fbpx

Fiat Panda EV će se proizvoditi u Kragujevcu

Fiat Panda EV će se proizvoditi u Kragujevcu saopštio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa premijerkom Italije Giorgiom Meloni

Fiat Concept Centoventi

Fiat Panda EV će se proizvoditi u Kragujevcu saopštio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa premijerkom Italije Giorgiom Meloni, čime že se značajno unaprediti trgovinski bilans između Srbije i Italije. Ovu vest je objavio Automotive News Europe.
Predsednik Vučić nije precizirao kada će početi proizvodnja Fiat Pande EV u Kragujevcu, a poletak prodaje nove električne Pande očekuje se sredinom naredne godine. Za svoju osnovu Fiat Panda EV imaće Stellantisovu Smart Car platformu koju koristi i Citroen e-C3, a očekuje se i da cena električne Pande bude slična francuskom pandanu koji se prodaje za cenu od 23.300 evra, mada je najavlena i verzija za cenu ispod 20.000 evra koja će se sa manjom baterijom i manjom autonomijom pojaviti 2025. godine.

Fiat Concept Centoventi

Stellantis i Vlada Republike Srbije su 2022. godine potpisali ugovor vredan 190 miliona evra, po kojem će se pogon u Kragujevcu prilagoditi za proizvodnju električnih automobila, mada do sada nije bilo precizirano koji model i koje marke iz Stellantis grupacije će se proizvoditi. Aktuelna generacija Fiat Pande proizvodi se u Italiji u pogonu Pomigliano u blizini Napulja, a italijanski sindikati protestuju protiv ukidanja proizvodnje ovog modela u pomenutom pogonu. FIAOM jedan od najvećih sindikata u Italiji izdao je saopštenje da će se boriti protiv namere Stellantisa da proivodnju Pande izmesti van Italije. Stellantis je nedavno objavio da će aktuelnu Fiat Pandu u Pomiglianu proizvoditi do 2026. godine, a CEO Stellantisa Carlos Tavares je izjavio da bi proizvodnja moga i duže trajati, ukoliko bi EU odustane od plana uvođenja Euro 7 standarda.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nissan Hyper Force je električni GT-R sa 1.341 KS

Nissan Hyper Force je električni GT-R sa 1.341 KS ili se barem možemo nadati ...

Bugatti ima sopstvenog metrologa

Bugatti ima sopstvenog metrologa koji se brine da svaki, milione evra vredan, automobil bude ...

Zašto je rat u Ukrajini poremetio i tržišta polovnjaka?

Zašto i kako je je invazija Rusije na Ukrajinu poremetila ne samo proizvodnju novih ...

Ford Mustang

Ford Mustang je i dalje zbirno najprodavaniji sportski automobil na svetu u poslednjih 10 ...

Louis Camilleri napustio Ferrari

Louis Camilleri, CEO Ferrarija se iznenada objavio da se povlači sa svoje funkcije Louis ...

U Formuli 1 novi skandal je na pomolu

Nije razjašnjeno šta je Ferrari radio prošle godine, još nije jasno šta je radio ...