fbpx

Fiat Panda EV će se proizvoditi u Kragujevcu

Fiat Panda EV će se proizvoditi u Kragujevcu saopštio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa premijerkom Italije Giorgiom Meloni

Fiat Concept Centoventi

Fiat Panda EV će se proizvoditi u Kragujevcu saopštio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa premijerkom Italije Giorgiom Meloni, čime že se značajno unaprediti trgovinski bilans između Srbije i Italije. Ovu vest je objavio Automotive News Europe.
Predsednik Vučić nije precizirao kada će početi proizvodnja Fiat Pande EV u Kragujevcu, a poletak prodaje nove električne Pande očekuje se sredinom naredne godine. Za svoju osnovu Fiat Panda EV imaće Stellantisovu Smart Car platformu koju koristi i Citroen e-C3, a očekuje se i da cena električne Pande bude slična francuskom pandanu koji se prodaje za cenu od 23.300 evra, mada je najavlena i verzija za cenu ispod 20.000 evra koja će se sa manjom baterijom i manjom autonomijom pojaviti 2025. godine.

Fiat Concept Centoventi

Stellantis i Vlada Republike Srbije su 2022. godine potpisali ugovor vredan 190 miliona evra, po kojem će se pogon u Kragujevcu prilagoditi za proizvodnju električnih automobila, mada do sada nije bilo precizirano koji model i koje marke iz Stellantis grupacije će se proizvoditi. Aktuelna generacija Fiat Pande proizvodi se u Italiji u pogonu Pomigliano u blizini Napulja, a italijanski sindikati protestuju protiv ukidanja proizvodnje ovog modela u pomenutom pogonu. FIAOM jedan od najvećih sindikata u Italiji izdao je saopštenje da će se boriti protiv namere Stellantisa da proivodnju Pande izmesti van Italije. Stellantis je nedavno objavio da će aktuelnu Fiat Pandu u Pomiglianu proizvoditi do 2026. godine, a CEO Stellantisa Carlos Tavares je izjavio da bi proizvodnja moga i duže trajati, ukoliko bi EU odustane od plana uvođenja Euro 7 standarda.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Najsnažniji električni Nissan Nismo je Ariya

Najsnažniji električni Nissan Nismo je Ariya koja ima i veštački zvuk, ali od Formule ...

Vettel – prešao sa magarca na konja?

Sebastian Vettel je ozvaničio da je postao deo Aston Martin Formula 1 tima, nakon ...

50 godina Opela GT: “Nur Fliegen ist schöner…”

„Nur Fliegen ist schöner…” – samo je letenje lepše. Ove četiri reči su dovoljne ...

Sledeća generacija Land Rovera neće deliti platformu

Aktuelni Defender i Discovery Land Rover pravi na istoj platformi i u istoj fabrici ...

Volvo automobili s cenama nižim i do 35 odsto!

Do kraja septembra, odnosno dok ih još ima na zalihama, nekoliko prestižnih novih Volvo ...

Pobeda Verstappenu u neizvesnoj trci Formule 1

Imola je ponovo donela neizvesnu trku Formule 1 sa prekidom i brojnim incidentima u ...