fbpx

Tehnologija iz BMW i3 i na vodi

Proizvođač brodskih sistema i pogona Torqeedo integrisao je baterije velikog kapaciteta koje proizvodi BMW u svoj Deep Blue električni pogon za glisere

Foto: BMW

Mnogo pre automobila, čamci su dobili električne pogone u plovnim zonama u kojima je neko bio dovoljno pametan da ih zaštiti od zagađivanja. Na brojnim jezerima širom sveta, pa čak i kod nas, godinama je zabranjena upotreba motora za čamce sa unutrašnjim sagorevanjem, a kompanja Torquedo specijalizovana je za čiste pogone. Firma je osnovana 2005. u Nemačkoj u mestu Stranberg, i nautičkom tržištu isporučuje električne pogone za motorna plovila u rasponu od 1 do 160 KS.
Najnoviji projekat u koji su uključene litijum jonske baterije visokog napona koje BMW koristi u modelu i3, predviđene su za Beep Blue pogon visokih performansi. Sistem za napajanje elektro motora sadrži osam modula sa po 12 ćelija, a u odnosu na isti ovaj sistem od pre par godina, kapacitet je povećan za preko 50%, na 94 Ah/33kWh.

Foto: BMW

Zahvaljujući plug in mogućnosti, ovaj energetski paket pokazao se adekvatan za ugradnju u čamce sa najsnažnijim pogonom koji Torqedo proizvodi, a koji može biti vanbrodski i ugradni, bez obzira da li su plovila za profesionalnu ili turističku namenu. Prema programu BMW-a, ovaj litijum jonski set imaće i svoj drugi život nakon što se završi njihov životni vek sa punim performasama u vozilu ili plovilu. Mnogo pre recikliranja, baterije će se moći koristiti u domaćinstvima ili tamo gde je potrebno pouzdano napajanje strujom, a bez pristupa električnoj mreži, što znači da će biti punjene solarnim ili bilo kojim drugim obnovljivim izvorom, koji koristi vodu ili vetar.

Foto: BMW

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Motojet H2O Adrenalin 2018. proteklog vikenda u Beočinu

Održan je još jedan Motojet H2O Adrenalin 2018., a proteklog vikenda deca i omladina ...

Mercury šokirao nautički svet svojim Verado V12

Mercury je šokirao nautički svet i ponudio mu Verado V12, toliko traženi moćni vanbrodski ...

Aston Martin ide pod vodu

Aston Martin ide pod vodu, ali ne u smislu da propada kompanija, nego bukvalno ...

Yamaha na sajmu nautike u Beogradu

U Beogradu se od 3. do 7. aprila održava sajam nautike, lova, ribolova i ...

Poleteo prvi avion sa održivim gorivom

Prvi, istorijski let sa 100% održivim vazduhoplovnim gorivom regionalnog komercijalnog aviona ATR Proizvođač aviona ...

Motojet H2O Adrenalin sa decom na Drini

Opština Mali Zvornik, Drina i Zvorničko jezero bili su domaćini Motojet H2O Adrenalin manifestaciji ...