fbpx

Opel je predstavio novu Insigniu u sportskoj GSi verziji, koja sa manje snage uspeva da bude brža od OPC prethodnika. Premijera je zakazana za septembar, a uz benzinac stićiće i dizel verzija Insignie GSi

Foto: Opel

Među opelove sportske perjanice vratila se oznaka GSi, koja je bila tradicionalan sufiks oznaci modela još od Mante i Kadetta iz 1984. Iako je nova Insignia GSi razvijena od strane OPC (Opel Performance enter), ipak za razliku od prethodnika neće nositi oznaku OPC. Sa druge strane ima sve što i prethodnik, pa i dosta preko toga.

Foto:Opel

Insignia GSi je uspela sa svojih relativno skromnih 260 KS da na čuvenom “Zelenom paklu”, stazi Nurburgring postavi bolje vreme od od odlazeće Insignie OPC koja ima čitavih 325KS. Tajna je kao prvo u dijeti kroz koju je nova Insignija, iako veća od stare, uspela da “smrša” 160 kilograma. Veliki 2.8 litarski V6 turbo ustupio je svoje mesto mnogo manjem i lakšem 2.0 turbo četvorocilindrašu, čime je balans vozila značajno poboljšan u odnosu na stražnji deo. Takođe, iako i stara i nova jurilica iz Oela imaju pogon na svim točkovima, novi sistem ima stražnji razdelnik snage kojji umesto klasičnog diferencijala ima sa lamele koje dozvoljavaju asimetričnu i efikasniju isporuku snage među stražnjim točkovima, čime je gotovo eleiminisano podupravljanje vozila. Da ceo ovaj paket snage može i da se što pre zaustavi brine se četvoroklipni Brembo kočioni sistem, sa diskovima prečnika 345mm. Ovako veliki diskovi našli su dovoljno mesta u točkovima od 20”. Razumljivo, ogibljenje Insignie GSi nema mnogo veze sa standardnom verzijom. Vozilo je spušteno za 10mm, a dodati su i mnogo tvrđi sportski amortizeri, što u paketu sa izmenjenom postavkom upravljačkog sistema donosi daleko agilnije i direktnije upravljanje.

Foto: Opel

Prenos snage je preko osmostepenom automatskog menjača, a papučicama za promenu stepena prenosa na upravljaču, a vozač može birati između tri postavke dinamike vozila koja menja karater odziva papučice gasa, trenutak promene stepena prenosa i osetljivosti upravljanja. Četvrti Competition mod, ekskluzivan za GSi uključuje se preko prekidača ESP-a, i potpune isključuje sve vozačke asistencije, čime bi dobrom vozaču trebao pružiti maksimalan užitak.
Uz snagu i ogibljenje ide i adekvatan enterijer, a pre svega sportska sedišta sa povišenim naslonom i posebnim sigurnosnim pojasevima, što ne znači da se mora odreći grejanja i ventilacije kojima su ova sedišta opremljena.

Foto: Opel

Insignia GSi će svoju službenu premijeru imati u septembru u Frankufirtu, a prodaja bi trebala početi do kraja ove godine. Pored benzinske, najavljena je i dizel verzija ovog istog modela.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

I Loeb se oprostio od Dakara

Devetostruki svetski šampion u reliju Sebastian Loeb oprostio se od Dakara, dok je Peterhansel ...

KIA EV6 može da se poruči i u Srbiji

Električna ofanziva počinje i kod nas a model KIA EV6 može da se poruči ...

Lada se vraća na Kubu!

Lada se vraća na Kubu! AvtoVAZ nastavlja izvoz Lada automobila na Kubu posle više ...

Proslava uspeha uz Evoque Landmark edition

Land Rover slavi uspeh njihovog najviše nagrađivanog modela Evoque, sa novom edicijom pod imenom ...

General Motors ostaje (i) uz SUS motore

General Motors ostaje do daljnjeg i uz SUS motore i pored ekspanzije elektromobilnosti General ...

Predstavljen je Chevrolet Corvette E-Ray

Predstavljen je Chevrolet Corvette E-Ray, prvi ikada elektrifikovani model legendarne linije sportskih automobila Predstavljen ...