fbpx

Audi predstavio osveženi Q8 i SQ8 za 2024. godinu

Audi predstavio osveženi Q8 i SQ8 i to nakon čak pet godina od premijere iako ovaj kupe SUV nije ništa izgubio od svežine

Audi Q8

Audi predstavio osveženi Q8 i SQ8 i to nakon čak pet godina od premijere iako ovaj kupe SUV nije ništa izgubio od svežine. Ipak vrhunski model je vrhunski model, daleko je 2018. godina kad je predstavljen i treba mu lagano zatezanje „bora“, kako bi i dalje dostojno konkurisao „zemljaku“, modelu X6.

Audi SQ8

Novine počinju od prepoznatljivog Audi „Singleframe“ grila hladnjaka, koji je dobio velike oktagonalne elemente koji su struktura grila, kako za Q8, tako i za SQ8. Audi tvrdi da ova izmena služi ne damo da bi modele Q8 i SQ izdvojila od drugih Audi modela, nego i da bi se naglasila činjenica da su Audi Q8 i SQ8 vrh SUV ponude marke. U procesu restilizacije, odnosno „facelifta“ kako ovu fazu naziva autoindustrija, Audi Q8 i SQ8 su dobili veće uvodnike vezduha na donjem delu prednjeg odbojnika.

Audi SQ8

Iako se ovakve stilske promene vide, držimo da su tehnološke u osnovi mnogo važnije. Osveženi Audi Q8 je dobio nove LED prednje svetlosne grupe visokog intenziteta, koje opciono mogu biti zamenjene matrix LED svetlima. Pored toga, postoje i HD Matrix LED svetla, koja koriste laserski snop za duga svetla, koja se automatski aktiviraju pri brzinama preko 70 km/h. Na sve to dolazi i informacija da ova svetla najnovije tehnologuje imaju mogućnost konfigurisanja četiri svetlosna potpisa spram želje vozača, što se čini komandom na ekranu infotejmenta.

Audi Q8

I pozadi je na Audi Q8 i SQ 8 stigla nova tehnologija. Zadnje svetlosne grupe su u OLED (OLED = organic light emitting diode) tehnologiji, kako bi se veliki SUV stilom povezao sa A8 i Q5. Ova OLED svetla nemaju samo dočekivanja i ispraćanja, nego i sigurnosnu funkciju. Kada se vozilo iza približi na dva metra Audiju Q8 ili SQ8 koji stoji, svi OLED elementi će se automatski aktivirati kako bi skupi SUV postao vidljiviji.

Audi SQ8

Uz „facelift“ stižu i nove boje karoserije za Audi Q8 i SQ8, a to su Chili Red, Ascari Blue, Sakhir Gold, a kupcima u ponudi stiže i pet novo dizajniranih livenih napalataka u prečnicima od 21“ do 23“.

Audi Q8

Enterijer može imati izbor jedne od čak devet aplikacija, uz nekoliko novih izbora „tapacirunga“. U odnosu na verziju i paket opreme na raspolaganju su i završne obrade definisane kao fine grain ash, carbon twill i aluminum linear silver grey.

Audi Q8

Za kupce u Evropi Audi će nuditi Q8 55 TFSI za 2024. godinu sa 3.0 V6 benzinskim motorom sa 340 KS i 500 Nm, uz koji luksuzni SUV do 100 km/h ubrzava za 5.6 sekundi i ima maksimalnu brzinu ograničenu na 250 km/h. Mnoge ce obradovati informacija da pod oznakom Q8 45 TDI ostaje 3.0 V6 dizel sa 231 KS i 500 Nm, koji je dovoljan za ubrzanje do 100 km/h za 7.1 sekundu i maksimalnih 226 km/h.

Audi Q8

Druga, snažnija dizel opcija je Q8 50TDI koja iz istog motora na raspolaganju ima 286 KS i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta, uz koji ova verzija Q8 do 100 km/h ubrzava za 6.1 sekundu i ima maksimalnu brzinu od 241 km/h. Uz sve motore standardni je osmostepeni automatski Tiptronic menjač, Quattro pogon na svim točkovima i blagi hibrid na 48 volti. Blagi hibrid ima efikasan sistem rekuperacije elktrične energije, a start-stop sistem počinje da funkcioniče već od brzine od 22 km/h.

Audi SQ8

Audi SQ8 TFSI se oslanja na 4.0 V8 benzinac sa 507 KS i 770 Nm, sa kojim do 100 km/h ubrzava za samo 4.1 sekundu uz grleni zvuk iz izduvnog sistema koji obezbeđuje 1-3-7-2-6-5-4-8 raspored paljenja, ali tu je i sistem deaktivacije cilindara radi uštede u potrošnji i smanjenja emisije. Prenos je osmostepeni Tiptronic menjač, čija elektronika obezbeđuje brže promene stepena prenosa nego kod Q8. Audi SQ8 standardne ima točkove od 21 col sa 285/45 pneumaticima, a opcije su 22“ i 23“ točkovi, uključujući i potpuno nove 23“ naplatke sa 285/35 pneumaticima.
U Evropi porudžbine Audija Q8 i SQ8 počinju krajem septembra, a cene u Nemačkoj počinju od 86.700 evra za Q8 45 TDI, pa naviše.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Alonso u Toyoti TS050 za 2018.

Fernando Alonso nastavlja pripreme za nastupe u WEC šampionatu za TOYOTA GAZOO Racing Dvostruki ...

Novi Porsche 911 pred publikom u Srbiji

Samo nekoliko dana posle Evropske premijere u Ženevi stigao je i kod nas novi ...

Novi BMW M5 je oficijelni safety car MotoGP-a

Kako bi proslavili 20. godišnjicu „oficijelnog MotoGP automobila“, BMW-ova M divizija je pretvorila novi ...

Predstavljena nova generacija Mercedesa E-Klase

Predstavljena je nova generacija Mercedesa E-Klase, a potpuno je očekivano da je akcenat na ...