fbpx

Formula 1 – Porsche kupuje pola tima Red Bull?

Formula 1 od 2026. dobija Porsche i Audi a u javnosti se pojavio prvi dokument koji nagoveštava kuda i kako ide Porsche ka F1

Foto: VW Group

Formula 1 od 2026. godine up nove pogonske grupe dobija i dve marke Volkswagen Grupe – Porsche i Audi. Kako i u kojoj formi tema je spekulacija još od kada je VW Grupa saopštila svoju odluku, a sve do sada poznato svodilo se na pretpostavke i priče po kuloarma.
Sada deluje da je barem deo nepoznanica otkriven, obzirom da se u javnosti pojavio dokument na kojem crno na belo stoji u kojoj formi Porsche ulazi, ili će ući u Formulu 1. Znalo se da će to biti Red Bull, ali ne i u kojem formatu, a jasno je da se jedan gigant kakav je Porsche neće zadovoljiti nalepnicom na Red Bull bolidu.
Javnosti dostupni dokument napravljen je u Maroku i pojavio se na francuskom jeziku. Zbog čega Maroko? Zbog toga da bi se izbegle složene i dugotrajne pravne zavrzlame u EU, koje, između ostalog, podrazumevaju i zeleno svetlo od anti-monopolskih i anti-kartelskih komisija koje treba da overe svih 20 članica EU. Sa druge strane, objavljeni dokument prema zakonu Maroka predviđa i njegovo javno objavljivanje odmah po njegovoj ratifikaciji. Red Bull i Porsche svoj su dogovor, koliko znamo ne još i ugovor, “overili” u Conseil de la Concurrence u Maroku i postao je dostupan javnosti, a prema predviđanjima, obe strane će 4. avgusta obelodaniti partnerstvo.

Foto: VW Group

U dokumentu na memorandumu Conseil de la Concurrence overenom 8. jula stoji da Porsche planira da otkupi 50% Red Bull Technology, odnosno (kako se očekuje) polovinu svih Red Bull-ovih aktivnosti u Formuli 1, sa predviđenim rokom partnerstva od 10 godina. Šta više, otkivanje ovih detalja bilo je planirano za Veliku nagradu Austrije, za koju je Red Bull i domaćin svojom stazom, ali je došlo do odlaganja zbog čekanja na formalno zeleno svetlo VW Grupe o ulasku Porschea u Formulu 1. A odlaganje zvanične odluke izazvalo je odlaganje FIA World Motor Sport Council da odobri pravila za pogonske grupe u F1 od 2026., što se trebalo dogoditi 26. juna, ali nije, što je Porscheov uslov za ulazak u F1.
Iako se u dokumentu iz Maroka spominje samo Red Bull, najverovatnije će u junorski Alpha Tauri koristiti iste Porsche pogonske jedinice, međutim sam tim iz Faenze će ostati potpuno u vlasništvu Red Bulla, što otvara vrata za drugačije kombinacije, pa možda čak i eventualni povratak Honde.
Što se tiče druge marke VW Grupe, Audi, situacija je manje jasna iako što se tiče Volkswagena ima sva potrebna zvanična odobrenja. Navodno, Ingolštad pregovara sa kompanijom Finn Rausing, vlasnikom tima Sauber o kupovini 75% tima, ali definitivnog dogovora, a pogotovo ugovora, još nema.
Celu stvar donekle je zakomplikovala činjenica da je nadzorni odbor VW Grupe 22. jula uručio otkaz CEO-u kompanije Herbertu Diessu, koji se snažno zalagao za ulazak marke u Formulu 1. Međutim, dobra vest je da je na njegovo mesto došao Oliver Blume, dosadašnji CEO Porschea, koji će to i ostati, pored nove pozicije kao CEO Volkswagen Grupe. Blume je i do sada bio među glavnim zagovornicima ulaska marke Porshe u najelitnije automobilsko takmičenje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

I Lada ušla u crossover

I Lada je predstavljanjem modela Vesta Cross ušla u segment kompaktnih crossovera. U Moskvi ...

Pronađena Lamborghini Miura P400 S u garaži u Nemačkoj

Lamborghini Miura P400 S pronađena u zapuštenom stanju u garaži u Nemačkoj trebalo bi ...

Gordon Murray Automotive otkrio T.50s Niki Lauda

Gordon Murray Automotive otkrio još oštriju verziju za stazu T.50 i nazvao ga po ...

Geely bi mogao postati najveći investitor Daimlera

Zhejiang Geely Holding Group planira da preuzme velik deo akcija Daimlera i time postanje ...

Aston Martin planira da udvostruči proizvodnju do 2025.

Britanski proizvođač luksuznih automobila, Aston Martin, planira da udvostruči svoje trenutne brojke proizvodnje do ...

BMW X2 i zvanično u prodaji u Srbiji

Iako su već neko vreme primane porudžbine, upravo je počela zvanična prodaja BMW X2 ...