fbpx

Nova Lada Niva stiže, najavljena je konceptom 4×4 Vision

Nova budućnost Lade se sprema, ako je suditi po konceptu 4×4 Vision, smeši joj se svetla budućnost

Foto: Avtovaz

Na salonu u Moskvi Avtovaz je prestavio 4×4 Vision, koncept koji najavljuje buduću Nivu, ali u široj slici i budućnost Lade. Nova Niva se sprema, potvrdio je na salonu Steve Mattin, šef dizajna, koji je sa svojim timom stvorio ovaj koncept, a radi i na drugim modelima.
Iako Martin tvrdi da se na konceptu mogu naći analogije sa Nivom, deluje da se mnogo više toga može povezati sa Daciom Duster, čiju platformu bi bez mnogo problema i ulaganja mogla koristiti nova Niva. Naravno, ovo je samo razmišljanje, a potvrde deljenja platforme nema ni u najavi.

Foto: Avtovaz

Sa druge strane, 4×4 Vison dug je 4.2 metra, što najavljuje dimenzije vrlo bliske Nivi, ali i izrazito kratke propuste preko točkova, što bi budućem SUV-u moglo doneti vrlo dobre terenske karakteristike. Možda čak i bolje od karakteristika Nive, o kojima kruže legende, a prvenstveno su bile zasluga dimenzija i proporcija omiljenog uskog terenskog vozila.
Koncept 4×4 Vison, kao i svaki koncept ima dosta toga što se može nazvati puštanjem mašti na volju dizajnera. Tu su aktuelni LED farovi i zadnje svetlosne grupe, ali i ogromni točkovi od 21“, ali ako ako zadrži osnova ovog koncepte, što verovatno hoće, nova Lada Niva biće pravi robustan terenac, čak, kao Dacia Duster na steroidima, ali i dosta kraći od Dustera.

Foto: Avtovaz

Za sada, informacije iz Avtovaza, tačnije Renault Nissana većinskog vlasnika, kažu da će nova Niva biti na novoj platformi, ali ne i da li će eventualno koristiti šasiju. Isto tako, previše informacija po pitanju pogona nema, ali je saopšteno (a treba uzeti sa rezervom) da će motor, ili jedan od motora, bti 1.8 litarski sa 122 KS, kao i da bi se među opcijama mogao naći i automatski menjač. U enterijeru se svakako već može videti rotacioni selektor pogona, pa su otvorene i sve mogućnosti po pitanju 4×4 pogona, kojeg će Niva svakako imati.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Honda i Sony će zajednički da prave automobile

Sony je poprilično iznenadio 2020. kada je prestavio svoje automobile – ispostavlja se da ...

Ferrari zbog imena tuži humanitarce

Ferrari je zbog imena Purosangue ušao u sudski spor sa humanitarom organizacijom, koja se ...

Svaki novi Volvo će biti ograničen na 180 km/h od 2020.

Počevši od 2020., svaki novi Volvo automobil će imati ograničenu maksimalnu brzinu od 180 ...

Ford naplaćuje isti menjač duplo više od Mercedesa?

Ford GT i Mercedes AMG GT koriste isti menjač, ali Ford naplaćuje duplo više?! ...

1000. trka Formule 1 nije donela trku

Ako se neko nadao da će na 1000. trci Formule 1 gledati trkanje na ...

Ford izaziva novim Explorerom na malo dugačiji način

Ford je najavio da će sledeća generacija „Police Interceptor Utility“ – drugim rečima policijskog ...