fbpx

Formula 1 – VN Francuske pripala Verstappenu

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Francuske vozila se na stazi Paul Ricard u Le Castelletu na Auzurnoj obali

Foto: Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202207240268 // Usage for editorial use only //

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Francuske vozi se u Le Casteletu, na Azurnoj obali, na stazi Paul Ricard, dugoj 5.842 metra, na kojoj je prva F1 trka održana 1971. godine. Planirana su 53 kruga, odnosno trkačka distanca od 310 kilometara. Vreme sunčano sa dosta vetra.
Sa pol pozicije 12. trku sezone Formule 1 2022. kreće Charles Leclerc, sa druge pozicije Max Verstappen. Drugi startni red čine Sergio Perez i Lewis Hamilton. Prvh 10 tamičara startuje na srednje tvrdim pneumaticima, a sa začelja zbog kazni kreću Carlos Sainz i Kevin Magnussen.
Start trke je pripao Leclercu, koji je sačuvao vodeću poziciju. Loše je startovao Perez, a Hamilton je ozbiljno ugrozio Verstappena. Sjajno je sa začelja krenuo Magnussen i sa 20. već u trećem krugu stigao do 12 pozcije, doduše na najmekaniim pneumaticima. Fernando Alonso je mao još jedan šampionski start i došao na petu poziciju.
U četvrtom krugu Verstappen je na distanci od pola sekunde do preko jedne sekunde iza Leclerca, dok je trećeplasirani Hamilton na više od četiri sekunde iza vodećih, ali sa Perezom na menjaču. Korišćenje DRS-a je dozvoljeno, a na stazi su dve DRS zone. Na kraju 6. kruga Verstappen prvi put napada Leclera za vođstvo, ali se Leclerc uspešno brani.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Deseti od 53 kruga, Verstappen je blizu, ali ne i dovoljno da prestigne Leclerca. Sainz koji je krenuo iz poslednjeg reda, već je na 12. mestu. Poredak vodećih je Leclerc, Verstappen, Hamiliton, Perez, Russel, Alonso, Norris.
13. krug, Sainz se izborio sa Sebastianom Vettelom i stigao na 10 . poziciju, dok je Leclerc uspeo da poveća prednost ispred Verstappena na preko jedne sekunde i branilac titule ne može da koristi DRS. Trenutno je Leclerc nešto brži od Verstappena. Trećeplasirani Hamilton zaostaje preko sedam sekundi za vodećim.
16. krug, Sainz se približava Ricciardu koji je na devetom mestu. Verstappen odlazi na zamenu guma, prelazi na tvrde gume, a na stazu izlazi iza Landa Norrisa, na sedmu poziciju. Oba vozača Ferrarija su na B planu. U 17. krugu, Sainz lako obilazi Ricciarda.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

18. krug, Lecler je izgubio zadnji deo Ferrarija izleteo sa staze i udario u ogradu. Trka je za njega zavrešna, izlazi vozilo bezbednosti. Leclerc je dobro ali besan kao ris, izgleda da se zaglavio gas na Ferrariju. Ponovo odustajanje sa vodeće pozicije za Leclerca.
Većina vozača uleće na zamenu pneumatika. Ferrari loše menja gume Sainzu, uz opasno puštanje vozača u boksu. U vođstvu je Verstappen, drugi Hamilton, treći je Perez, slede, Russel, Alonso, Norris.
Trka je nastavljena u 21. krugu. Na čelu Red Bull, Mercedes-AMG, Red Bull, Mercedes-AMG. Peti je Alonso, a Sainz je stigao do šeste pozicije. Obzirom koliko je bio brz sa novom pogonskom grupom u dosadašnjem delu trke, Španac bi mogao da se umeša u borbu za podijum. Sainz obilazi Alonsa i prelazi na peto mesto.
23. krug, kontakt Micka Schumachera u Haasu i Zhou Guanyua. Kinez mora na zamenu prednjeg krila, a kazna od pet sekundi za Sainza zbog nebezbednog puštanja u boksu, kada je zamalo izbegnut sudar sa vozačem Williamsa.

Foto: Mercedes-AMG Formula 1 Team – LAT Images

25. krug, Hamilton je na tri sekunde iza Verstappena,  odlično deluje na stazi. Sainz se približio Russelu na pola sekunde i ima bolji tempo, mada ga čeka kazna kada bude stao na sledeću zamenu pneumatika. Alonsu na šestoj poziciji se približava Lando Norris u McLarenu.
30. krug, nešto mirnija faza trke, ali Sainz sa spoljne strane krivine, nakon boljeg izlaska iz Mistral šikane obilazi Russela i stiže na četvrto mesto. Verstappen je na četiri sekunde ispred Hamiltona, Alonso se i dalje brani od Norrisa. Od osmog do 15. mesta, vozači su u DRS voziću. Tu su Riccardo, Ocon, Stroll, Albon, Vettel, Bottas, Magnussen, Gasley.

