fbpx

Vodeni skuter – prvo bezbedno pa tek onda zabavno

Letnja sezona je u punom jeku, a nema vodene površine, manje ili veće, na kojoj se ne može naći barem jedan vodeni skuter. Odlično, zabavna igračkica, poprilično skupa, ali ne mora se čak ni kupiti, može se jednostavno iznajmiti, malo uživati i vratiti. Može se vući i skijaš, ili nešto od onih čuda na naduvavanje najrazličitijih boja i oblika.

Foto: Dmotion

Samo, ko, gde i kako je naučio da vozi vodeni skuter. Ko, gde i kada je nekome ko je upravo seo na skuter rekao da se mora imati zaštitni pojas, a uz to i dozvola za upravljanje plovilom, koje, uzgred, mora biti i registrovano. Odgovor je u 99% slučajeva niko, i u 99% slučajeva vožnja će proći u zdravlju i veselju, ali problem je onih 1%. Onih 1% koji divljaju uz plaže i kroz kupače, koji izazivaju sudare, koji misle da njima ne treba zaštitni prsluk zato što znaju da plivaju. Ne zna se previše, ali samo na Jadranu skoro svake godine neko pogine na skuteru, tako što se zabije u stenje. A zašto? Pa zato što njega ili nju niko nije naučio kako se vozi spravica od preko 100 konja, koja kao od šale stigne do 100 km/h!

Škola – put do bezbedne vožnje

Motonautički klub “Motojet” iz Novog Sada došao je na odličnu ideju, ali što je mnogo važnije i do realizacije škole vožnje vodenih skutera, i to ne samo u mestima koja imaju sreće da imaju veliku vodenu površinu u blizini, nego i u mestima i opštinama koje imaju samo kanal ili malo veće jezero.

Foto: Dmotion
Nikada sami

Osnovna ideja je jednostavna – decu i mlade između 15 i 18 godina obučiti i naučiti kako bezbedno voziti vodeni skuter. I to redom i sistematično. Kroz teorijski deo po programu se savladaju 20 zlatnih pravila vožnje vodenog skutera, a nakon toga sledi praktična obuka. Od lagane vožnje i osnovnih komandi, pa sve do brze vožnje sa kontrolisanim zaokretima. A sve vreme u prisustvu licenciranog operativnog trenera u motonautici na samom skuteru.

Foto: Dmotion

Događaj “Aquabike škola” održava se vikendom, pri čemu su petak i subota namenjeni za obuku, dok se u nedelju održava takmičenje u vožnji vodenog skutera. Kroz program obuke tokom vikenda prođe između 40 i 50 dece, a ove svojevrsne manifestacije počele su prošle godine, a nastavile ove, događajima u Zrenjaninu i Beočinu, dok naredni događaji tek slede.

Foto: Dmotion

Redakcija Dmotion.rs prisustvovala je ovim događajima, i najimpresivniji deo svega je osmeh svih polaznika nakon podele diploma o završenoj školi. Naravno, u simboličnom smislu, obzirom da smo se uverili da se obuka održava pod maksimalno bezbednim uslovima, sa kvalitetnom opremom i novim vodenim skuterima. Motonautički klub Motojet ove događaje organizuje u saradnji sa opštinama koje izraze interes i spremnost da podrže ovakvu manifestaciju, a kako smo saznali od predsednika Motojet kluba Aleksandra Krevešića, do sada se nije dogodila ni jedna incidentna situacija, a kamoli incident tokom događaja, što je svakako važan podatak za roditelje koji treba da daju pristanak da njihovo dete prođe kroz ovu obuku.

Foto: Dmotion

Nedavno održani događaj poržala je opština Beočin, a na obuku poslala oko 40 devojaka i mladića, koji su tokom celog vikenda savladavali prve metre vožnje vodenog skutera. Kao i svi prethodni događaji i ovaj je završen potpunim zadovoljstvom i učesnika i organizatora i domaćina.
A pored takmičenja vozača početnika, održana je i druga ovogodišnja trka seniora za šampionat Vojvodine u F4 klasi, u kojoj svi takmičari voze isti vodeni skuter SeaDoo Spark, a u kojoj su u prvom planu vozač i njegova tehnika vožnje.
Detalji sa Aquabike škole i takmičenja mogu se pogledati na FB profilu motonautičkog kluba Motojet

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Od Menhetna do JFK aerodroma uz Uber Copter

Uber sanja o revolucioniranju načina na koji ljudi putuju, a veliki deo tog plana ...

Muskov Roadster prošao pored Marsa pri 71,615 km/h

Elon Muskov crveni Tesla Roadster i njegov astronaut, „Starman“, prošli su pored Marsa, devet ...

ATR 42-600S prelazi sa dizajna na industrijalizaciju

ATR 42-600S najnoviji član porodice aviona ATR uspešno je dostigao „zrelost“ sedmog nivoa, koja ...

Motojet H2O Adrenalin 2018. u Velikom Gradištu

U Velikom Gradištu je proteklog vikenda održana još jedna dobro posećena Motojet H2O Adrenalin ...

Motojet H2O Adrenalin sa decom na Drini

Opština Mali Zvornik, Drina i Zvorničko jezero bili su domaćini Motojet H2O Adrenalin manifestaciji ...

Prva luksuzna jahta sa oznakom Lexusa

Ove godine debitovaće prva Lexus LY 650 jahta, a partner u projektu je Marquis ...