fbpx

Koliko i šta znači proizvodnja automobila za jednu državu. Kia ima proizvodni pogon u Slovačkoj koji je bio greenfield investicija, opšte prisutna je na tržištu Evrope, i posluje tako da sebi obezbdei profit. Koliko, sa druge strane, Slovačkoj i Evropi znači ili daje jedan proizvođač automobila.

Foto: Kia

Novi izveštaj, koji je pripremila vodeća nezavisna evropska savetnička kompanija London Economics, potvrdio je značajan doprinos Kia Motors Europe evropskoj ekonomiji. Čak 184.000 radnih mesta zahvaljujući Kijinoj prisutnosti u Evropi. Novi izveštaj, pod naslovom “The economic and societal benefits deriving from the presence of Kia in Europe” (Ekonomske i društvene koristi prisutnosti Kije u Evropi), otkriva da 184.386 ljudi duguje svoj posao prisutnosti ove marke u Evropi, kako onih direktno zaposlenih u Kiji ili indirektno u lancu dobavljača, prodaji i distribuciji. Kia je u 2016. širom Evrope platila poreza u visini 1,2 milijarde evra. Uključujući carine, poreze od prodaje i prihode Kia je u 2016. godini evropskim vladama ukupno platila 1,2 milijarde evra u obliku poreza, čime značajno podržava ekonomiju širom Evrope. Ovi podaci su u odnosu na 2013. godinu, kada je napravljen prvi izveštaj i kada je Kia platila poreza u iznosu 865 miliona evra, veći za gotovo 39%. Dodatnih 7,6 milijardi evra u Evropi iznosili istraživanje i razvoj, proizvodnja, isporuke, prodaja i distribucija.
Izveštaj London Economics otkriva da Kia u evropsku ekonomiju ukupno uplaćuje oko 7,6 milijardi evra. Ovaj iznos proizlazi iz bruto dodane vrednosti (‘gross value added’) Kijinih evropskih operacija, koji uzima u obzir ekonomski doprinos u bruto domaćem proizvodu i predstavlja vrednost robe i usluga, koji su nastali zbog Kijinih neto ulaznih troškova.
Kijin proizvodni pogon u Žilini (Slovačka) direktno nudi zaposlenje za puno radno vreme za 3.800 ljudi. Prošle godine Kia je kupila zaliha za svoju jedinu fabriku u Evropi u vrednosti 5,2 milijarde evra – od toga su kod evropskih dobavljača nabavili za 3,8 milijardi evra (73 odsto). Kia je u 2017. godini u fabriku uložila 130 miliona evra zbog pripreme proizvodne linije za nove modele.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Izašla knjiga o delu uticajnog dizajnera Peter-a Schreyer-a

Knjiga Roots and Wings o Peter-u Schreyer-u je tekst o životu i nasleđu jednog ...

Thierry Neuville ubedljivi pobednik WRC relija Belgija

Thierry Neuville fabrički vozač tima Hayundai pobednik je osmog relija WRC sezone koji je ...

Ford Quick Lane – lakše do servisa za Ford

Rukovođen namerom da servisne usluge za Ford automobile i laka komercijalna vozila maksimalno približi ...

Bruiser Honcho je spoj retro i modernog

Bruiser Conversions je predstavio svoju poslednju kreaciju baziranu na Jeep Wrangleru pod imenom Honcho ...

Mercedes – AMG pogon za Aston Martin Varekai

Varekai, prvi SUV iz Aston Martina stiže krajem sledeće godine, ali još se ne ...

Ferrari Purosange se neće previše prodavati

Ferrari Purosange neće ići stopama Lamborghinija i Porsche koji su uvođenjem SUV modela udvostručili ...