fbpx

Mercedes predstavio novi 1.6 dizel

Mercedes će u E i C Klasu ugrađivati svoj novi 1.6 litarski dizel motor

 

Na simpozijumu održanom u Beču, a posvećenom motorima, Mercedes je predstavio svoj novi OM 654 dizel agregat. Zbog nezadovoljstva kupaca ovim agregatom zameniće se OM 626 D16 pogonska jedinica iste zapremine, koju isporučuje Renault. Nezadovoljstvo pogonskom jedinicom je naročito bilo izraženo kod kupaca E Klase.
Iz Mercedesa tvrde da će novim motorom eliminisati nezadovoljstvo kupaca. Upravo predstavljeni dizel OM 654 kao osnovu koristi dvolitarsku jedinicu, sa kojom deli čak 94% delova. Međutim, pored smanjenja radne zapremine na 1.6 litara, razlikuju se u nekoliko bitnih stvari. Prečnik hod klipa su smanjeni na 78×83.6 mm, ali je razmak između cilindara ostao identičan. Novi su klipovi i klipne poluge lakši su po cilindru za 135 g, što je dovelo do eliminacije balansnih vratila. Maksimalan pritisak u taktu ekspanzije smanjen je na 180 bara, pa su manja opterećenja i na ležajeve na kolenastom vratilu koji su manji i uži. OM 654 D16 premijerno ima i tzv. konične stubline, koje su u donjem delu nešto šire nego u gornjem. Ovakvom obradom cilindarskih košuljica postignut je ujednačeniji hod i frikcija klipa, obzirom da se tokom procesa sagorevanja gornji deo kompresione komore, koji se više zagreva, proširuje u odnosu na donji deo. Prema Mercedesu, samo ovim novim oblikom cilindra postignuto je smanjenje potrošnje od 5%.
Novi 1.6 litarski dizel ima 110 kW (150 KS), što je 8kW (11 KS) više nego što E 200d trenutno ima. Uz novi dizel fabrika tvrdi da su i C i E klasa dobila za nešto manje od sekunde bolja ubrzanja do 100 km/h, ali i da je pri tom postignuta kultura rada na nivou znatno skupljeg dvolitarskog motora, zbog čega proizvođač očekuje i zadovoljnije kupce. Serijska proizvodnja i ugradnja u E i C Klasu počeće u toku ove godine.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes predstavio osveženu perjanicu AMG E63 S

Samo dan nakon predstavljanja direktnog konkurenta i Mercedes-AMG je otkrio svoje osvežene perjanice E63 ...

Lewis Hamilton do pobede broj 100.

Lewis Hamilton je na uporsnost i brzinu, ali uz pomoć kiše došao do 100. ...

Honda CR-V sa akcijskim cenama i posebnim ponudama

HONDA Srbija je pripremila specijalne uslove za kupovinu novih HONDA CR-V modela, koji su ...

Italijanske plaže sigurne uz Jeep Wrangler i Karabinijere

Jeep je italijanskim karabinjerima predstavio poseban Wrangler koji će patrolirati plažama Romagne ovog leta ...

Unapređeni Kia Stinger

Kia je upravo predstavila nešto više podataka o unapređenom Stingeru Pored osveženog dizajna je ...

Novo rukovodstvo i struja za spas Smarta

Daimler menja rukovodstvo u pokušaju da udahne novi život Smartu Iako se maleni Smart ...