fbpx

Formula 1 – Ferrari pregovara

Formula 1 – Ferrari pregovara sa vozačima, a kalkulacijama i spekulacijama nikad kraja između dve sezone

(Photo by Mark Sutton / LAT Images/Pirelli Media)

Formula 1 – Ferrari pregovara sa vozačima, a kalkulacijama i spekulacijama nikad kraja između dve sezone. La Gazzetta dello Sport je objavio „pouzdane“ informacije da je Charles Leclerc pred potpisivanjem novog ugovora sa Formula 1 timom Ferrari. Šta više, ne samo da je pred potpisivanjem, nego i da se radi o ugovoru na čak pet godina, uz značajnu povišicu.

Formula 1 / Charles Leclerc / Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Prema La Gazzetta dello Sport, Leclerc bi godišnje trebao biti plaćen blizu 50 miliona evra. U odnosu na trenutnu platu za koju se veruje da je oko 25 miliona evra, njegova plata bi rasla iz godine u godinu. Ukoliko su ove spekulacije istinite ( stvarne plate vozača su tajna i brojke su zapravo samo pretpostavke), Leclerc bi platom dohvatio troštrukog šampiona Formule 1 Maxa Verstappena.
Leclercov ugovor ističe na kraju sledeće sezone Formule 1 i navodno su i Ferrari i Leclerc odlučni da produže saradnju, uz želju tima Ferrari da Leclerca zadrži u svom jatu, podalje od konkurencije, kao što je tim Mercedes-AMG.

Formula 1 / Charles Leclerc / Foto: Scuderia Ferrari Press Office

La Gazzetta dello Sport tvrdi da je potpisivanje ugovora gotova stvar i pitanje trenutka, kao i da u ugovoru postoje klauzule za prevremeni raskid ugovora po osnovi performansi. Italijanska sportska novina tvdi da prema novom ugovoru (koji još nije potpisan) Leclerc može da napusti Ferrari tim Formule 1 nakon tri godine u slučaju da mu tim ne pruži konkurentan automobil. Naravno, postoji sumnja da je La Gazzetta dello Sport imao uvid u ugovor koji je na stolu, ali istine u ovim navodima sigurnon ima.

Formula 1 / Carlos Sainz / Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Sa druge strane garaže tima Ferrari izgleda da je situacija prilično drugačija. Ugovor Carlosa Sainza sa timom Ferrari ističe takođe 2024. a Španac uporno odbacije spekulacije o svojim vezama sa timom Audi, pokušavajući da sebi obezbedi produženje ugovora sa Ferrarijem. La Gazzetta dello Sport ima svoje „informacije“ i na ovu temu i tvrdi da postoje razlike u željama i planovima između Ferrarija i Sainza barem u ranoj fazi pregovora o produžetku saradnje. Sainz želi dvogodišnji ugovor kojim bi se obezbedio do kraja sezone 2026. godine, ali mu Ferrari, navodno, nudi samo jednogodišnji ugovor. Takav potez bi Ferrariju obezbedio slobodu odlučivanja u vozačkom tandemu za 2026. godinu kada počinje nova era pogonskih jedinica, ali i nadalje. Spekuliše se da Ferrari pažljivo posmatra Landa Norrisa, vozača McLaren tima Formule 1, čiji ugovor ističe na kraju 2026. godine, ali kojeg bi Ferrari rado doveo u svoj tim i ranije ukoliko se ukaže prilika.
Predsednik Ferrarija John Elkann je izjavio da će tim zadržati aktuelni vozački tandem i nakon 2024. godine, ali nije precizirao do kada.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Norrisu pol pozicija u Singapuru

Formula 1 – Norrisu pol pozicija u Singapuru, oporavak Verstappena i slab rezultat za ...

Sky Sport ide na poklon u Red Bull

Šef Sky Sport F1 stiže u posetu centarli Red Bull F1 kako bi izgladio ...

Da li će C1, 108 i Aygo na struju?

Od 2014. druga generacija “trilinga” na istoj platformi se proizvodi u Češkoj. Da li ...

Kia otkriva podatke o novom EV9

Kia otkriva podatke o novom EV9 nakon što je po uobičajenoj praksi imala kampanju ...

Audi e-tron na granici perpetuum mobile

Izraz perpetuum mobile označava beskonačno kretanje. U automobilskom svetu, značio bi da vozilo beskonačno ...

Na Silverstoneu prva trojica u 0,079 sekundi

Još uvek Formula 1 ume da donese neizvesnost, još samo kada bi tako ostalo ...