fbpx

Ferrari uskoro otkriva planove i partnere

Ferrari će uskoro otkriti svoj dugo očekivani strateški plan za blisku budućnost koji vodi ka novoj eri partnerstava i elektrifikacije

Ferrari će, devet meseci nakon što je dobio novog glavnog operativca Benedetta Vignu, predstaviti svoj strateški plan. Na Vigni je upravnom odboru i akcionarima objasni kako će Ferrari zadržati sve svoje osobenosti a i paprene cene u svetlu električne budućnosti, koja je sve izvesnija od 2035. godine. U četvrtak će Ferrari otkriti svoj put u čistiju, tišu i električnu mobilnost. A ne treba podsećati koliko je zahtevna takva tranzicija za marku čiji je decenijama sastavni deo i buka moćnih motora.
Vigna ima zanimljivu prošlost. Sa 26 godina iskustva u industriji poluprovodnika, u Ferrari je doveden da pomiri tradiciju i inovacije, a analitičari već predviđaju da će fokus biti u evoluiranju marke Ferrari ka jednom sasvim drugačijem okruženju.
Ferrari je već predstavio četiri elektrifikovana hibridna modela, a za 2025. godinu obećao i svoj prvi potpuno električni model. Isto tako, već je najavio strateška partnerstva, koja je ulazak u nove tehnologije omogućiti uz držanje troškova pod kontrolom. U tom svetlu, očekuje se da će Ferrari objaviti sa kim i u kojim oblastima će potražiti partnere pored već postojeće. Naime, britanska kompanija Yasa, koja je u vlasništvu Mercedes-Benza, dobavljač je električnih pogona za hibridne Ferrari modele. Ipak, izgleda da Ferri nije spreman da se odrekne motora sa unutrašnjim sagorevanjem obzirom da je Vigna još početkom godine najavio partnerstva i kojima će se razvijati bio i sintetička goriva, kao zelena alternativa elektrifikaciji.
U narednih par meseci biće otkriven i Purosange, prvi Ferrari SUV, kojim će marka iz Maranella ući i u globalno vrlo popularni segment, u kojem konkurent Lamborghini već vrlo dobro prolazi.
U Ferrarju kažu da će najveći izazov u srednjeročnom periodu biti održavanja visoke profitabilnosti, a uz razvoj novih tehnologija i uvođenje inovativnih rešenja. A pored samih tehnologija, ima još dosta polja u kojima Vigna može ostaviti svoj potpis, kažu analitičari, koji misle na sisteme povezivanja, intelektualnu svojinu, performanse iz Formule 1 i povećavanje kompleksnosti proizvodnje.
Ponuda Ferrarija je, u poslednjih nekolio godina, porasla na devet modela, uz dodatne modele koji se rade u ograničenim serijama, a ugrađuje motore sa šest, osam i 12 cilindara, kai i hibrdni pogon, a uskoro i električni. Za sada, deluje da investitori imaju poverenja u Ferrari i novog šefa, obzirom da poslednjih 12 meseci vrednost akcija stagnira, dok je evropski automobilski indeks pao za 18%, dok je indeks luksuznih dobara pao za 13%. U istom periodu, Aston Martin je izgubio skoro 70%, dok je po pitanju vrednosti akcija Tesla među retkima koji su nadmašili Ferrari. Međutim, da li će tako ostati dobrim delom zavisi i od plana koji će izneti Vigna. Poslednjih godina Ferrari plovi kao da je imao uključen autopilota, ali su određene transformacije neophodne.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Lotus sprema novi model koji bi mogao da zameni tri aktuelna

Lotus će otkriti novi sportski model na leto, ali negova proizvodnja počinje tek naredne ...

Test: Dacia Logan TCe 90 – kvalitetniji ali koliko dostupan?

Od modela sklopljenog sa minimumom delova da bi bio pristupačan, Dacia Logan je stigla ...

Novi Audi A6 zvanično pokazan

Audi je otkrio novu, petu generaciju modela A6 koju će zvanično pokazati na auto ...

Renault misli na zabavu u vožnji

Treba se zabaviti dok automobil vozi, pa je zbog toga Renault kupio 40% deonica ...

Mercedes pokazao upravljače svojih F1 bolida

Pomalo neuobičajeno, ali zanimljivo je, predstavljanje detalja upravljača bolida Formule 1, a Mercedes je ...

Legendarni Caterham promenio vlasnika i postao japanski

Caterham, britanski proizvođač legendarnog roadstera Super 7 promenio je vlasnika i umesto malezijske postao ...