fbpx

Dacia je angažovala petostrukog šampiona Dakar relija

Dacia je angažovala petostrukog šampiona Dakar relija Nassera al-Attiyaha koji se priključio fabričkom Dacia rally-raid timu

Dacia Rally Raid / Naser al-Attiyah / Foto Dacia Press

Dacia je angažovala petostrukog šampiona Dakar relija Nassera al-Attiyaha koji se priključio fabričkom Dacia rally-raid timu kao zvanični vozač. Al-Attiyah će se zvanično takmičiti za marku Dacia od test faze tokom 2024. godine, pa sve do izlaska na start Dakar Relija u januaru 2025. godine i takmičenja i kompletnoj sezoni FIA World Rally-Raid Championship-a. Time je zaokružena fantastična trojka koja će voziti za dacia rally raid, a koju će pored Nassera al-Attiyaha činiti Sebastien Loeb i Cristina Gutiérrez Herrero.

Dacia Rally Raid / Naser al-Attiyah / Foto Dacia Press

Dacia je danas zvanično objavila angažman Al-Attiyaha, koji ima 52 godine, bio je dva puta šampion FIA World Rally Champion u WRC-2 klasi i 19 puta je bio šampion Bliskog Istoka u reliju. Vozačka karijera Al Attiyaha je prepuna uspeha, a pogotovo u off-road takmičenjima. Petostruki je šampion sveta Svetskog kupa u Cross-Country relijima, i dvostruki je šampion World Rally-Raid šampionata.

Dacia Dakar

Što se Dakara tiče, Al-Attiyah je već legenda. Još 2010. završio je na drugom mestu iza carlosa Sainza, a već sledeć godine šrvi put pobedio. Nakon toga dvonedeljni maraton je kao prvi završio još četiri puta, 2015., 2019., 2022. i 2023. što znači da je aktuelni šampion Dakara, zajedno sa svojim suvozačem Mathieuom Baumelom, koji se takođe pridružuje Dacia Rally Raid timu za sledeću godinu.

Dacia Dakar

Nasser Al-Attiyah i Mathieu Baumel su treća posada Dacia fabričkog tima, koju još čine i Sébastien Loeb i suvozač Fabian Lurquin, kao i Cristina Gutiérrez Herrero i Pablo Moreno Huete.

Dacia Dakar// Foto Dacia Press

Od 2024. godine sve tri posade testiraće prototip Dacia trkačkog vozila koje koristi sintetičko gorivo, uključujući i Maroko Reli. Ne treba ni pominjati da sve tri posade imaju zajednički cilj – pobedu na Dakar Reliju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mate Rimac kaže „Ne” za SUV

SUV bi imao smisla iz ugla biznisa, ali ga iz Rimca neće biti, kaže ...

Novi BMW M5 – 610KS i pogon na svim točkovima

Za salon u Frakfurtu već je praktično spremna šesta generacija BMW-a M5. Pogon je ...

Renault i Geely zajednički prave SUS motore

Renault i Geely su postigli sporazum po kojem će zajednički proizvoditi motore sa unutrašnjim ...

Predstavljeni novi Cupra Formentor i Leon

Predstavljeni novi Cupra Formentor i Leon, a osvežavanjem treba da nastave sa rekordnim rezultatima ...

Avangardna Cupra Tavascan ide u serijsku proizvodnju

Kompanija Cupra je potvrdila da avangardni SUV-kupe Tavascan ulazi u serijsku proizvodnju od 2024. ...

Volkswagen I.D. R razbio rekord Ringa

Iako je razumljivo da ne bi ni pokušali sa nisu bili sigurni u uspeh, ...