fbpx

Koliko i šta znači proizvodnja automobila za jednu državu. Kia ima proizvodni pogon u Slovačkoj koji je bio greenfield investicija, opšte prisutna je na tržištu Evrope, i posluje tako da sebi obezbdei profit. Koliko, sa druge strane, Slovačkoj i Evropi znači ili daje jedan proizvođač automobila.

Foto: Kia

Novi izveštaj, koji je pripremila vodeća nezavisna evropska savetnička kompanija London Economics, potvrdio je značajan doprinos Kia Motors Europe evropskoj ekonomiji. Čak 184.000 radnih mesta zahvaljujući Kijinoj prisutnosti u Evropi. Novi izveštaj, pod naslovom “The economic and societal benefits deriving from the presence of Kia in Europe” (Ekonomske i društvene koristi prisutnosti Kije u Evropi), otkriva da 184.386 ljudi duguje svoj posao prisutnosti ove marke u Evropi, kako onih direktno zaposlenih u Kiji ili indirektno u lancu dobavljača, prodaji i distribuciji. Kia je u 2016. širom Evrope platila poreza u visini 1,2 milijarde evra. Uključujući carine, poreze od prodaje i prihode Kia je u 2016. godini evropskim vladama ukupno platila 1,2 milijarde evra u obliku poreza, čime značajno podržava ekonomiju širom Evrope. Ovi podaci su u odnosu na 2013. godinu, kada je napravljen prvi izveštaj i kada je Kia platila poreza u iznosu 865 miliona evra, veći za gotovo 39%. Dodatnih 7,6 milijardi evra u Evropi iznosili istraživanje i razvoj, proizvodnja, isporuke, prodaja i distribucija.
Izveštaj London Economics otkriva da Kia u evropsku ekonomiju ukupno uplaćuje oko 7,6 milijardi evra. Ovaj iznos proizlazi iz bruto dodane vrednosti (‘gross value added’) Kijinih evropskih operacija, koji uzima u obzir ekonomski doprinos u bruto domaćem proizvodu i predstavlja vrednost robe i usluga, koji su nastali zbog Kijinih neto ulaznih troškova.
Kijin proizvodni pogon u Žilini (Slovačka) direktno nudi zaposlenje za puno radno vreme za 3.800 ljudi. Prošle godine Kia je kupila zaliha za svoju jedinu fabriku u Evropi u vrednosti 5,2 milijarde evra – od toga su kod evropskih dobavljača nabavili za 3,8 milijardi evra (73 odsto). Kia je u 2017. godini u fabriku uložila 130 miliona evra zbog pripreme proizvodne linije za nove modele.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi e-tron trotinet stiže sledeće godine

Audi planira da sledeće godine proširi svoju e-tron oznaku u svet trotineta, kada počne ...

Formula 1 – Haas je probao koncept Mercedesa W13

Formula 1 tim Haas je imao napravljen bolid sa bokovima kakve koristi Mercedes-AMG, ali ...

Dacia, dizajnirana da traje!

Automobili Dacia ne važe samo za pristupačne i pouzdane, već su i nadaleko poznati ...

Bottas sjajan u kvalifikacijama za VN Španije

Valtteri Bottas ponovo sjajan u kvalifikacijama. Da li je Hamilton izgubio motive ili se ...

Ford izaziva novim Explorerom na malo dugačiji način

Ford je najavio da će sledeća generacija „Police Interceptor Utility“ – drugim rečima policijskog ...

Nissan Qashqai “very good” na EuroNCAP-u

Nissan Qashqai dobio je ocenu „vrlo dobar” na ispitivanju sistema za pomoć u vožnji ...