fbpx

Hyundai predstavio strategiju za budućnost

Hyundai Motor Group je na međunarodnoj konferenciji o pogonskim sklopovima, koja je nedavno održana u Južnoj Koreji, predstavio strategiju razvoja motornih pogona u budućnosti.

Više od 1.200 inženjera i akademika vodećih kompanija s područja razvoja motora iz celog sveta je učestvovalo na dvodnevnom događaju, gde su predstavili priloge na temu “Pomerajmo granice tehnologija pogonskih sklopova: za povećanje vrednosti za kupce” (Knock the Limit of Powertrain Technologies: To Enhance Value for Customers).
Na konferenciji je južnokorejski automobilski gigant predstavio prva 4 motora i 2 menjača iz nove linije pogonskih sklopova, koju su nazvali ‘Smart Stream’. Pogonski sklopovi Smart Stream, koje su razvili višestruko nagrađivani inženjeri iz Hyundai-Kia grupacije, pružaju nižu potrošnju goriva i manje emisije štetnih gasova. Unapređenja će biti namenjena ne samo njihovim benzinskim i dizelskim motorima, već i novim priključnim hibridima i električnim vozilima, kao i sledećoj generaciji vozila sa gorivim ćelijama (FCEV).
Sledeća generacija Smart Stream tehnologije optimizuje postojeću strukturu pogonskih sklopova, sa delovima motora kojima su smanjene dimenzije i težina, a ujedno i potrošnja goriva. Do 2022. godine Hyundai grupa namerava razviti liniju novih Smart Stream motora, koju će činiti 10 benzinskih, 6 dizelskih motora i 6 menjača.
Među ostalim novim tehnologijama se nalazi i 8-stepeni Smart Stream menjač sa „mokrom“ dvostrukom spojnicom (DCT). Za razliku od uobičajenih automatskih menjača, sistem sa dvostrukom spojnicom omogućava optimalan odziv, a sa 8 stepeni prenosa i vrlo učinkovitim hidrauličnim sistemom garantuje bolja ubrzanja uz vrlo nisku potrošnju goriva.
Iako će i dalje unapređivati efikasnost motora s unutrašnjim sagorevanjem, koji su još uvek najrasprostranjeniji, Hyundai grupa će i dalje ubrzano razvijati vozila na gorivne ćelije (FCEV).
Iz Hyundai-Kia grupacije obećavaju da će njihova nova vozila na gorive ćelije imati domet od 800 kilometara, najveću snagu od 163 KS i najveću gustoću skladištenja vodonika na tržištu vozila sa gorivim ćelijama.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Smena na svetskom i evropskom tronu

Na evropskom i svetskom tržištu automobila duvaju neki novi vetrovi i dešavaju se promene ...

Formula 1 – Honda tvrdi da ima zainteresovanih

Formula 1 – Honda tvrdi da ima nekoliko zainteresovanih timova za pogonske jedinice po ...

Arrivabene više nije šef Scuderie Ferrari!

Kada u Ferrariju kažu da nešto neće biti, gotovo je sigurno da će biti. ...

BMW i Daimler gase uslugu deljenja automobila u SAD i Kanadi

„Share Now”, servis za deljenje automobila kojim zajednički upravljaju Daimler i BMW, prekinuće sa ...

Opel penzioniše modele Adam, Karl, i Cascada u 2019.

Opel šalje modele Adam, Karl, i Cascada u penziju naredne godine, ali će lansirati ...

BMW nakon devet godina gasi proizvodnju i3

BMW gasi proizvodnju svog prvog električnog automobila i3 nakon devet godina i može smatrati ...