fbpx

Novi Audi A8 predstavljen je u Barceloni prema najavi, a da li će ispuniti i sve ostale najave u smislu naj, naj, vreme će pokazati, a kupci oceniti.

Foto: Audi

Za početak, duži je za 37 mm od odlazećeg modela, i to u običnoj i u L verziji sa povećanim međuosovinskim razmakom. I međuosovinski razmak je malo veći, ali zanimljivo je da je novi A8 uži od prethodnika, doduše vrlo malo uži. Mada ne deluje uže uz nešto oštrije linije i prednji deo sa brojnim poprečnim linijama i detaljima koji da vizualno čine širim.

Foto: Audi

Enterijer je krupan korak unapred u odnosu na odlazeći model, sa čistijim i jednostavnijim dizajnom, koji je dobrim delom omogućio i centralni ekran od 10,1” potpuno integrisan u armaturu, uz dodatni ekran odmah ispod od 8, inča sa kontrilama klimatizacije i provetravanja. Putnici pozadi su dobili dodatne centimetre prostora za noge, uz opciju da se stražnje levo sedište može pretvoriti u sedište za relaksaciju, uz koje stiže grejač i masažer stopala u osloncu za noge.

Foto: Audi

Dizel dominira
Uprkos svim dramama koje i Audi proživljava zbog skandala sa izduvnim gasovima, duzel pogon je dominantan, mada isto taki svaka verzija ima i izvestan nivo elektrifikacije. Osnovni motor je 3.0 V6 TDI sa 282 KS, uz alternativu u V8 dizelu a 429KS. Benzinska verzija je V6 3.0 turbo sa 335 KS. Sve pogonske opcije imaće i blagi hibrid koji radi na 48 volti i omogućava da se automobil vozi kontinuiranom brzinom i do 40 sekundi bez iakave pomoći motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Hibridni pogon takođe pmaže pri sartu i početnom ubrzavanju, a Audi tvrdi sa ovaj sistem donosi značajne uštede u potrošnji. Ipak u ponudi ostaje i vrhunski W12 model u verziji sa produženim međuosovinskim razmakom, čiji 6.0 tvin turbo stiže do 540KS. Za sve motore standardan je osmostepeni automatik, dok se među sportskim opcijama nalaze i aktivni diferencijal i upravljanje na svim točkovima.

Foto: Audi

Odmah nakon zvanične premijere za publiku u Frankfurtu stići će i A8 L e-tron quattro, koji kombinuje 3.0 V6 turbo benzinac i elektro motor, koji zajednički ovoj limuzini nude 443KS i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta. U osnovi, ovo je plug in hibrid koji se na struju može voziti do 50 km, ali Audi je za njega pripremio sistem bežičnog punjenja, koji se postavlja na pod garaže, a preko njega se vozilo precizno naveze uz pomoć dijagrama na centralnom ekranu. Vozilo je opremljeno i sa 12 ultrazvučnih senzora koji pomažu u orijentaciji u prostoru, ukupno četiri 360º kamere, radarima kratkog dometa na sva četiri ugla i glavnim radarom sa dugim dometom. Opcioni Audi AI daljinski parking pilot omogućava parkiranje čak i bez vozača u vozilu. Rzumljivo, uz celu pomenutu opremi, nije ni čudno to što Audi tvdi da je novi A8 sperman za Nivo 3 autonomne vožnje, što znači samostalno snalaženje na bilo kojoj saobraćajnici do brzine od 50 km/h uz uslov da saobraćajnica ima razdelno ostrvo.
Prodaja novog A8 počinje u septembru, a prve isporuke krajem ove godine.

Dynamic photo
Colour: Volcano Red
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ott Tanak preuzeo vođstvo u Švedskoj

Ott Tanak nakon drugog dana Švedskog relija vodi sa gotovo minutom prednosti Na reliju ...

Jost Capito ponovo u akciji

Jost Capito, čovek koji je svoj život posvetio auto sportu, nakon kratke avanture sa ...

BMW povlači sve i3 u SAD

 Povlači se BMW i3 u SAD, zbog opasnosti od povrede vrata nižih vozača u ...

Toyota Supra se sprema za Goodwood festival brzine

Toyota je u martu rekla da će premijera nove Supre biti početkom 2019., ali ...

Aston Martin će održati ekskluzivnost brenda i uz DBX SUV

Iako će Aston Martin DBX, brendov prvi SUV, verovatno biti i najprodavaniji Aston, engleski ...

Hamiltonu pol pozicija po kiši u Spa

Lewis Hamilton je osvojio pol poziciju za prvu trku Formule 1 nakon letnje pauze ...