fbpx

Svi znaju da rad klima uređaj troši energiju koju stvara motor automobila, a koji je, sa svoje strane, stvara sagorevajući gorivo. Koliko stvarno energije troši klima uređaj, koliko je to goriva, i na kraju, koliko košta vožnja sa uključenim klima uređajem?

Odgovor na pitanje da li automobil sa uključenim klima uređajem troši više goriva je jednostavan – da. Ali, koliko je to, i da li se može uživati u blagodeti rashlađene kabine, a pri tom uticati na potrošnju? Ako vas potrošnja ne zanima, nemojte dalje čitati ovaj tekst, ali ako imate na umu troškove, obratite pažnju. Klima uređaju je potrebna energija za pokretanje kompresora koji je zadužen za cirkulaciju rashladnog gasa koji se nalazi u sistemu. Pogon kompesora je preko kaiša, koji je obično ujedno i pogon alternatora vozila, a često i vodene pumpe kao i servo pojačivača upravljača. Kompresor klime obavlja relativno ozbiljan rad i u tu svrhu mu je potrebno dosta energije, tačnije od 8 pa sve do 20%, a on je time samo jedan od nekoliko potrošača bez kojih automobil ne može. Mnogi zaboravljaju da alternator proizvodi struju, ali da u tu svrhu troši energiju od motora, uljna i vodena pumpa takođe, a tu je i servo pojačivač upravljača, naravno ako upravljač nije elektro servo pojačan. Svi ovi potrošači crpe energiju – odakle? Iz gorivnog rezervoara. Jedino, bez klime se može, ali bez ostalih pomenutih “gladnica” ne može.

Od čega zapravo zavisi koliko će klima uređaj trošiti?

1. Pre svega, od zapremine vazduha u kabini. Veći automobili imaju veće kabine, samim tim i klime većeg kapaciteta, koje posledično troše više goriva.
2. Takođe, zavisi od spoljne temperature, odnosno, ulazne temperature vazduha u kabinu. Mnogo više energije je potrebno da se vazduh od 40°C ohladi na 23°C, nego kada je ulazni vazduh 30°C.
3. Kada se klima uređaj zimi koristi za odleđivanje i razmagljivanje takođe radi pod velikim opterećenjem
Kolika je potrošnja klime u litrama goriva ili u novcu?
Zavisi od brojnih faktora, a i od vas samih, odnosno načina eksploatacije. Ali, ako se u proseku uzme da je je potrošnja sa klimom minimalnih 8% situacija je sledeća:
– Prosečna potrošnja 7.0l/100km + 8% = 7,56 l/100km, odnosno nešto više od pola litre benzina ili dizela na 100 pređenih kilometara.
U novcu, po cenama u Srbiji to izgleda ovako:
1L benzina = 144,20 din X 7 = 1009,4 din/100km + 8% = 1090,15
To znači da vas svakih 100 pređenih kilometara sa uključenim klima uređajem košta 80,75 dinara. Ako to prenesemo na put do Grčke, omiljene nam destinacije za letovanje, na ukupnom putu koji će biti oko 1.700 km, dodatni trošak je 1.372,00 din. Nije strašno za dodatnu udobnost, samo nemojte zaboraviti da smo računali minimalnu moguću potrošnju klima uređaja od 8%.

Kako uticati na potrošnju sa uključenim klima uređajem?

1. Ne hladite više nego što vam je potrebno, nego koliko vam prija, kao što to radite u stanu. Pogotovo ako imate automatski klima uređaj, obavezno podesite željenu temperaturu, i postavite “Auto” mod. Nije vam potrebno 17°C u vozilu, nego optimalnih 22-24°C. Lekari čak preporučuju da bude samo 3-4 stepena manje nego napolju, kako ne bi doživljavali šok po napuštanju vozila. Lekari zbog toga i preporučuju da se klima ugasi nekoliko minuta pre dolaska na odredište kako bi se podigla tempertura u vozilu, a organizam aklimatizovao na ono što ga čeka.
2. Uključite recirkulaciju vazduha u kabini, tada klima hladi samo vazduh koji je već u kabini, i ne mora da hladi vreli vazduh koji dolazi spolja. Naravno povremeno pustite svež vazduh u vozilo.
3. Na kratkim, gradskim relacijama ugasite klimu i otvorite prozore. Ako je relacija samo 15 min, klima će raditi pod maksimalnim opterećenjem, a neće stići da rashladi vozilo. Samo će značajno povećati potrošnju.
4. Na potrošnju klime utiče i koja je početna temperatura vazduha u vozilu, pa parkiranje u hladovini može uticati na potrošnju. Treba da znate da se površine u vozilu na letnjem suncu zagreju i na preko 100°C.
5. Ugasite klimu ako je spoljna tremperatura prihvatljiva za vas, i koristite cirkulaciju spoljnjeg vazduha. Nemojte biti zaboravni.
6. U proleće i jesen klima vam je manje-više nepotrebna, nemojte se zaluđivati pričama kako u vašem vozilu ne može da se isključi klima. Ima vozača koji tako misle.
7. Održavajte klimu u svom vozilu. Redovno održavana klima efikasnije radi i troši manje goriva. Čist polenski filter dozvoljava bolji protok vazduha i klima je efikasnija i ekonomičnija.
8. Ako zimi koristite klimu za razmagljivanje i odleđivanje, ugasite je kad završi svoj posao.

Naravno istorijsko je i pitanje: da li klima uređaj ili otvoreni prozori? Odgovor je: u gradu otvoreni prozori, na otvorenom putu, odnosno pri brzino preko 70 km/h klima uređaj troši manje nego loša aerodinamika, odnosno otpor vazduha, koji izazivaju otvoreni prozori, to su potvrdila i dokazala brojna menjenja. Što je brzina veća i ova razlika raste.
Na kraju, klima uređaj je koristan i nije preterano neekonomičan ali samo ako se koristi uz malo obazrivosti. Može prilično uticati na potrošnju i troškove puta, ali i ne mora, zavisi samo od vas samih.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Lewis Hamilton pokazao klasu u kvalifikacijama Formule 1

Ne veruj Mercedesu kad najviše kuka – Lewis Hamilton se juče žalio na automobil, ...

Stižu i kočnice na struju

Odbrojani su dani hidrauličnih kočnica. Brembo priprema potpuno novu generaciju kočionih sistema Ako se ...

Donfeng hoće ako neće Alfa

Donfeng hoće ako neće Alfa da proizvodi automobile u Italiji i to uz fokusa ...

Peugeot 208 – vraća francuski šik u B segment

Peugeot 208 ima pred sobom ozbiljan zadatak, mnogo veći od samog vraćanja francuskog šika ...

Lako ćemo, misli su u Hondi

Šef Honda Formula 1 projekta Yusuke Hasegawa kaže: mislili smo da će biti previše ...