fbpx

Debitovao je Ram 1500 Revolution BEV Concept

Debitovao je Ram 1500 Revolution BEV Concept sa dva motora, tri reda sedišta i baterijom koja se može puniti na 350 kW

Debitovao je Ram 1500 Revolution BEV Concept. Predstavljen je na CES u Las Vegasu, i zapravo samo je otelotvorenje onoga o čemu se već tri godine priča, da RAM radi na električnom “full size” pick-up-u. Ram 1500 Revolution BEV za sada je koncept. Postavljen je na šasiju, ima dva elektromotora i tri reda sedišta, prolaz iz kabine do tovarnog dela, a svakako jedan od impresivnih podataka je da se njegova baterija može puniti na brzim punjačima od čak 350 kW.
Obzirom da je ipak još uvek samo koncept, nisu objavljeni tehnički podaci vezani za pogonski sistem ili performanse. Jedino što je za sada objavljeno je da ima dva elektromotora, po jedan za svaku osovinu u sopstvenom modulu, a ovakva modularna konstrukcija može biti najava da će električni Ram 1500 jednog dana imati više pogonskih opcija, među kojima će biti i jedna visokih performansi.
Ram 1500 Revolution BEV Concept, za sada, ima upravljanje na svim točkovima i to do 15° artikulacije. Ugrađeni elektro sistem radi na 800 volti istosmerne struje i dozvoljava punjenje na moćnim brzim punjačima od 350 kW. U optimalnim uslovima, sistem za 10 minuta punjenja dobija novih 160 kilometara vožnje.
Donji postroj je Stellantisova STLA platforma, koja se oslanja na šasiju. Točkovi, barem na Ram 1500 Revolution BEV Conceptu su ogromni, čak 24”. Podatak da koncept ima šasiju može biti zanimljiv iz ugla činjenice da Chevrolet Silverado EV ima samonoseću karoseriju.
Za sada, Ram 1500 Revolution BEV Concept najavljuje vrhunsku funkcionalnost. Predviđen je prolaz između putničkog i tovarnog dela sa elektropomičnim vratima, pa čak i otvor do prednjeg prtljažnika, uz koje će se moći prenositi i dugi predmeti dužine od čak 5.5 metara, i to sa zatvorenom zadnjom rampom.
Takođe, kabina predviđa brojne konfiguracije i prilagođavanja spram potreba, i znatno je prostranija od verzije sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.
Ram 1500 Revolution BEV Concept je tehnološki demonstrator, pa su u njega ugrađena dva velika ekrana ukupne dijagonale od čak 70 cm. Obruč upravljača je moguće ukloniti, ima kapacitivne komande, uključujući i sistem pojačane realnosti za HUD, kao i napredne sisteme veštačke inteligencije.
Između ostalog, vozilo može samo da prati vozača koji lagano hoda ispred njega, a za sada, najavljen je Level 3 autonomne vožnje. Kada dođe vreme za punjenje baterije kod kuće, predviđen je mali robot koj je “prikačiti” vozilo na punjač.
Iako je prošlo tri godine od prvih najava sa se priprema električni Ram 1500, pa čak i sada kada je Ram 1500 Revolution BEV Concept prikazan, i dalje je nejasno da li je ovaj koncept zapravo model blizak serijskoj proizvodnji, ili samo tehnološki i dizajnerski demonstrator. Proizvođač je jedino saopštio da će novih informacija biti uskoro, a da se električni Ram pick-up može očekivati za 2024. godinu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche Taycan driftom do Guinnessovog rekorda

Porsche Taycan u verziji sa zadnjim pogonom je driftom uspeo da uđe u Guinnessovu ...

Sačekajte zimu spremni uz Opelovu flash akciju čišćenja vozila sa lagera

Dočekajte spremno zimu u novim Opelovim automobilima koje možete nabaviti po povoljnijim cenama u ...

Novi Bugatti će imati “totalno lud” SUS motor

Novi Bugatti hiperautomobil koji stiže 2025. će imati “totalno lud” motor sa unutrašnjim sagorevanjem ...

Kako zvuči Koenigsegg Jesko?

Koenigsegg u popriličnoj tišini sprema naslednika Agere RS, a ta tišina sigurno ne znači ...

Williams Racing prodat američkom investitoru

Williams Racing je u potpunosti prodat američkoj investicionoj firmi Dorilton Capital Williams Racing, legendarni ...

Automobil godine u Srbiji je Toyota Yaris Cross

Asocijacija automobilskih novinara (AAN) u tradicionalnom izboru za Automobil godine u Srbiji proglasila je ...