fbpx

Rimac ne da polovinu svoje kompanije Porscheu

Ponovo su se pojavile informacije o mogućem uvećanju učešća Porschea u vlasništvu Rimca, a reagovao je i vlasnik kompanije

Foto: Rimac Automobili

Ponovu su aktuelizovane informacije o opcijama koje Volkswagen Grupa razmatra u vezi svoje marke Bugatti. Već neko vreme jedna od opcija je da će VW Gruša ponuditi Rimcu Bugatti u zamenu za veći procent vlasničkog udela u njegovoj kompaniji Rimac Automobil. Najnovije vesti iz Wolfsburga kažu da se konačna odluka mora doneti do leta ove godine, pa su se nagađanja oko mogućeg aranžmana ponovo aktuelizovala.
Šta više, i sam Mate Rimac, osnivač i CEO kompanije Rimac Automobili, je u intervjuu za Automobilwoche rekao da je njegova kompanija u pregovorima sa Porscheom o strateškim investicijama, koje su između 130 i 150 miliona evra. Nemački medij je brže bolje tu izjavu protumačio u svetlu uvećanja vlasništva Porschea u hrvatskoj kompaniji do skoro 50%, a da b potencijalni posao mogao uključivati i mnogo pominjani Bugatti. Ispostavilo se da su nemačke kolege preuranjeno došle do zaključka, a Mate Rimac je pojasnio situaciju, doduše na svom Facebook profilu.
“Iako je istina da pregovaramo o strateškim investicijama i napretku naše saradnje koja će uvećati udeo Porschea u vlasništvu kompanije Rimac Automobili, neki mediji su došli do pogrešnog zaključka. Da, vlasnički udeo Porschea će porasti, a li ni blizu do polovine, kako mediji navode. Rimac će ostati nezavisna kompanija sa brojnim klijentima iz automobilske inudustrije, a koji nisu investitori ili deoničari kompanije”, napisao je Mate Rimac.

Foto: Rimac FB

Porsche nije jedini partner u Rimac Automobili u proizvodnji superautomobila. Rimac je u partnerskom odnosu sa Aston Martinom, Koenigseggom, Renaultom i Hyundaijem, koji je i vlasnik 14% kompanije Rimac. Trenutno, Rimac gradi novi razvojni i istraživački centar u blizini Zagreba, u koji će biti i test poligon, ali i proizvodnja, a po završetku izgradnje, sa 1.000, kompanija bi trebala da poraste na 2.500 zaposlenih.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

McLaren razvija novi GT3 automobil za 2019.

McLaren razvija novi GT3 trkački automobil za 2019. na platformi svog najnovijeg modela 720S. ...

Citoroen C3 Aircross – soba na točkovima

Citroen se u crossover segmet možda uključio među poslednjima, ali je to uradio na ...

Subaru XV – šarmer sa ponekom manom

Subaru XV se prošle godine pojavio u svojoj drugoj generaciji, slične spoljašnjosti ali potpuno ...

Formula 1 – Doohan promovisan u timu Alpine

Formula 1 – Doohan promovisan u timu Alpine i prvi je vozač iz Alpine ...

Audi A3 predstavljen u četvrtoj generaciji

Audi A3 je predstavljen u svojoj četvrtoj generaciji, sa evolucijom karoserije, ali revolucijom enterijera ...

Tesla gradi fabriku i u Španiji?

Tesla gradi fabriku i u Španiji uz investiciju od pet milijardi dolara, ukoliko uspeju ...