Site icon

Mercedes X-Klase postaje više od pick-up-a

Mercedes će sledeće nedelje prikazati zanimljivu dodatnu oprem za svoju X-Klasu, čime postaje jasnije u kom pravcu će ići novopridošlica u segment

Foto: Daimler

Sledeće nedelje na CMT sajmu u Štutgartu Mercedes će prikazati zanimljiv izbor dodatne opreme za svoju X-Klasu. CMT sajam je namenjen ljubiteljima karavana, kampera i turizma na točkovima, pa se ova, nova ponuda potpuno uklapa u publiku kojoj će biti predstavljena.

Foto: Daimler

Uz pomoć firme Tischer X-Klasa je dobila montažnu nadogradnju, koja je se postavlja u teretni prostor i iznad kabine, što je često i omiljeno rešenje koje koriste ljubitelji putovanja u SAD, ali do sada nije bilo toliko popularno u Evropi.
Nadogradnja u svom glavnom delu ima visinu od čak dva metra, ima tri sedeća mesta koja se mogu pretvoriti u ležaj. Deo iznad kabine ima širinu od 1.5 metara i predviđen je za spavanje. Iako za sada nisu objavljene fotografije enterijera, integrisano kupatilo sa tušem i sklopivi toalet takođe su deo ove nadogradnje, a tu je čak i šporet sa tri gorionika, sasvim dovoljna za pripremu obroka.

Foto: Daimler

Pored ove kamper nadogradnje, biće pokazana i druga konverzija X-Klase, a koju je pripremila VanEssa, a koja je ništa drugo do vrhunski opremljena mobilna kuhinja, koja se kao fijoka izvlači iz tovarnog dela. U sebi sadrži sve što sadrži jedna kuhinja, od štednjaka, preko frižidera pa sve do sudopere. O koliko ozbiljnoj instalaciji se radi govori masa ove nadogradnje koja je čak 250 kilograma, a kada nije u funkciji, prekriva je “poklopac” od tikovine, izveden u stilu paluba na jahtama.

Foto: Daimler

U osnovi, ono što će biti prikazano nije ni novo ni originalno, ali će biti zanimljivo pratiti da li će možda Mercedes svoju novu X-Klasu ozbilnije pogurati u pravcu vozila za uživanje i pokrenuti ono o čemu se već neko vreme dosta govori. Kao što smo već piali, očekuje se da će pick-up segment doživeti značajan porast popularnosti i u određenom procentu preuzeti deo popularnosti od do sada neprikosnovenog SUV-a. Ne treba zaboraviti da zapravo govorimo o tri praktično ista vozila – Nissan Navari, Renault Alaskanu i Mercedes X-Klasi, pa je logično razmišljanje je i da će svaki od pomenutih krenuti sopstvenim pravcem, i biti ponuđeni različitim segmentima kupaca.

Next: Tesla Roadster stvarno na drumu