fbpx

Audijev CEO Rupert Stadler, posle zatvora sigurno neće nazad u fotelju

CEO Audija Rupert Stadler, koji je u zatvoru od 18. juna, sigurno se više neće vratiti na svoju poziciju

Foto: Audi

Uhapšeni šef marke Audi Rupert Stadler, čak i ako dokaže svoju nevinost, gotovo sigurno se neće vratiti na svoju poziciju na vrhu luksuzne marke. Stadler je uhapšen 18. juna i od tada je u zatvoru pod sumnjom da je uticao na istragu pravosudnih organa o manipulacijama sa emisijom izduvnih gasova. Istražitelji su saopštili je njegov telefon prisluškivan, i da su tokom prisluškivanja čuli njegovu izjavu da je otpustio službenika koji je sarađivao sa istražnim organima. Na osnovu ovoga i drugih dokaza, nemački istražni organi veruju da je Stadler počinio prevaru i lažno svedočio u vezi dizel skandala. Stadler će u zatvoru ostati najkraće do sledeće nedelje za kada je zakazan sastanak tužioca i njegovih advokata i kada će imati mogućnost da odgovara na pitanja. Za sada nije jasno da li postoji mogućnost da bude pušten uz kauciju. Wolfgang Hatz, bivši glavni inženjer VW Grupe pušten je da se brani sa slobode, nakon devet meseci u pritvoru, uz kauciju od 3 milona evra.
Očekuje se da se Stadler neće više ikada vratiti na svoju poziciju, mada upućeni kažu da treba biti obazriv po tom pitanju, obzirom na rigidne zakone o radu u Nemačkoj, i da Stadler sada treba da se koncentriše na svoju odbranu.
Audi je već imenovao Brama Schota, šefa prodaje marke, kao privremenog CEO-a, mada Schota ne krije ambicije da se zadrži na ovoj poziciji. Schot je već doneo odluku da odloži i premesti u Ameriku, na tle Tesle, promociju e-trona, prvog potpuno električnog Audija.
Insajderi u VW Grupi tvrde da bi po kompaniju najbolje bilo kada bi se Stadler dobrovoljno povukao sa pozicije, kako ne bi morao da dobije otkaz, što može jako zakomplikovati stvari kompaniji. Stadler je sada, kako kažu, “oštećena roba” koja je izgubila kredibilitet, čak i kada bi uspeo da dokaže svoju nevinost nakon meseci tokom kojih ga je VW Grupa štitila. Sa druge strane, konkurencija ne spava, a Audi mora da ide dalje, a ne da čeka rasplet situacije sa Stadlerom. Za trenutnog V.D. CEO-a Schota, članovi upravnog odbora kažu da nema razloga da ne ostane na ovoj poziciji, sve dok dobro radi i donosi dobre rezultate za kompaniju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Zvanično je – Valtteri Bottas u Alfa Romeu od 2022.

Valteri Botas potpisao višegodišnji ugovor sa  Alfa Romeo Racing ORLEN Formula 1 timom Valtteri ...

Gemballa tuži sina svog osnivača zbog povrede prava

Marc Philipp Gemballa je nedavno osnovao automobilsku firmu pod svojim imenom i najavio svoj ...

Hyundai Ioniq 5 N utiče na emocije

Hyundai Ioniq 5 N utiče na emocije utvrđeno je eksperimentom u zimskim uslovima Norveškoj ...

Renault Megane E-Tech Electric debitovao kao serijski eVision

Renault Megane eVision je i zvanično potvrđen za serijsku proizvodnju od 2022. godine pod ...

Mercedes-AMG One – potrajalo je ali je stigao

Mercedes-AMG One je najavljen kao hiperautomobil sa pogonom iz Formule 1 još 2017. godine ...

Novi Bentley Continental GT ima 782 KS

Novi Bentley Continental GT ima 782 KS iz hibridnog pogona koji kombinuje V8 benzinac ...