fbpx

Hyundai predstavio strategiju za budućnost

Hyundai Motor Group je na međunarodnoj konferenciji o pogonskim sklopovima, koja je nedavno održana u Južnoj Koreji, predstavio strategiju razvoja motornih pogona u budućnosti.

Više od 1.200 inženjera i akademika vodećih kompanija s područja razvoja motora iz celog sveta je učestvovalo na dvodnevnom događaju, gde su predstavili priloge na temu “Pomerajmo granice tehnologija pogonskih sklopova: za povećanje vrednosti za kupce” (Knock the Limit of Powertrain Technologies: To Enhance Value for Customers).
Na konferenciji je južnokorejski automobilski gigant predstavio prva 4 motora i 2 menjača iz nove linije pogonskih sklopova, koju su nazvali ‘Smart Stream’. Pogonski sklopovi Smart Stream, koje su razvili višestruko nagrađivani inženjeri iz Hyundai-Kia grupacije, pružaju nižu potrošnju goriva i manje emisije štetnih gasova. Unapređenja će biti namenjena ne samo njihovim benzinskim i dizelskim motorima, već i novim priključnim hibridima i električnim vozilima, kao i sledećoj generaciji vozila sa gorivim ćelijama (FCEV).
Sledeća generacija Smart Stream tehnologije optimizuje postojeću strukturu pogonskih sklopova, sa delovima motora kojima su smanjene dimenzije i težina, a ujedno i potrošnja goriva. Do 2022. godine Hyundai grupa namerava razviti liniju novih Smart Stream motora, koju će činiti 10 benzinskih, 6 dizelskih motora i 6 menjača.
Među ostalim novim tehnologijama se nalazi i 8-stepeni Smart Stream menjač sa „mokrom“ dvostrukom spojnicom (DCT). Za razliku od uobičajenih automatskih menjača, sistem sa dvostrukom spojnicom omogućava optimalan odziv, a sa 8 stepeni prenosa i vrlo učinkovitim hidrauličnim sistemom garantuje bolja ubrzanja uz vrlo nisku potrošnju goriva.
Iako će i dalje unapređivati efikasnost motora s unutrašnjim sagorevanjem, koji su još uvek najrasprostranjeniji, Hyundai grupa će i dalje ubrzano razvijati vozila na gorivne ćelije (FCEV).
Iz Hyundai-Kia grupacije obećavaju da će njihova nova vozila na gorive ćelije imati domet od 800 kilometara, najveću snagu od 163 KS i najveću gustoću skladištenja vodonika na tržištu vozila sa gorivim ćelijama.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Apolo ponovo živi – stiže Apollo IE

Apollo Automobil je objavio teaser video svog predstojećeg hiper automobila pod imenom „IE“ koji ...

Francuska se drži plana o zabrani benzinskih i dizel automobila

Francuska vlada je 2017. obećala da će onemogućiti prodaju automobila koji koriste benzinske i ...

Nissan Qashqai dobio novi 1.3 litarski benzinac

Nissan je svoj odlično prodavani Qashqai opremio novim 1.3 litarskim turbo benzincem umesto dosadašnjih ...

Novi Nissan X-Trail predstavljen za Evropu – konačno

Novi Nissan X-Trail konačno je predstavljen za kupce u Evropi i od jeseni bi ...

Porsche SCG pomaže deci sa oštećenim vidom

Za lakšu i sigurniju mobilnost dece sa oštećenim vidom, Porsche grupacija daja na korišćenje ...

Porsche potvrdio crossover derivat Taycana

Porsche će na jesen ove godine početi prodaju električnog Taycana, a već sprema i ...