fbpx

Tehnologija iz BMW i3 i na vodi

Proizvođač brodskih sistema i pogona Torqeedo integrisao je baterije velikog kapaciteta koje proizvodi BMW u svoj Deep Blue električni pogon za glisere

Foto: BMW

Mnogo pre automobila, čamci su dobili električne pogone u plovnim zonama u kojima je neko bio dovoljno pametan da ih zaštiti od zagađivanja. Na brojnim jezerima širom sveta, pa čak i kod nas, godinama je zabranjena upotreba motora za čamce sa unutrašnjim sagorevanjem, a kompanja Torquedo specijalizovana je za čiste pogone. Firma je osnovana 2005. u Nemačkoj u mestu Stranberg, i nautičkom tržištu isporučuje električne pogone za motorna plovila u rasponu od 1 do 160 KS.
Najnoviji projekat u koji su uključene litijum jonske baterije visokog napona koje BMW koristi u modelu i3, predviđene su za Beep Blue pogon visokih performansi. Sistem za napajanje elektro motora sadrži osam modula sa po 12 ćelija, a u odnosu na isti ovaj sistem od pre par godina, kapacitet je povećan za preko 50%, na 94 Ah/33kWh.

Foto: BMW

Zahvaljujući plug in mogućnosti, ovaj energetski paket pokazao se adekvatan za ugradnju u čamce sa najsnažnijim pogonom koji Torqedo proizvodi, a koji može biti vanbrodski i ugradni, bez obzira da li su plovila za profesionalnu ili turističku namenu. Prema programu BMW-a, ovaj litijum jonski set imaće i svoj drugi život nakon što se završi njihov životni vek sa punim performasama u vozilu ili plovilu. Mnogo pre recikliranja, baterije će se moći koristiti u domaćinstvima ili tamo gde je potrebno pouzdano napajanje strujom, a bez pristupa električnoj mreži, što znači da će biti punjene solarnim ili bilo kojim drugim obnovljivim izvorom, koji koristi vodu ili vetar.

Foto: BMW

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Motojet H2O Adrenalin 2018. startovao u Beogradu

Motojet H2O Adrenalin program obuke u vožnji vodenih skutera za omladinu uspešno počeo u ...

Motojet H2O Adrenalin održan u Žitištu

Sezona Motojet H2O Adrenalin događaja približila se kraju. U Žitištu je održana šesta ovogodišnja ...

Od Menhetna do JFK aerodroma uz Uber Copter

Uber sanja o revolucioniranju načina na koji ljudi putuju, a veliki deo tog plana ...

Yamaha predstavila novi F80

Yamaha je predstavila novu generaciju vanbrodskih motora od 80 KS, koji bi uz tehnička ...

Da li su Regent Seaglideri budućnost?

Regent Seaglider je projekat koji bi trebao obezbediti brz i udoban transport preko vodene ...

Muskov Roadster leti u kosmos 6. februara

Šef Tesle i SpaceX-a, Elon Musk, najavio je lansiranje Falcon Heavy rakete još u ...