fbpx

Nova generacija Audija R8 stiže 2020., bez SUS motora?

U najnovijem izveštaju se navodi da je Audi Sport ipak odlučio da će biti nove generacije modela R8, ali da će imati samo električni pogon

Foto: Audi

U martu ove godine, šef razvoja Audija je izjavio da Audi Sport odeljenje još nema planove za treću generaciju modela R8. Njegova izjava nije značila da neće biti naslednika aktuelne generacije modela, ali je postojala šansa da se to desi. U najnovijem izveštaju Autocara navodi se da je Audi Sport odlučio da će biti treće generacije modela R8, ali da će imati samo električni pogon. Bez navođenja izvora, britanski medij tvrdi da će novi R8 stići 2020. godine, kao i da ulazi u teritoriju hiper automobila, zahvaljujući snazi od oko 1,000 KS. Glasnogovornik iz Audija je rekao da ništa još nije konačno u vezi novog R8, i da su sve opcije otvorene.

Foto: Audi

Ipak, Audi je nagovestio električni super automobil predstavljanjem modela PB18 e-tron koncept u Pebble Beachu. Koncept, koji je gotovo identičnih dimenzija aktuelnog R8, pokreću tri elektro motora i baterija u čvrstom stanju od 95 kWh. Ukupna snaga koncepta je 670 KS i 870 Nm obrtnog momenta. S obzirom da Audi planira da lansira više električnih modela u pordstojećim godinama i da jednog dana celu liniju prebaci na električni pogon, sasvim je normalno da se i sportsko odeljenje opredeli u ovom smeru. Audi je već potvrdio planove da lansira e-tron GT električni super sedan 2020. godine. Audi Sport takođe ima iskustva sa električnim pogonom.

R8 e-tron, foto: Audi

Ovo odeljenje je napravilo električni verziju modela R8 2013. godine, ali je ceo projekat obustavljen u poslednjem trenutku jer se pokazalo da jeftiniji Tesla Model S pruža bolje performanse. Nakon toga, Audi Sport je napravio električnu verziju druge generacije R8 2015. godine, ali prekinuo prodaju nakon samo godinu dana, usled nedostatka interesa kupaca. Automobil je koštao blizu milion evra, ali je i dalje bio sporiji od Modela S. Nadajmo se da će se Audi ovog puta potruditi malo jače.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Cadillac će od 2020. nuditi Super Cruise u svim modelima

Dan kada će se automobili sami voziti je još uvek daleko, ali u međuvremenu, ...

Ferrari ponovo u formi

Ferrari je povratio formu kada mu je to najviše trebalo. Uz novi rekord staze, ...

Porsche slavi 70 godina 911 uz Speedster koncept

Porsche obeležava 70 godina ikone 911 konceptom Speedster, koji bi mogao i u seriju ...

Aston Martin DBX prvi SUV u 106 godina marke

A gde drugde nego u Los Anđelesu, Aston Martin je predstavio svoj prvi SUV ...

Honda predstavila svoj prvi EV, kao i novi pod brend

Honda je možda bila među prvim proizvođačima da ponudi hibridni automobil, ali zato ne ...

BMW u Formuli E

BMW ulazi u Formulu E u sezoni 2018/2019. kao fabrički tim u saradnji sa ...