fbpx

Tehnologija iz BMW i3 i na vodi

Proizvođač brodskih sistema i pogona Torqeedo integrisao je baterije velikog kapaciteta koje proizvodi BMW u svoj Deep Blue električni pogon za glisere

Foto: BMW

Mnogo pre automobila, čamci su dobili električne pogone u plovnim zonama u kojima je neko bio dovoljno pametan da ih zaštiti od zagađivanja. Na brojnim jezerima širom sveta, pa čak i kod nas, godinama je zabranjena upotreba motora za čamce sa unutrašnjim sagorevanjem, a kompanja Torquedo specijalizovana je za čiste pogone. Firma je osnovana 2005. u Nemačkoj u mestu Stranberg, i nautičkom tržištu isporučuje električne pogone za motorna plovila u rasponu od 1 do 160 KS.
Najnoviji projekat u koji su uključene litijum jonske baterije visokog napona koje BMW koristi u modelu i3, predviđene su za Beep Blue pogon visokih performansi. Sistem za napajanje elektro motora sadrži osam modula sa po 12 ćelija, a u odnosu na isti ovaj sistem od pre par godina, kapacitet je povećan za preko 50%, na 94 Ah/33kWh.

Foto: BMW

Zahvaljujući plug in mogućnosti, ovaj energetski paket pokazao se adekvatan za ugradnju u čamce sa najsnažnijim pogonom koji Torqedo proizvodi, a koji može biti vanbrodski i ugradni, bez obzira da li su plovila za profesionalnu ili turističku namenu. Prema programu BMW-a, ovaj litijum jonski set imaće i svoj drugi život nakon što se završi njihov životni vek sa punim performasama u vozilu ili plovilu. Mnogo pre recikliranja, baterije će se moći koristiti u domaćinstvima ili tamo gde je potrebno pouzdano napajanje strujom, a bez pristupa električnoj mreži, što znači da će biti punjene solarnim ili bilo kojim drugim obnovljivim izvorom, koji koristi vodu ili vetar.

Foto: BMW

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Srebrna strela ali za vodu

Pri kraju je projekat Arrow 460 GT, glisera pod brendom i okriljem Mercedes – ...

Održana još jedna Aquabike škola u Žitištu

U Žitištu je održana još jedna uspešna Aquabike škola za najmlađe, čime je nastavljena ...

ISUZU D-Max – oficijelno vozilo MotoJet H2O Adrenalin

Danas je u Novom Sadu ozvaničena saradnja između motonautičkog kluba MotoJet i kompanije Trio ...

Mercury šokirao nautički svet svojim Verado V12

Mercury je šokirao nautički svet i ponudio mu Verado V12, toliko traženi moćni vanbrodski ...

Aston Martin ide pod vodu

Aston Martin ide pod vodu, ali ne u smislu da propada kompanija, nego bukvalno ...

Dmotion medijski partner MotoJet H2O Adrenalina

Portal Dmotion i ove godine će biti medijski pokrovitelj manifestacija Motojet H2O Adrenalin Danas ...