fbpx

Marchionneova smrt otvorila pandorinu kutiju

Osim što se mnogi pitaju da li je nov CEO FCA Mike Manley i sposoban da nasledi Marchionnea, kao da se otvorila pandorina kutija

Foto: FCA

Oko smrti Sergia Marchionnea počela su da se javljaju mnoga pitanja i brojne spekulacije. Čini se da je trenutno najjednostavnje ono koje postavljaju mnogi – da li je Mike Manley sposoban da nasledi pragmatičnog Marchionnea koji je pre 14 godina došao na čelo Fiata pred bankrotom i od njega uspeo da napravi profitabilnu FCA grupaciju. Nezgodna, neprijatna, ali i opravdana pitanja postavljaju investitori i to sa punim pravom, pogotovo ako se u obzir uzme da je vrednost deonica FCA na berzi u Milanu pala za velikih 12% samo par dana pre nego što je Marchione zbog bolesti oslobođen svih funkcija i postavljani njegovi zamenici. Investitori se pitaju da li su bili sistemski i dugo vremena obmanjivani po pitanju bivšeg prvog čoveka kompanije. FCA je krio da je Marchionne primljen u bolnicu u Cirihu 5. jula, a potom je kompanija negirala da je za 21. jul zakazan sastanak upravnog odbora, na kojem su trebali biti određeni naslednici Marchionnea, kada je postalo jasno da se više neće vratiti na posao. Ovi događaji mogu dobiti čak i pravni zaplet po osnovi neblagovremenog informisanja.
Zdravstveno stanje Marchionnea bilo je obavijeno velom tajni, a sa njim je bio upoznat samo veoma uzak krug ljudi. Ono koji su dobro poznavali Marchionnea, pre nešto više od mesec dana kada je predavao Jeep-ove italijanskoj policiji, mogli su primetiti umor i slabost na predsedniku kompanije, za kojeg se govori da je neumorno radio svih 14 godina. Sa druge strane, gotovo misteriozno i bez najave, seo je kompanijski avion i odleteo u Ženevu, pa potom u Cirih sa svojom prijateljicom Manuelom Battezzato, koja radi u FCA press službi. Iznenada, Marchionne je prestao da se odaziva na telefonske pozive, poruke i e-mailove, što je bilo potpuno netipično za njega. Već 5. jula italijanski portal Lettera 43, javio je da će Marchionne imati operaciju ramena, ali da će se brzo vratiti na posao nakon kratkog oporavka. Međutim, ubrzo su spekulacije uzavrele, kada je sazvan upravni odbor FCA kako bi imenovao naslednike na funkcijama koje je Marchione imao. Iako ne 20 jula kompanija negirala ove navode, već narednog dana Manley je izabran za novog CEO-a.
Samo pet dana kasnije, Marchionne je preminuo u bolnici u Cirihu. Najbrojnije spekulacije kažu od kancera pluća, dok njemu bliske osobe tvrde od komplikacija nakon operacije, koje su izazvale dva srčana zastoja. Do sada i za sada, zvaničan uzrok smrti Marchionnea nije saopšten, osim što je bolnica potvrdila da je duže od godinu dana bio na terapijama zbog ozbiljne bolesti, bez navoda koje. Razumljivo, javnost može i ne mora biti upoznata sa uzrokom smrti, šta više nema ni razloga da bude upoznata. Međutim, finansijeri, kod kojih je stanje firme na prvom mestu, trenutno postavljaju brojna pitanja, a sve se svodi na pitanje zbog čega su bili obmanjivani toliko dugo. U FCA se pravdaju da su oni bili u mraku i bez informacija, ali to nije dovoljno za finansijske nadzornike u Americi i Italiji. Za sada, još uvek su tonovi relativno mirni i kulturni, a George Schultze, koji prati preko 100 milona dolara uključujući deonice FCA, kaže da je problem veoma specifičan, i moguće da nikada do kraja neće ni biti otkriven u javnosti, osim ako ne dođe do sudske parnice.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sekvencijalni i DCT menjač – rade istu stvar ali…

Ako ste ikada pomislili da su sekvencijalni i menjač sa dvostrukom spojnicom isti iako ...

Uz Suzuki Swift, najbržim kupcima poklon iznenađenja

Swift nove generacije – nosilac titule automobila godine u Japanu – na našem tržištu ...

Hyundai Kona teaser

Hyundai je objavio teaser sliku njihovog novog modela “Kona” pre službenog predstvljanja koje je ...

Da li će biti Dakar relija 2019.?

Prezentacija rute Dakar relija 2019. planirana za prošli ponedeljak je otkazana zbog povlačenja Čilea ...

Audi je predstavio elegantni A6 E-Tron Concept

Audi je predstavio A6 E-Tron Concept, električni liftback sa najavljenom ambicioznom autonomijom od 700 ...

Ferrari uskoro otkriva planove i partnere

Ferrari će uskoro otkriti svoj dugo očekivani strateški plan za blisku budućnost koji vodi ...