fbpx

Nova Lada Niva stiže, najavljena je konceptom 4×4 Vision

Nova budućnost Lade se sprema, ako je suditi po konceptu 4×4 Vision, smeši joj se svetla budućnost

Foto: Avtovaz

Na salonu u Moskvi Avtovaz je prestavio 4×4 Vision, koncept koji najavljuje buduću Nivu, ali u široj slici i budućnost Lade. Nova Niva se sprema, potvrdio je na salonu Steve Mattin, šef dizajna, koji je sa svojim timom stvorio ovaj koncept, a radi i na drugim modelima.
Iako Martin tvrdi da se na konceptu mogu naći analogije sa Nivom, deluje da se mnogo više toga može povezati sa Daciom Duster, čiju platformu bi bez mnogo problema i ulaganja mogla koristiti nova Niva. Naravno, ovo je samo razmišljanje, a potvrde deljenja platforme nema ni u najavi.

Foto: Avtovaz

Sa druge strane, 4×4 Vison dug je 4.2 metra, što najavljuje dimenzije vrlo bliske Nivi, ali i izrazito kratke propuste preko točkova, što bi budućem SUV-u moglo doneti vrlo dobre terenske karakteristike. Možda čak i bolje od karakteristika Nive, o kojima kruže legende, a prvenstveno su bile zasluga dimenzija i proporcija omiljenog uskog terenskog vozila.
Koncept 4×4 Vison, kao i svaki koncept ima dosta toga što se može nazvati puštanjem mašti na volju dizajnera. Tu su aktuelni LED farovi i zadnje svetlosne grupe, ali i ogromni točkovi od 21“, ali ako ako zadrži osnova ovog koncepte, što verovatno hoće, nova Lada Niva biće pravi robustan terenac, čak, kao Dacia Duster na steroidima, ali i dosta kraći od Dustera.

Foto: Avtovaz

Za sada, informacije iz Avtovaza, tačnije Renault Nissana većinskog vlasnika, kažu da će nova Niva biti na novoj platformi, ali ne i da li će eventualno koristiti šasiju. Isto tako, previše informacija po pitanju pogona nema, ali je saopšteno (a treba uzeti sa rezervom) da će motor, ili jedan od motora, bti 1.8 litarski sa 122 KS, kao i da bi se među opcijama mogao naći i automatski menjač. U enterijeru se svakako već može videti rotacioni selektor pogona, pa su otvorene i sve mogućnosti po pitanju 4×4 pogona, kojeg će Niva svakako imati.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Predstavljen je osveženi Peugeot 2008

Predstavljen je osveženi Peugeot 2008, francuska uzdanica u popularnom odlično prodavanom B-SUV segmentu Predstavljen ...

Gordon Murray otkriva detalje T.50

Gordon Murray je otkrio još nekoliko detalja svog T.50, supersportiste koji treba da zaseni ...

Pininfarina i Roux do kacige sa vodenim hlađenjem

Pininfarina po pitanju dizajna i Roux Helmets po pitanju konstrukcije trkačima nude novi generaciju ...

Peugeot 3008 se već priprema za Dakar 2018.

Nakon dve uzastopne pobede na Dakar reliju, Peugeot je već počeo pripreme za naredni ...

Cupra počela proizvodnju Formentora

U pogonu u Martorellu počela je proizvodnja SUV-a Cupra Formentor, prvog modela posebno razvijenog ...

McLaren do kojeg možda možete da dođete

McLaren do kojeg možda možete da dođete nema četiri točka, ali zato možete da ...