fbpx

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju u vrele letnje dane , a nakon prve vožnje prenosimo novine i utiske

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju u vrele letnje dane , a nakon prve vožnje prenosimo novine i utiske. Nova Dacia Duster zvanično predstavljena na novoj platformi i sa novinama u pogonskoj ponudi. Jedan od najprodavanijih SUV modela kod nas, a i globalno, u svojoj trećoj generaciji dobio je mnogo moderniji, dinamičniji, pa i agresivniji dizajn karoserije.

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

U osnovi, novi model ima zadržanog starog samo koliko je bilo neophodno da ima poveznicu sa svojim prethodnikom. Razumljivo, inkoporiran je novi vizuelni identitet marke Dacia, i to vrlo uspešno, a neočekivana novina svakako je integracija ručki zadnjih vrata u C stubove.

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

Dužinom od 4.343 mm nova Dacia Duster je gabaritom ostala u istim dimenzijama, ali se značajna novina nalazi ispod karoserije. Nova, modernija Renaultova CMF-B platforma sada nosi popularni terenac, a jedna od prednosti je optimalnije korišćenje prostora pa nova Dacia Duster sada ima prtljažnik zapremine od 472 litra u osnovnoj konfiguraciji. Pored toga, za putnike na zadnjoj klupi obezbeđeno je više mesta za kolena.

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

Kabinski prostor je potpuno nov i nema nikakve veze sa odlazećim modelom. Zadržana je filozofija korišćenja tvrde, ali otporne i trajne plastike, ali dizjn armature i komletnog enterijera je značajno modernizovan. Pored dizajna nova Dacia Duster je i digitalizovana.

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

Nova Dacia Duster dobila je digitalnu instrument tablu dijagonale od 7” i višenamenski ekran dijagonale od 10.1 inč, koji je lagano zakrenut ka vozaču. Na raspolaganju su i četiri USB porta, bežični punjač za telefon. Audio sistem ima šest zvučnika, a povezivanje sa Apple CarPlay i Android Auto sistemioma je bežično. Nova Dacia Duster i pore digitalizacije i povećanog višenamenskog ekrana i dalje ima klasične komande najčešće korišćenih funkcija.

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

Jedna od zanimljivosti je opcioni “Paket za spavanje”, koji podrazumeva sklopivi krevet za dvoje i sto, kao i prostor za odlaganje, za koji Dacia tvrdi da se postavlja za manje od dva minuta.

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

Nova Dacia Duster više nema dizel motora, što će verovatno razočarati ljubitelje pouzdanog i ekonomičnog 1.5 dCi agregata. Umesto dizela Dacia Duster dobija TCe 130, odnosno 1.2 litarski turbo benzinac. Trocilindraš radi u Millerovom ciklusu i ima pomoć hibrida. Pogon nove Dacije Duster može biti na prednjim ili na svim točkovima. Dacia poručuje da je za 10% smanjila prosečnu potrošnju u odnosu na pogonske jedinice bez hibridne pomoći.

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

Odlična vest je da u ponudi ostaje Dacia Duster ECO-G 100 pogonska opcija koja koristi LPG, i sa punim tankovima benzina i gasa može da dohvati autonomiju od čak 1.300 kilometara. U pogonu najveća novina svakako je hibridni pogon koji Duster preuzima od modela Jogger (odnosno Renaulta Clio E-Tech 145 Hybrid), a koji kombinuje 1.6 litarski benzinac, dva elektromotora, CVT menjač i bateriju od 1.2 kWh. Ova pogonska jedinica isporučuje 140 KS, uz uštedu u potrošnji u gradskoj vožnji do čak 40%.

Dmotion.rs preporučuje: Test Renault Clio E-Tech 145 Hybrid

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

Nakon prve kraće test vožnje od Beograda do Deliblatske peščare i kaštela Marieta i nazad, utisci o novom modelu Dacia Duster su više nego dobri. Evidentno, ponuda prostora u kabini je značajno bolja, vozna dinamika unapređena pre svega po pitanju preciznosti upravljanja, a svakako, nova digitalna platforma čini kabinu znatno modernijom.

Nova Dacia Duster stigla u Srbiju

Sada znamo i tačne cene, koje i dalje ostaju razumne – početna cena za ovaj model je 17.990 evra. Iako je popularni 1.5 dCi agregat izostavljen iz ponude, pogonskih opcija, uključujući i AWD sasvim je dovoljno da zadovolje ukuse i potrebe kupaca. Svakako, sa nestrpljenjem očekujemo duže test vožnje, ali već sada nam je jasno da je ovo jedan potuno novi, zreliji i bolji model.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW i Daimler gase uslugu deljenja automobila u SAD i Kanadi

„Share Now”, servis za deljenje automobila kojim zajednički upravljaju Daimler i BMW, prekinuće sa ...

Dodge se definitivno oprašta od SUS motora

Dodge, jedna od muscle car ikona zauvek se oprašta od motora sa unutrašnjim sagorevanjem ...

Potvrđen Range Rover SV Coupe sa dvoja vrata

Land Rover je potvrdio da radi na razvoju Range Rover SV Coupe-a koji će ...

Zvanično je otkriven Volvo EX30

Zvanično je otkriven Volvo EX30 kompaktni električni SUV koji će do kupaca stići naredne ...

Pogledajte “Mimo vidljivog” Alfa Romeo F1 tima

Dugo očekivana prva epizoda nove dokumentarne serije Alfa Romeo F1 tima Orlen „Mimo vidljivog“ ...

Nova Škoda Fabija funkcionalnija nego ikada

Nova Škoda Fabija pametnija je nego ikad: zavisno od nivoa opreme, četvrta generacija uspešnog ...