fbpx

Saabov kineski vlasnik kupio 20% Koenigsegga

Saabov kineski vlasnik, NEVS, saopštio je da je preuzeo 20 procenata akcija Koenigsegga, i ujedno najavio novo partnerstvo dve kompanije

Foto: Koenigsegg

Saabov kineski vlasnik, NEVS, saopštio je da je preuzeo 20 procenata akcija marke Koenigsegg, i ujedno najavio novo partnerstvo dve kompanije. NEVS navodi da je investirao oko 170 milona dolara u zamenu za 20 procenata akcija. Ovaj potez će biti koristan i za Koenigsegg, jer osim pozamašne sume novca dobija i pristup NEVS-ovim pogonima u gradu Trollhättan, u Švedskoj. Ova fabrika je decenijama proizvodila Saab automobile, nakon čega je na kratko bila u vlasništvu firme Skyper, da bi na kraju došla u ruke NEVS-a 2013. godine. Koenigsegg i NEVS već su najavili novo strateško partnerstvo do kog će doći zajedničkim projektom. NEVS će uložiti dodatnih 170 miliona dolara u zajednički projekat i biti vlasnik 65 procenata pomenutog, dok će Koenigsegg kontrolisati ostalih 35 procenata i doprineti intelektualnom svojinom, licencama za tehnologije, i dizajnom proizvoda.

Foto: Koenigsegg

Cilj partnerstva je da se „razvije proizvod za nove i neiskorišćene segmente, koristeći uticaje obe kompanije,“ navodi se u saopštenju. Nije potpuno jasno šta dve firme planiraju, ali se najverovatnije radi o električnim vozilima za novi segment. Navodi se i da će NEVS pružiti podršku Koenigseggu za dalji razvoj svojih super automobila. „Ovo partnerstvo će stvoriti najbolje uslove za Koenigsegg da ubrza rast na tržištu hiper automobila, kao i omogućiti nam da se utemeljimo u neiskorišćenom segmentu tržišta zajedno sa NEVS-om,“ rekao je CEO i osnivač Koenigsegga, Christian von Koenigsegg. NEVS-ov, od skoro, većinski vlasnik vam je verovatno već poznat. Radi se o kineskoj Evergrande Health kompaniji, o kojoj smo pisali više puta zbog problema o finansiranju Faraday Future-a, koje je preraslo u tužbu. Međutim, trend preuzimanja firmi nije ovde stao. Evergrande je takođe kupio 58.07 procenata akcija kineskog proizvođača baterija „Shanghai CENAT New Energy“ za 156 miliona dolara ovog meseca.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sledeća generacija Land Rovera neće deliti platformu

Aktuelni Defender i Discovery Land Rover pravi na istoj platformi i u istoj fabrici ...

Pogledajte priču prvog Ford Focus RS taksija

Ako pozovete taxi u gradu Odda u Norveškoj, velika je mogućnost da će po ...

Bugatti “Macaron” značka je ručni rad i pravi se 10 sati

Iako su znakovi proizvođača automobila vrlo bitni simboli brendova, fizičke značke koje se nalaze ...

Hoće li kvačila izdržati sprint trku Formule 1

Iako su se svi timovi Formule 1 saglasili sa probnim formatom sa sprint trkom ...

Vettel prvi preko cilja, pobeda ipak Hamiltonu

Iako je vodio u trci od starta do cilja i prvo prešao liniju cilja ...

Labudova pesma sa 600 KS za Vauxhall VXR8 GTS-R

Po principu ostavi najbolje za kraj Vauxhall će na Goodwood Festival of Speed, krajem ...