fbpx

Ispod dve sekunde do stotke: Aspark Owl

U Japanu se sprema novi električni super automobil, a jedan od prototipova je već uspeo da ubrza do 100 km/h za samo 1.92 sekunde

U Japanu se sprema novi električni super automobil, a jedan od prototipova je već uspeo da ubrza od nula do 100 km/h za samo 1.92 sekunde. Automobil u pitanju je Aspark Owl, koji je prvi put predstavljen u formi koncepta na salonu automobila u Ženevi 2017. Ono što je veoma bitno jeste da performanse ovog automobila potkrepljuju tvrdnje da će električni automobili omogućavati ubrzanje do sto kilometara na čas za manje od dve sekunde u bliskoj budućnosti. Tesla obećava slične performanse svog novog Roadstera, koji stiže 2020. U priloženom videu možete pogledati kako će takve performanse izgledati na putu (ubrzanje automobila počinje na 1:06).

Međutim, čini se kao da su inženjeri pre fokusirani na performanse automobila, nego na sigurnost vozača. To pokazuje činjenica da su testiranje ubrzanja obavljali na vrlo ograničenoj površini koja liči na parking koji se završava u brdu. Treba uzeti u obzir i da je test automobil daleko od spremnog za proizvodnju. Na primer, automobil je bio opremljen Hoosier trkačkim pneumaticima, ali Aspark tvrdi da će i verzija homologovana za saobraćaj isto stizati do „stotke“ za manje od 2 sekunde. Ono što pokreće ovu “Sovu” (Owl – Sova eng.), jesu dva električna motora koji zajedno proizvode 430 KS i 763 Nm obrtnog momenta. Možda se ne čini mnogo, ali treba uzeti u obzir električni pogon na sva četiri točka, kao i masu automobila od samo 850 kg. Autonomija bi trebalo da bude oko 150 km na jednom punjenju. Nažalost, Aspark namerava da proizvede samo 50 jedinica modela Owl, dok je cena jedne vrtoglavih 4.4 miliona dolara. Nije još sigurno kada će prvi Owl biti spreman za prodaju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Korist i sebi i drugima

Koliko i šta znači proizvodnja automobila za jednu državu. Kia ima proizvodni pogon u ...

Renault Morphoz je modularno vozilo po meri potreba

Renault MORPHOZ je potpuno električan i dužinom prilagodljiv konceptni crossover bliske budućnosti, koji se ...

Kako se prave jednodelni naplatci od ugljeničnih vlakana?

Nedavno smo saznali kako nastaju karbon keramičke kočnice, a sada je vreme za naplatke ...

A sada i zapravo, predstavljen BMW Z4

Nakon beskonačnog niza “špijunskih”, “slučajnih”, “teaser” i ostalih prikaza, konačno možemo da vidimo i ...

Stiže Dodge Hornet kao blizanac Alfe Tonale

Stellantis grupa će za 2022. oživeti koncept ili barem ime iz 2006. Dodge Horneta, ...