fbpx

KIA Stonik i službeno predstavljen

KIA je i i službeno predstavila Stonic, kojim treba da konkuriše modelima Nissan Juke, Renault Captur, pa čak i blizancu Hyundai Koni

SUV mania se nastavlja, pa se u skladu sa potražnjom kreira i ponuda. Ili je možda i obrnuto, proizvođači vešto ubeđuju kupce šta njima zapravo treba, što je mnogo verovatnije. Kako bilo, potražnja za svim mogućim i nemogućim SUV/crossover vozilima u svim dimenzijama raste, a KIA je upravo predstavila svog pulena – Stonic
Mali SUV je na platformi modela Rio, naravno podignut od zemlje povećan u visinu. Imaće konkurente u već etabliranim modelima od Opel Mokke X, preko Jukea, pa do Captura, ali čini se, barem prema potražnji da će u ovom “kobajagi” SUV segmentu svi naći svoje mesto pod suncem.

Stonik je najavljen kao vozilo sa brojnim mogućnostima personalizacije, uključujući i čak 20 mogućih kombinacija dvobojne karoserije. U entrijeru je dominantan velik 7” mulitifunkcionalni ekran osetljiv na dodir sa brojnim funkcijama i aplikacijama, uz neizbežne Apple CarPlay, i Android Auto. Zanimljiv je i i pod prtljažnika na dva nivoa, koji dozvoljava variranje zapremine ali do maksimalnih 325 litara zapremine.
Od motorizacije, kupcima će biti ponuđena tri benzinca iz modela Rio. Novi trocilindarski 1.0 turbo T-GDI sa 118 KS, kao i četvorocilindraši sa 1.25 i 1.4 litre, dok se najavljuje, ali nešto kasnije, i 1,6 litarska verzija.


Od tehnoloških novotarija i aktulnih asistencija, Kona je dobila “pametni ključ” i automtski tempomat, a među opcijama su i automatsko kočenje sa prepoznavanjem pešaka i prepreka ispred vozila, upozoravanje na saobraćaj iz mrtvih uglova, upozorenje o napušatanju kolovozne trake, pa i detekcija i upozorenje na pospanost.
Prodaja Stonica počinje na jesen ove godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Seat odložio imenovanje predstojećeg SUV-a zbog politike

Dok su španski mediji fokusirani na političku krizu nad Katalonijom, iz Seata su odlučili ...

Hyundai Kona(čno) u kompaktnom SUV-u

I Hyundai je konačno ušao u kompaktni SUV. Konačno zbog toga što je Kona ...

Zanardijev oporavak pokazao evidentan napredak

Oporavak bivšeg CART i Formula 1 vozača Alexa Zanardija konačno je pokazao prave znakove ...

Fudbaleri FK Barcelona zaronili su u CUPRA svet

FC Barselona, zvanični automobilski partner brenda CUPRA organizovao je događaj u svom trenažnom centru ...

Da li kreće Nirburgring ludilo?

Porsche je svojim modifikovanim LMP1 prototipom oborio 35 godina star rekord “Zelenog pakla”, a ...