„Isterivač đavola“ zabeležio maksimalnu brzinu od 349 km/h

John Hennessey-ev „Isterivač đavola“, baziran na Chevroletu Camaro ZL1 je zabeležio maksimalnu brzinu od 349 km/h

Foto: HPE

Kako samo ime sugeriše, „Isterivač đavola“, tačnije Exorcist, je Hennessey-ev odgovor na Dodge Challenger SRT Demon. Iako tek treba da vidimo kao će se Exorcist pokazati na drag stazi, kad je u pitanju maksimalna brzina, dva modela se gotovo ne mogu ni porediti. Hennessey je Demonom nedavno zabeležio maksimalnu brzinu od 327 km/h, što je čak 22 km/h manje od Exorcistovih 349 km/h. Hennessey je Exorcistovu brojku zabeležio na Continentalovom test poligonu u mestu Uvalde u Teksasu. Profesionalni vozač, Brian Smith, je na ovalnoj stazi dužine 13.6 km „poterao“ Exorcist Camaro do  maksimalne brzine od 349 km/h, pre nego što je pustio papučicu gasa pred krivinu.

Kako bi postigao tu brzinu, Hennessey je zamenio fabrički kompresor 6.2 litarskog LT4 V8 agregata sa novom jedinicom, zapremine 2.9 l. Osim kompresora, Exorcist ima i unapređen hladnjak vazduha, CNC obrađene glave motora, novu bregastu osovinu, redizajniran nerđajući izduvni sistem, kao i izmenjene parametre centralne jedinice motora. Sve ove modifikacije zajedno podižu ukupnu snagu motora sa fabričkih 650 KS, na 959 KS zabeleženih na zadnjim točkovima.

Foto: HPE

Kupci imaju mogućnost odabira šestostepenog manuelnog ili ojačanog desetostepenog automatskog menjača. Hennessey tvrdi da Exorcist Camaro stiže do 98 km/h za manje od 3 sekunde, a da mu je za četvrt milje potrebno ispod 10 sekundi. Sve ove dodatne performanse znače i dodatnu cenu. Sam po sebi, Camaro ZL1 kreće od 63,435 dolara u SAD. Hennesey naplaćuje dodatnih 55.000 dolara kako bi stvorio „Isterivača đavola“. Ojačanje komponenti automatskog menjača košta dodatnih 9.950 dolara, a teksaski tjuner nudi i dodatni „drag“ paket za 9.995 dolara koji uključuje 20 inčne naplatke, trkačke pneumatike, ojačano pogonsko vratilo, posebnu dizalicu i komplet alata.

Foto: HPE
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Rimac C_Two sve bliži seriji i novom imenu

Rimac C_Two se bliži serijskoj proizvodnji, a u razvojnim testiranjima nalazi se više prototipova ...

Prvi put za 100 godina

Kada nešto radiš prvi put u 100 godina, onda to uradiš kako treba. Tako ...

Mercedes nastavlja sa demonstracijom sile

Sve je manje nade da ćemo gledati neizvesnu sezonu Formule 1. U Španiji srebrne ...

Aston Martin izdao opozive u SAD i Kini

Aston Martin je izdao opoziv za više od 5.000 automobila u SAD zbog dva ...

Mercedes će uskoro pokazivati gde je nije bezbedno parikirati

Krivična dela povezana sa automobilima nisu ništa novo, ali Mercedes Benz radi na aplikaciji ...

Svi novi automobili u SAD moraju imati kameru za vožnju unazad

Svi novi automobili u SAD sada moraju imati kameru za vožnju u nazad, kako ...