fbpx

Da li mi stvarno treba 4×4?

Na svetskim pa i našim drumovima ozbiljan procenat čine vozila sa 4×4 pogonom većinom definisana kao SUV. Jedan britanski prodavac automobila napravio je zanimljivu anketu među vlasnicima terenaca

Foto: Jeep

Na svetskim pa i našim drumovima ozbiljan procenat čine vozila sa 4×4 pogonom. Šta više globalna popularnost im raste, i logično pitanje je zbog čega se uopšte kupci odlučuju za pogon na svim točkovima, da li, i kada im je potreban, a pogotovo u podnebljima gde sneg i led nisu preovlađujući uslovi za svakodnevnu vožnju. Jedan britanski prodavac automobila napravio je zanimljivu anketu među vlasnicima terenaca odnosno SUV vozila sa pogonom na svim točkovima i na uzorku od 316 kupaca dobio zanimljive odgovore.

Foto: Maserati

Većina anketiranih insistira da su off-road sposobnosti njihovih automobila neophodne, a na vrhu liste situacija u kojima su neophodne su sneg i poplave. Iako je odomaćeno mišljenje da se tipičan kupac SUV-a za 4×4 vozilo odlučuje samo zbog sujete, čak 70% ispitanih je reklo da je koristilo svoja vozila pod uslovima u kojima pogon na dva točka ne bi prošao. Anketa je pokazala i da većina starijih vlasnika najviše ceni stabilnost koju 4×4 donosi na snegu.
Na pitanje koliko puta godišnje su u situaciji da im je 4×4 pogon neophodan, jedan od četiri ispitanika je odgovorilo da ne zna, ali da se bolje oseća uz saznanje da ima 4×4 ako ikada zatreba. Ipak, jedan od pet ispitanika izjavio je da im je 4×4 redovno potreban, navodeći kao situacije ne samo sneg nego i blato, poplave pa čak i jako oštećenu voznu podlogu.
Iako već decenijama važi šala da će najzahtevnija prepreka pred većinom terenaca biti ležeći policajac na parkingu tržnog centra, anketa je, barem među britanskim kupcima, pokazala drugačije.
Sa poplavama koje su na ostrvu sve češće, 20% ispitanika tvrdi da im je off-road vozilo potrebno zbog veće stabilnosti i većeg klirensa od tla.
Na kraju, anketa analizira i stav muškaraca i žena na temu potrebe za 4×4 vozilom. Dva puta više muškaraca nego žena tvrdi da im je off-roader potreban za vožnju po lošim uslovima. Sa druge strane, jedna od četiri ispitane žene kaže da im terenske sposobnosti njihovih automobila nikada nisu potrebne, ali da im prija utisak veće bezbednosti koju nudi SUV sa pogonom na svim točkovima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Pronađena Lamborghini Miura P400 S u garaži u Nemačkoj

Lamborghini Miura P400 S pronađena u zapuštenom stanju u garaži u Nemačkoj trebalo bi ...

Bottasu pol pozicija u Spielbergu

Delovalo je da će Hamilton deklasirati konkurenciju na Red Bull ringu, ali ipak je ...

Ko veruje prodavcima polovnjaka?

Istraživanja otkrivaju zemlje sa najvećim i najmanjim poverenjem u prodavce polovnih automobila Kad kupujete ...

Kakve veze imaju Grosjean i McRae?

Romain Grosjean je diskvalifikovan nakon trke u Monzi, a pokojni McRae bi mogao da ...

Dodge Durango spreman za policijske flote

Dodge je predstavio policijsku verziju svog popularnog SUV modela Durango za 2018. godinu Dodge ...

Novi crossover, staro ime: Chevrolet Blazer

Chevrolet je predstavio novi Blazer, crossover koji ima par sličnosti sa Camarom, a čije ...