Foto: Alpine Cars Media

Riccardu se približava Ocon u borbi za osmu poziciju, što je zapravo borba za četvrto mesto u plasmanu konstruktora zmeđu McLarena i Alpine. Alonso uspeva da održi svoju šestu poziciju protiv Norrisa. Dva McLarena su u sendviču između dve Alpine.
39. krug kontakt između Ncolasa Latifija u Williamsu i Magnussena u Haasu, obojica nastavljaju trku. U međuvremenu, Verstappen je povećao prednost na preko osam sekundi ispred Hamiltona. Magnussen odustaje iz trke. Sainz je na manje od sekunde iza Pereza 12 krugova pre kraja, a Ferrari opet ima čudnu komunikaciju sa svojim vozačem i ne zna da li da ga pozove na zamenu guma. Sainz oblazi Pereza, na trećoj je poziciji 11 krugova pre kraja, a tim ga poziva u boks u toku preticanja. Kontakt između Russela i Pereza, obojica nastavljaju trku.

Foto: Mercedes-AMG Formula 1 Team – LAT Images

10 krugova pre kraja, Sainz mora u boks po nove pneumatke i kaznu od pet sekundi. Izlazi na stazu na deveto mesto. Manevar Pereza protiv Russel u borbi za treće mesto nija bio baš čist i presekao je krivinu, a nije prepustio poziciju. Perez drži treću, Russel četvrtu poziciju. Sainz se probija napred, oblazi Norrisa za šesto mesto, a Ocon Ricciarda za deveto mesto.
Šest krugova pre kraja, Vesrappen je 9.8 sekundi ispred Hamiltona, Perez je sedam sekundi iza, a Russel je na 0.5 sekundi iza Pereza i kreće brba za podijum. Sainz na novim gumama lako obilazi Alonsa za petu poziciju.

Četiri kruga do kraja, Russel pokušava, ali ne uspeva da obiđe Sanza. Odustaje Zhou Guanyua, VSC na stazi, tri kruga pre kraja dok se ne ukloni njegov Alfa Romeo. Trka se nastavlja u 51. krugu. U restartu, Russel obilazi Pereza koji je loše nastavio trku. Ipak, Perez ostaje blizu, Red Bull se pokazao brži na pravcima, a imaće i DRS. Sainz vozi najbrži krug trke u 52. krugu. Poslednji krug Perez pokušava da prestigne Russela.
Pobednik Velke nagrade Francuske pripada Maxu Verstappenu, drugo mesto pripada Lewisu Hamiltonu, a treći je George Russel. Peto mesto pripalo je Sainzu, šesto Alonsu.
U generalnom plasmanu, Verstappen je povećao svoje vođstvo na 63 poena. Sledeća trka vozi se narednaog vikenda na Hungaroringu pored Budimpešte.

1 Max Verstappen Red Bull 1:38.442
2 Lewis Hamilton Mercedes 10.587s
3 George Russell Mercedes 16.495s
4 Sergio Perez Red Bull 17.310s
5 Carlos Sainz Ferrari 28.872s
6 Fernando Alonso Alpine 42.879s
7 Lando Norris McLaren 52.026s
8 Esteban Ocon Alpine 56.959s
9 Daniel Ricciardo McLaren 60.372s
10 Lance Stroll Aston Martin 62.549s
11 Sebastian Vettel Aston Martin 64.494s
12 Pierre Gasly AlphaTauri 65.448s
13 Alex Albon Williams 68.565s
14 Valtteri Bottas Alfa Romeo Racing 76.666s
15 Mick Schumacher Haas 80.394s
R Guanyu Zhou Alfa Romeo Racing 5 krugova
R Nicholas Latifi Williams 12 krugova
R Kevin Magnussen Haas 15 krugova
R Charles Leclerc Ferrari 35 krugova
R Yuki Tsunoda AlphaTauri 35 krugova

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Reli Australija otkazan zbog požara

Reli Australija, poslednji u sezoni 2019. i službeno je otkazan zbog požara koji ne ...

London Electric Vehicle Company lansira e-Camper

Možda deluje neverovatno ali je istinito – London Electric Vehicle Company lansira e-Camper do ...

Fiat 500 slavi rođendan kao najprodavaniji

FIAT danas slavi 65. godišnjicu svog legendarnog modela 500 – koji je, u svojoj ...

Kia EV9 dobio pet zvezdica na Euro NCAP testovima

Kia EV9 dobio pet zvezdica na Euro NCAP testovima, što je najviša moguća ocena ...

Cadillac predstavio potpuno novi Escalade za 2021.

Cadillac je predstavio potpuno novi Escalade za 2021., sa više tehnologija, luksuznim enterijerom i ...

Porsche Cayenne Coupe dobija motor od Urusa?

Porscheov novi Cayenne Coupe je nedavno predstavljen, a već su se pojavile informacije da ...