fbpx

Aston Martin polako otkriva detalje svog hiperautomobila, dok se Adrian Newey bori da izvuče još koji kilogram aerodinamičkog potiska iz karoserije.

Nove fotografije koje je objavio Aston Martin, pokazuju značajno velike razlike u odnosu na prve prikazane renedere ovog drumskog, najbliže moguće Formuli, automobila. Upadljive su aerodinamičke modifikacije i gigantski Venturi tunel koji je dodat na stražnji deo automobila, kako bi se stvarao maksimalni podpritisak ispod vozila koji će ga lepiti za podlogu. Takođe, pojavili su se i novi otvori na karoseriji, za koje Newey tvrdi da donose velike doprinose ukupnoj aerodinamičkoj sili, neophodnoj da bi se ostvario krajnji cilj – brzine na stazi iste ili približne Formuli 1.


Fabrika navodi da je ono što se sada može videti oko 95% onoga što će kupac dobiti, u paketu sa odnosom mase i snage pogona 1:1, odnosno 1 KS po jednom kilogramu mase vozila.
Upravo je prikazan i enetrijer vozia koji je kombinacija F1 i LMP1 kokpita, a kupac neće moći da računa na previše prostora. Naime, i prostor u kabini je sveden na minimalnu moguću meru, kako se ne bi kompromitovao oblik karoserije. U svakom slučaju, sedeće se u poluležećem položaju, sa nogama gotovo u visini ramena. Vidljivo je i da u enterijeru nema nikakvog luksuza, i da je dominantan karbon, a logično je da su tu i sigurnosni pojasevi u šest tačaka. Prekidača i komandi ima veoma malo, upravljač je preuzet direktno iz LeMans prototipa, sa većinom komandi na njemu uključujući i instrument tablu.
Po svemu sudeći, zbog aerodinamike i usisnika vazduha na krovu, Valkyrie nema spoljnja ogledala, a njih će zameniti kamere na obe strane vozila.


Valkyrie će imati pogon od preko 1000 KS od atmosferskog V 12 motora zapremine 6.5 litara koji priprema Cosworth, i hibridnog sistema veoma sličnog KERS sistemu iz Formule 1, koji je prethodio današnjim ERS sistemima. Ovaj doslovno ulični bolid će do 100 km/h ubrzavati za malo iznad 2 sekunde, a u prodaji će se pojaviti u dve verzije drumskoj i namenjenoj samo za stazu, po ceni od oko 2 milona evra. Biće napravljeno samo 150 komada, a prvi serijski pimerci očekuju se 2019. godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Williams Formula 1 tim ulepšao svoj bolid

I Williams Formula 1 tim je ulepšao svoj bolid za predstojeću sezonu, ali spektakularnu ...

Sintetičko ulje – put od aviona do automobila

Kada se sa lakoćom izgovori da su sintetička maziva kvalitetnija od mineralnih, retko ko ...

Volkswagen T-Roc Cabriolet spreman za proleće

Volkswagen T-Roc Cabriolet je spreman za proleće, a prodaja u Nemačkoj zvanično počinje 20. ...

Mercedes A-Klase – kada menjaš, menjaj temeljno

Kada menja, Mercedes menja temeljno. Dobro, ne baš uvek, ali u slučaju nove A-Klase, ...

Gde će se voditi rat u Formuli 1?

Jasno je da snaga i pouzdanost pogonske grupe u Formuli 1 igra ključnu ulogu, ...

Akcijska ponuda za BMW X6

BMW X6 sa akcijskim cenama na početku 2019. BMW Srbija je za sam početak ...