fbpx

Da li postoji razlika između sintetičkog motornog ulja i motornog ulja pod oznakom HC?

Na adresu naše redakcije stiglo je zanimljivo pitanje: …”Poštovani, molio bi vas za jedan stručan odgovor: u čemu je razlika između MOBIL SUPER 3000 X1 5W-40 na čijem pakovanju piše Fully Sinthetic, i motornog ulja drugog proizvođača sa oznakom HC Synthese? U čemu je i da li je ta razlika uopšte bitna? U prodavnici su mi rekli da se radi o istim uljima.
Odgovor smo potražili kod Zorana Radojčića inženjera primene maziva firme Plattner d.o.o. uvoznika i distributera Mobil ulja za Srbiju. Potpuno sintetičko (Fully Sinthetic) motorno ulje se proizvodi od Polialfaolefina (PAO) koje spada u IV grupu baznih ulja. Motorna ulja oznake HC Synthese proizvode se od hidrokrekovanih (HC) mineralnih baznih ulja koja spadaju u III grupu baznih ulja. Gledano sa tehničke strane proizvođači maziva u gotovom (krajnjem) proizvodu pokušavaju da sa HC, odnosno III grupom mineralnih baznih ulja simuliraju performanse sintetičkih ulja IV grupe, a sve u pravcu nižeg cenovnog ranga njihovih proizvoda na tržištu. Bez obzira sto proizvodi sa HC tehnologijom imaju OEM odobrenja proizvođača vozila kao i potpuna sintetika, u realnom radu su i dalje u malom zaostatku u performansama, dakle razlika postoji. Mobil nema ulja sa oznakom HC, tako da više o poreklu, kvalitetu i garanciji drugih proizvoda ne možemo saopštiti.
Kao jedini autorizovani distributer kompanije ExxonMobil™ za tržiste Zapadnog Balkana, u promet stavljamo ulja sa oznakom Fully synthetic za koje imamo uredne analize, dokaze o poreklu, uredno prijavljene nadležnim ministarstvima Republike Srbije, potpuno u skladu sa zakonima za stavljanje u promet na teritoriji kojoj vršimo distribuciju i garantujemo kvalitet, poreklo i reklamaciju za proizvode. Roba koja nije u skladu sa navedenim , ne poseduje nikakvu garanciju, a kupac zaštitu. Podsećamo da stavljanje robe u promet koja nije iz autorizovanog kanala predstavlja kršenje zakona o zaštiti robne marke i žiga, kao i zaštite potrošaca- Takodje i podleže zabrani stavljanja u promet,  jer se reklamacija i nadoknada štete ne mogu izvršiti na predmetnoj robi neautorizovanog porekla i kanala, a kupci se dovode u zabludu da svoja prava mogu ostvariti. Ukoliko posedujete takvu robu molimo da nas obavestite i pošaljete sliku proizvoda, naziv dobavljača , brojeve šarži i sl. Ukoliko neko koristi Mobil™ oznake i deklariše robu kao zvaničnu molimo vas da nas i o tome obavestite.

 • Show Comments

 • Dragan

  U tekstu je napisano: „Mobil nema ulja sa oznakom HC“. Ja sam krajem oktobra u jednoj prodavnici u Beogradu kupio ulje Mobil Super 3000 X1 5W-40 1 litar sa oznakom „HC Synthese“. Da sam to znao ne bi kupio, već bi tražio „Fully Sinthetic“.

  • Aleksandar Ugljesic

   Poštovani Dragane,
   tekst na temu Sintetičkih i HCX (hydro cracking base) ulja je objavljen pre šest godina (10. oktobar 2017.), a tokom godina proizođači menjaju svoje palete proizvoda. Informacija da Mobil nema HC ulje dobijena je od autorizovanog uvoznika Plattner d.o.o., ali tada, pre šest godina…

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

You May Also Like

Mercedes-AMG otkrio enterijer novog SL-a

Iako još skriva spoljašnjost Mercedes-AMG je otkrio unutrašnjost novog SL-a i tvrdi da će ...

SSC Tuatara baš nema sreće sa rekordom

SSC Tuatara je postavila rekord za najbrži serijski automobil koji je osporen, a u ...

Volkswagen ID.R oborio rekord na planini Tianmen

Nakon obaranja rekorda na Pikes Peaku, Goodwoodu, i Nirburgringu, Volkswagen ID.R i Romain Dumas ...

McLaren Solus je iznenađenje Pebble Beach-a

McLaren Solus snažni jednosed je iznenađenje Monterey Car Week koji se održava u Pebble ...

Novi Audi S3 je snažniji od Golfa R

Novi Audi S3 je snažniji od Golfa R a u svom Quattro pogonu dobio ...

Da li je Grand Tour završio karijeru?

Da li je Grand Tour završio karijeru? Juče su se pojavile nezvanične informacije, Clarkson ...