fbpx

Nissan prestaje sa razvojem SUS motora za Evropu

Nissan je zvanično saopštio da prestaje sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorevanjem za svoje modele u Evropi

Nissan je zvanično objavio vest da prestaje sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi. Glavni razlog za ovakvu odluku je činjenica da će skoro uvođenje Euro 7 normi toliko poskupeti automobile sa SUS motorima, da će se kupci okrenuti električni automobilima, rekao je Ashwani Gupta COO Nissana. Ova odluka odnosi se samo na modele Nissan koji se proizvode za Evropu.
Razvoj još čistijih motora sa unutrašnjim sagorevanjem će proizvođače primorati na još veće investicije, kako bi ispunili Euro 7 norme koje na snagu stupaju najverovatnije 2025. godine. Japanski proizvođač predviđa da će, barem kada su evropski kupci u pitanju, električna vozila postajati sve popularnija, pre svega pošto se predviđa pad njihove cene. Trenutno, električna vozila su skuplja od ekvivalentnih modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, a još uvek nedovoljno razgranata infrastruktura stanica za punjenje baterija, prevagu u popularnosti donosi automobilma sa SUS motorima. Prema podacima koje je izneo CEO Volkswagen Grupe Herbert Diess, električna vozila će se već do 2025. godine cenom izjednačiti sa pandanima sa SUS motorima.
Polovina tekuće decenije svakako će biti prekretnica u automobilskoj industriji i saobraćaju. Euro 7 norma je, prema predviđanjima, poslednja norma koja će ikada stupiti na snagu, obzirom da velika većina proizvođača u Evropi i za kupce u Evropi najavljuje potpuni prelazak na elektro pogon i nultu emisiju, a pogotovo ukoliko bude usvojen zakon Evropske komisije koja predlaže potpuno ukidanje prodaje novih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem već 2035. godine.
Nissan sa svoje strane već pravi korake ka napuštanju SUS motora, i naslednika modela Micra već najavljuje kao električno vozilo. Nissan priprema i novu generaciju svog prvog EV modela Leaf, koji će najverovatnije promeniti segment iz klasičnog hatchbacka preći u SUV, odnosno crossover segment. Oba pomenuta modela na tržištu se očekuju 2025. godine.
Zanimljivo je da Gupta najavljuje da će se za druga tržišta van Evrope razvijati i proizvoditi modeli sa motorima koji koriste fosilna goriva, a COO Nissana tvrdi da će uvek biti mnogo kupaca koji žele stari dobri SUS motor u svom automobilu. Šta više, među modele za koje će i dalje biti razvijani motori pomenuo je novi Z sportski kupe i SUV Rogue (u Evropi model pod oznakom X-Trail). Uticajni Nikkei Asia čak tvrdi da će Nissan nastaviti razvoj SUS motora praktično samo za modele koji će se do daljnjeg prodavati u SAD.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Časovnik u čast hrama automobilizma

Mladi britanski proizvođač satova Omologato, traži svoje mesto pod suncem tako što koketira sa ...

Fudbaleri FK Barcelona zaronili su u CUPRA svet

FC Barselona, zvanični automobilski partner brenda CUPRA organizovao je događaj u svom trenažnom centru ...

Opoziv za Mazde 3 zbog točkova

Mazda će izdati opoziv za oko 25.000 Mazdi 3 zbog problema sa zavrtnjima točkova ...

Mercedes-Benz Vision EQXX – 1000 kilometara putem

Mercedes-Benz Vision EQXX konceptno električno vozilo uspeo je da ostvari rezultat vredan pažnje – ...

Lamborghini testira aktivnu glavčinu točka

Lamborghini testira aktivnu glavčinu točka, tehnologiju koja bi mogla dodatno unaprediti voznu dinamiku automobila ...

Počinje prodaja nove Opel Corse

Tokom jula meseca u Nemačkoj počinje prodaja nove Opel Corse Samo nekoliko dana nakon ...