraj 2017. ...

Novi Volkswagen Amarok konačno pred očima javnosti

Novi Volkswagen Amarok druge generacije konačno je predstavljen i to nakon što je prva ...

General Motors i Nikola nastavljaju zajedno

General motors i novi proizvođač električnih vozila Nikola, dalje će ići zajedno uz saradnju ...

Nove Kögelove poluprikolice za Milšped

Kompanija Kögel Trailer GmbH & Co. KG treću godinu za redom nastavlja uspešno poslovanje ...

Mack predstavio potpuno električni đubretarski kamion

Neugodno buđenje uz zvuk bučnog đubretarskog kamiona bi moglo uskoro postati prošlost, zahvaljujući novim ...

Isporučeni prvi primerci novog Mercedes Actrosa u Srbiji

U Mercedes-Benz centru komercijalnih vozila u Krnješevcima zvanično su isporučeni prvi primerci novog modela ...