Advertisement

Audi na punom gasu – predstavljen novi A6

Novi Audi A6 je doživeo svoju premijeru u Ženevi i u sebi pored brojnih tehnologija u sebi doneo hibridni pogon

Foto: Audi

Novi Audi A6 doživeo je i službeno otkrivanje na salonu u Ženevi, i nastavio niz premijera koje su prošle godine započeli A8 i A7. Konkurent Mercedes E Klasi i BMW Seriji 5, pored dizajna koji je elegantan bez svake sumnje, ali ne i originalan kao što je najavljivano, u sebi donosi pregršt novih tehnologija. Pre svega, kompletna A6 ponuda maće blagi hibrid kao pomoć osnovnom SUS pogonu.

Foto: Audi

Ako dizajnu kojim je rukovodio Marc Lichte možemo da osporimo originalnost i previše sličnosti sa A8, ne možemo da osporimo aerodinamičku efikasnost karoserije A6. Koeficijent čeonog otpora je samo 0,24, a radi uštede u masi vozila, brojni delovi karoserije su izrađeni od aluminijuma. Ovo je veoma bitan podatak, a bio je i složen zadatak, obzirom da je dodat težak hibridni sistem i baterija, što bi bez programa uštede u težini, masu vozila odvelo u neželjenom pravcu. Međutim, nova generacija A6 je od prethodne teža 5 do 30 kilograma u zavisnosti od verzije. Novi Audi A6 je minorno veći od prethodnika. Duži je za 7 mm, a međuosovinski razmak je povećan za 12mm. Međutim proizvođač tvrdi da je u enterijeru obezbeđeno 21 mm više prostora za noge pozadi, kao i dodatni prostor u ramenom delu.

Foto: Audi

U enterijeru dominira „MMI Touch control“ sistem koji je debitovao u A8. Standardni modeli imaju osnovni 8“ ekran, modeli sa MMI Navigation imaju čak tri velika ekrana – vozačev 8“, 10.1“ za infotejment i 8,6“ za sistem klimatizacije i provetravanja, a među opcijama je i veliki 12.3“ Virtual Cockpit. Brojne su tehnološke novine, pa navigacioni sistem ima mogućnost „učenja“, moguće je istovremeno povezati čak pet mobilnih telefona koji se koriste za ulazak u vozilo i startovanje motora. Audi A6 ima spisak od čak 38 različitih sigurnosnih sistema što u standardnoj, što u dodatnoj opremi, a među njima je i sistem autonomne vožnje nivoa 3.

Foto: Audi

Novi Audi A6 će biti prva limuzina koja u celoj ponudi ima blagi hibrid. Manji četvorocilindarski će imati jednostavan 12 voltni sistem i starter generator sa pogonom preko remena. V6 kombinacije će imati mnogo ozbiljniji sistem koji radi na 48 volti sa litijum jonskom baterijom.
Na početku prodaje, osnovni pogon je 210 KS iz 2.0 četvorocilindarskog dizela, i dva V6 3.0 dizela sa 230 i 290 KS, dok će vrh ponude biti 3.0 V6 benzinac sa 340 KS.
Cene za novi Audi A6 još nisu objavljene, a prijem porudžbina počeće na leto.

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Malo cirkusa nije na odmet

Novi Audi A8 broji sitno do svetske premijere. Tačnije još 11 dana, ali se ...

FIA odobrila Tesla kup

Svetska automobilska federacija dala je zeleno svetlo za šampionat sa automobilima Tesla Model S ...

McLaren P15 potvrđen

McLaren je potvrdio svoj sledeći super automobil, naslednika brutalnog modela P1. Predstojeći model će ...

Honda Urban spremna za Frankfurt

Svetska premijera Hondinog koncepta električnog vozila Urban na Sajmu automobila u Frankfurtu Honda na ...

Mislim da sam video novi Ford Focus

„Zdravo, mislim da sam video novi Ford Focus u Kaskaisu“, napisao je čitalac mađarskom ...

Formula 1 – sport, biznis, zabava ili nešto četvrto.

Formula 1, perjanica automobilskog sporta, obrt milijardi dolara, zabava koja, u krizi ili ne, ...