fbpx

Terrafugia Transition leteći automobil već sledeće godine

Američka firma Terrafugia je objavila nekoliko novih detalja o svom Transition letećem automobilu, koji bi trebao da krene u proizvodnju 2019.

Foto: Terrafugia

Američka firma Terrafugia je objavila nekoliko novih detalja o svom Transition letećem automobilu, koji bi trebao da krene u proizvodnju 2019. Terrafugia je osnovana 2006. godine od strane grupe inženjera sa Insituta Tehnologije Masačusetsa, a prošle godine ju je preuzeo vlasnik Volvo automobila, kineski Geely. Cilj Terrafugie je da razvije vozilo koje može da ispuni zahteve koje propisuje Federalna administracija za avijaciju za lake sportske letelice, kao i da može da se koristi kao praktičan drumski automobil. U SAD, pilotska dozvola za lake sportske avione se relativno lako i jeftino dobija, jer zahteva samo 20 sati letenja. Vozilo koje teba da zadovolji ove uslove se zove Transition, ima kabinu sa dva sedišta, i sklapajuće krilo, koje će omogućiti ovom vozilu/letelici da stane u običnu kolovoznu traku na putu. Rasklapanje, odnosno “širenje” krila traje manje od jedne minute.

Foto: Terrafugia

Već dokazane firme Dynon i BRS dobavljaju avio elektroniku, kao i sigurnosni padobran. Snaga će dolaziti iz hibridne postavke koja se sastoji od SUS motora u kombinaciji sa električnim motorom, dok će drugi crpiti energiju iz litijum-željezno fosfatne baterije. Terrafugia navodi da je ovakva vrsta baterije izabrana umesto litijum jonske iz bezbednosnih razloga. U vazduhu, Transition će nuditi “boost” funkciju, koja će pružati dodatnu snagu na kratko vreme kada je to potrebno. Transition bi trebalo da ima autonomiju od 643 km u vazduhu, i maksimalnu brzinu od 160 km/h. Terrafugia prima depozite od 10.000 dolara, a uprkos višestrukom pomeranju rokova obećava da će Transition biti spreman za isporuke 2019., uz početnu cenu od 279.000 dolara.

https://youtu.be/rs8oqYU0YT0

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aston Martin bi mogao u F1 – ako Honda odustane

Aston Martinu su se “osladili” rezultati koje je Red Bull počeo da postiže uz ...

ChatGPT stiže u Audi čak i u starije modele

ChatGPT stiže u Audi, a moćiće se ugraditi i softverskim ažuriranjem modela proizvedenih od ...

Jaguar Land Rover na DDOR ECO BG CAR SHOW

Kompanija British Motors, od 12. maja predstavlja sajamskoj publici neke od najreprezentativnijih modela čuvene ...

DS pokazuje kako ćemo se voziti 2035.

X E-Tense je vizija koja pokazuje kako ćemo se voziti 2035. barem prema dizajnerima ...

Formula 1 – Mercedes-AMG nije završio sa žalbama

Šampionat Formule 1 2021. završen je kontroverzom kao što je bio prožet kontroverzama tokom ...

Lexus LC Limited Edition spreman za 2020.

Dizajnerska legenda od samog predstavljanja pre tri godine, Lexus LC dodaje ove godine još ...