fbpx

Dacia je angažovala petostrukog šampiona Dakar relija

Dacia je angažovala petostrukog šampiona Dakar relija Nassera al-Attiyaha koji se priključio fabričkom Dacia rally-raid timu

Dacia Rally Raid / Naser al-Attiyah / Foto Dacia Press

Dacia je angažovala petostrukog šampiona Dakar relija Nassera al-Attiyaha koji se priključio fabričkom Dacia rally-raid timu kao zvanični vozač. Al-Attiyah će se zvanično takmičiti za marku Dacia od test faze tokom 2024. godine, pa sve do izlaska na start Dakar Relija u januaru 2025. godine i takmičenja i kompletnoj sezoni FIA World Rally-Raid Championship-a. Time je zaokružena fantastična trojka koja će voziti za dacia rally raid, a koju će pored Nassera al-Attiyaha činiti Sebastien Loeb i Cristina Gutiérrez Herrero.

Dacia Rally Raid / Naser al-Attiyah / Foto Dacia Press

Dacia je danas zvanično objavila angažman Al-Attiyaha, koji ima 52 godine, bio je dva puta šampion FIA World Rally Champion u WRC-2 klasi i 19 puta je bio šampion Bliskog Istoka u reliju. Vozačka karijera Al Attiyaha je prepuna uspeha, a pogotovo u off-road takmičenjima. Petostruki je šampion sveta Svetskog kupa u Cross-Country relijima, i dvostruki je šampion World Rally-Raid šampionata.

Dacia Dakar

Što se Dakara tiče, Al-Attiyah je već legenda. Još 2010. završio je na drugom mestu iza carlosa Sainza, a već sledeć godine šrvi put pobedio. Nakon toga dvonedeljni maraton je kao prvi završio još četiri puta, 2015., 2019., 2022. i 2023. što znači da je aktuelni šampion Dakara, zajedno sa svojim suvozačem Mathieuom Baumelom, koji se takođe pridružuje Dacia Rally Raid timu za sledeću godinu.

Dacia Dakar

Nasser Al-Attiyah i Mathieu Baumel su treća posada Dacia fabričkog tima, koju još čine i Sébastien Loeb i suvozač Fabian Lurquin, kao i Cristina Gutiérrez Herrero i Pablo Moreno Huete.

Dacia Dakar// Foto Dacia Press

Od 2024. godine sve tri posade testiraće prototip Dacia trkačkog vozila koje koristi sintetičko gorivo, uključujući i Maroko Reli. Ne treba ni pominjati da sve tri posade imaju zajednički cilj – pobedu na Dakar Reliju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Do zanimljive Formule 1 uz prekide trka?

Kako nam pokazuju poslednje trke Formule 1, mogu biti zanimljive uz prekide i restarte ...

Električni Mini ipak iz Engleske

Uprkos dilemama koliko će Engleska nakon izlaska iz EU biti pogodna za proizvodnju automobila ...

Maserati se vraća trkanju sa MC20

Maserati se vraća trkanju sa MC20 u GT2 klasi a prvi testovi trkačke verzije ...

Kad stane mašta…

Seat od svoje publike traži da izmisli ime za novi SUV koji će se ...

Formula 1 – glumci investiraju u tim Alpine

Formula 1 – glumci investiraju u tim Alpine koji je postao bogatiji za 180 ...

Kako provesti noć na krovu MINI Countrymana?

MINI Countryman svakako kupuje neko ko u sebi nosi dozu jedinstvenosti, pa čak i ...