fbpx

Carlos Sainz pobednik Dakar relija 2018.

Dvostruki šampion WRC-a uspeo je da dođe i do svoje druge pobede na Dakar Reliju, na oproštaju Peugeota od ovog takmičenja

Foto: Peugeot Sport

Nije treća nego četvrta sreća, to može da kaže Carlos Sainz. Na prethodna tri Dakara koje je vozio za fabrički tim Peugeot, čuveni reli vozač nije stigao do cilja. Četvrti put je uspeo, i to kao najbrži. Svoju prednost je napravio sredinom relija sa sve uzastopne pobede, i to su bile njegove jedine pobede na 13 etapa ovog maratona. Ipak, pokazale su se kao dovoljne da osvoji svoju drugu titulu na Dakar reliju, obzirom da je prvu osvojio 2010. za fabrički tim Volkwagen. U osnovi, Sainz je imao relativno miran reli, na kojem je čuvao osvojeno, i manje-više jedinu kontroverzu je imao kada mu je dodeljena pa povučena kazna od 10 minuta zbog navodnog udaranja u jedan quad. Kako je on tvrdio a telemetrija dokazala, samo je okrznuo quad i to pri maloj brzini.

Foto: Peugeot Sport
Foto: KTM Racing

Na finalnom specijalnom ispitu dugom 120 kilometara, Sainz je sebi dozvolio luksuz da izgubi samo tri minuta i završi sa 44 minuta prednosti pred drugoplasiranim vozačem Toyote Nasserom Al-Attiyahom. Peugeot može biti veoma zadovoljan postignutim. U četiri nastupa tri puta je odneo pobedu, a vozači francuskog fabričkog tima odneli su pobede na 25 od ukupno 48 specijalnih ispita. I Toyota može biti relativno zadovoljna osvojenim drugim i trećim mestom Giniela de Villiersa. Četvrti u generalnom plasmanu je Stephane Peterhansel u Peogeotu, peti je Jakub Przygonski najbolje plasirani vozač X-raid Mini tima.
Astrijski vozač Matthias Walkner, prošlogodišnji vice šampion, pobedio je samo na jednom brzinskom ispitu, ali mu je to bilo dovoljno da za fabrički tim KTM osvoji čak 17. pobedu za redom. Iako je konstantno bio brz, ipak nije imao dovoljno sreće ili nečega drugog Kevin Benavides na Hondi nije mogao bolje od drugog mesta, a podijum je popunio pobednik iz 2016. Toby Price na KTM-u.
Eduard Nikolaev je osvojio i sebi drugu uzastopnu i treću ukupno, a Kamazu 18 od ukupno 18 kamionskih nastupa na Dakaru. Drugoplasiranog Siarheia Viazovicha u Mazu pobedio je za skoro četiri časa. Iako deluje ubedljiva pobeda Kamaza, nije mnogo nedostajalo pa da bude drugačije. Samo dve etape pre kraja posada Iveca sa vozačem Federicom Villagrom bila je na samo jednu sekundu zaostatka, ali je kvar menjača na Ivecu prinudio argentinskog vozača da se povuče. Ayrat Mardeev je zauzeo treće mesto, takođe za Kamaz.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tesla Roadster sa autonomijom od 1000 kilometara!?

Elon Musk je na svom omijenom mediju za komunikaciju sa javnošću izneo zapanjujuć podatak ...

Da li Kanada postaje meka za baterije?

Gotovo istovremeno Mercedes-Benz i Volkswagen saopštili su da će materijale i tehnologije za baterije ...

Yamahe dominantne na prvim pozicijama u Mizanu

Čak četiri najbolja vremena uz rekord staze postigli su MotoGP vozači Yamahe na stazi ...

LeMans 2017. – živeo LMP2

Završena je najpoznatija, najteža, najpopularnija, naj, naj trka izdržljivosti na svetu – 24 časa ...

MotoGP – Yamaha YZR-M1 u problemima nakon prvih testova?

Da li je samo taktiziranje u MotoGP padoku, ili Yamaha YZR-M1 stvarno nije dovoljno ...

Andrea Iannone ostaje pod suspenzijom i neće skoro na stazu

Andrea Iannone, fabrički vozač MotoGP tima Aprilia Gresini kažnjen je zbog pozitivnog nalaza na ...