fbpx

Nissan prestaje sa razvojem SUS motora za Evropu

Nissan je zvanično saopštio da prestaje sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorevanjem za svoje modele u Evropi

Nissan je zvanično objavio vest da prestaje sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi. Glavni razlog za ovakvu odluku je činjenica da će skoro uvođenje Euro 7 normi toliko poskupeti automobile sa SUS motorima, da će se kupci okrenuti električni automobilima, rekao je Ashwani Gupta COO Nissana. Ova odluka odnosi se samo na modele Nissan koji se proizvode za Evropu.
Razvoj još čistijih motora sa unutrašnjim sagorevanjem će proizvođače primorati na još veće investicije, kako bi ispunili Euro 7 norme koje na snagu stupaju najverovatnije 2025. godine. Japanski proizvođač predviđa da će, barem kada su evropski kupci u pitanju, električna vozila postajati sve popularnija, pre svega pošto se predviđa pad njihove cene. Trenutno, električna vozila su skuplja od ekvivalentnih modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, a još uvek nedovoljno razgranata infrastruktura stanica za punjenje baterija, prevagu u popularnosti donosi automobilma sa SUS motorima. Prema podacima koje je izneo CEO Volkswagen Grupe Herbert Diess, električna vozila će se već do 2025. godine cenom izjednačiti sa pandanima sa SUS motorima.
Polovina tekuće decenije svakako će biti prekretnica u automobilskoj industriji i saobraćaju. Euro 7 norma je, prema predviđanjima, poslednja norma koja će ikada stupiti na snagu, obzirom da velika većina proizvođača u Evropi i za kupce u Evropi najavljuje potpuni prelazak na elektro pogon i nultu emisiju, a pogotovo ukoliko bude usvojen zakon Evropske komisije koja predlaže potpuno ukidanje prodaje novih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem već 2035. godine.
Nissan sa svoje strane već pravi korake ka napuštanju SUS motora, i naslednika modela Micra već najavljuje kao električno vozilo. Nissan priprema i novu generaciju svog prvog EV modela Leaf, koji će najverovatnije promeniti segment iz klasičnog hatchbacka preći u SUV, odnosno crossover segment. Oba pomenuta modela na tržištu se očekuju 2025. godine.
Zanimljivo je da Gupta najavljuje da će se za druga tržišta van Evrope razvijati i proizvoditi modeli sa motorima koji koriste fosilna goriva, a COO Nissana tvrdi da će uvek biti mnogo kupaca koji žele stari dobri SUS motor u svom automobilu. Šta više, među modele za koje će i dalje biti razvijani motori pomenuo je novi Z sportski kupe i SUV Rogue (u Evropi model pod oznakom X-Trail). Uticajni Nikkei Asia čak tvrdi da će Nissan nastaviti razvoj SUS motora praktično samo za modele koji će se do daljnjeg prodavati u SAD.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

AMG otkrio odavno najavljeni novi PHEV pogon

AMG, divizija Mercedes-Benza za visoke performanse otkrila je dugo najavljivane PHEV pogone koji idu ...

Subaru Forester i XV sa novim e-Boxer pogonskim grupama

Subaru je ušao u proces hibridizacije svojih pogona i u Ženevi predstavio e-Boxer pogonske ...

Osvežen je Hyundai Tucson i to poprilično

Osvežen je Hyundai Tucson za 2025. godinu i to poprilično, a prvenstveno u enterijeru ...

Elon Musk je napustio Teslu?

Elon Musk je napustio Teslu i treba biti zamenjen na CEO poziciji kaže treći ...

Studenti ponovo dizajniraju Škodu – Spyder

20 studenata škodine strukovne akademije ove godine je uključeno u ambiciozan projekat – otvoreni ...

Nissan Juke od leta bogatiji za hibridni pogon

Nissan Juke će od leta kupcima biti ponuđen sa potpuno novim hibridnim pogonom, ali ...