fbpx

U 100 miliona vozila neispravni vazdušni jastuci

Pojavio se kupac za kompaniju Takata, koja je u žižu javnosti dospela nakon skandala sa neispravnim vazdušnim jastucima, koji su prouzrokovali barem 16 smrtnih slučajeva i 180 povreda. Po svemu sudeći opozivi vozila sa ovim vazdušnim jastucima trajaće sve do 2019.

Foto: Reuters

U februaru ove godine, Takata, japanski proizvođač sigurnosne opreme za automobile koja uključuje i vazdušne jastuke proglašena je krivom pred američkim zakonom zbog sistematskog sakrivanja podataka o defektima i manipulacijom sa rezultatima testova vazdušnih jastuka, uz obavezu da na ime sporazuma sa sudom isplati odštetu u iznosu od jedne milijarde dolara. Samo mesec dana pre toga, američka porota proglasila je krivim tri izvršna direktora kompanije Takata za kriminalne radnje u vezi defekata sigurnosnih uređaja.
Naime, ceo skandal je izazvalo eksplozivno punjenje sa amonijum nitratom koje je prebrzo ispunjavalo vazdušni jastuk pri punjenju, a kabinu vozila punilo metalnim opiljcima, praktično šrapnelima. Sve ovo izazvalo je barem 16 smrtnih ishoda i 180 povređenih osoba u vozilima širom sveta. A na spisku kupaca Takata opreme nalazi se čak 19 proizvođača automobila iz celog sveta, uključujući Hondu, Toyotu, BMW i druge, koji će sve do 2019. povlačiti automobile radi zamene neispravnih eksplozivnog punjenja. A u pitanju su milioni automobila širom sveta. Tačnije, još od 2008. traje zamena ovih pirotehničkih uređaja, a procenjuje se da je u pitanju oko 100 miliona vozila.

Kompanija Takata, koja je osnovana 1933. i šila je padobrane za japansku avijaciju, proglasila je bankrot, nađen je kupac, Key Safety, koji je već uložio 1,59 milijardi dolara u troškove zamena uređaja, a procenjuje se da će krajnji bilans svih troškova stići do vrtoglavih 10 milijardi dolara. Mnogi proizvođači, kojima su ni krivima ni dužnima isporučivani opasni vazdušni jastuci tužili su Takatu i traže obeštećenja, a pre svih njih porodice poginulih i povređeni u udesima. Skandal ovolikih globalnih razmera automobilski svet ne pamti od nastanka automobila, a uz to, kraj mu se ni nazire.
Key Safety će do 2020. proizvoditi vazdušne jastuje samo za zamenu i na njima samo praviti gubitke, ali se nadaju da će poslovni balans naći u u drugim neosporno kvalitetnim proizvodima (sedišta, sigurnosni pojasevi…) i stručnim službama nekadašnje Takate.
Tokom proglašenja bankrota Shigehisi Takadi, članu porodice osnivača, nije prostalo ništa drugo nego da se pokloni u znak izvinjenja zbog gubljenja časti…

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi VW Golf R “20 Years” najbrži R ikada na “Ringu”

Slavljeničko, novo izdanje modela Volkswagen Golf R “20 Years” postalo je najbrže ikada R ...

Nissan prestaje sa razvojem SUS motora za Evropu

Nissan je zvanično saopštio da prestaje sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorevanjem za svoje ...

Ferrari F8 pokazan i u Spider verziji

Ferrari je pre šest meseci pokazao naslednika modela 488 GTB, model F8 Tributo, a ...

Škoda Enyaq RS iV do Ginisovog rekorda

Škoda Enyaq RS iV postavio dva Ginisova rekorda sa 7.351 km drifta na ledu ...

Potpuno električni Citroen stiže 2020.

Citroenovi potpuno električni automobili neće biti zasebni modeli, već deo familije sa konvencionalno pogonjenim ...

Mazda CX5 – i od dobrog može još bolje

Da li je Mazda potcenjena marka? Da, sasvim sigurno, a verovatno je i sama ...