fbpx

Test: Isuzu D-Max u službi nautike

Poznato je da popularnost pick up segmenta raste iz neočekivanih razloga – raznih hobija sa specifičnom kabastom opremom i prikolicama

Iako SUV i crossover segment nezadrživo rastu uporedo i popularnošću i prodajom, na mala vrata se, među popularne, uvukao i pick up segment. Realno, čudan, pa i iznenađujući trend za “kamionete” koji su kupcima na raspolaganju već decenijama. Ove robusne radne mašine u svetu su najvećim procentom upravo to – radne mašine. Univerzalci koji imaju izbor dva ili pet sedišta, ali obaveznu nosivost oko ili preko jedne tone, upotrebljiv tovarni prostor, sposobnost da povuku do 3.500 kg i na kraju offroad sposobnosti. Pa nije ni malo, za jednostavnu konstrukciju kakvu svaki pick up ima. Robusna šasija, velik klirens, pogon na svim točkovima, i dovoljno snažan motor koji sve to može da pogura.
Samo, ovo je pick up oduvek, a šta je to dobio da preko noći počne da mu globalno raste popularnost, do te mere da je postao “must have” u ponudi. Sam pick up nije dobio ništa preterano ili revolucionarno novo, osim malo (tačnije dosta) više šminke i dodatne opreme u sektoru luksuza. Zapravo, desilo se u glavama i novčanicima specifičnog i novog segmenta kupaca, kojima ovakvo vozilo ne treba za posao nego uživanje uz koje idu kabasti rekviziti. A govorimo o svemu, od zimskih sportova, preko nautike, jahanja, lova, ili jednostavno obilaska prirode van asfalta. Pick up, se nametnuo kao neuporedivo praktičnije i daleko jeftinije rešenje od do sada neprikosnovenog skupog SUV-a. Pri tom, jeftinije za održavanja, i što se poreza tiče u daleko povoljnijem razredu komercijalnih vozila. Sve skupa, kupci su stavili prst na čelo i sebi našli jeftinije rešenje za svoje hobije.

Super test kakav niko nije izveo
Kao što smo pisali, Isuzu D-Max bio je službeno vozilo Motojet H2O Adrenalin sezone 2018. Drugim rečima, jedan od najprodavanijih pick upova na svetu stavljen je u službu organizacije nautičkih događaja, sa nekoliko tipičnih izazova pred sobom. Vuča prikolice od 6.5 metara, sa tri vodena skutera, velikom količinom opreme koja je bila standardna za svaki događaj, i vožnja svim tipovima saobraćajnica. Zapravo, prvi na spisku izazova za motor, menjač i pogon, a najčeće i najteži bio je prilaz vodi, na mestima gde nije uređen.
Adekvatan alat za H2O Adrenalin
Službeno vozilo svih šest događaja već na papiru je delovalo potpuno adekvatno. Šta više D-Max koji nam je stavljen na raspolaganje je retka, ali pametna kombinacija osnovne i dodatne opreme. Osnova je Isuzu D-Max 1.9 Ddi CREW 4×4 Planet. Pogon je 1.9 litarski Ddi sa 164 KS i 360 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Prenos preko manuelnog šestostepenog menjača, a pogon na svim točkovima. Planet je drugi nivo opreme, ali na koji je u ovlašćenom servisu uvoznika dodata vrlo ozbiljna oprema, koja se na svodi na šminku nego na ozbiljne mehaničke elemente.

Pomenućemo nekoliko najvažnijih izmena: lift kit koji je povećao klirens za 5 cm, terenski pneumatici, vitlo, metalna zaštita donjeg postroja i, naravno, kuka za vuču. Kompletan pregled opreme sa cenama može se videti u tabeli. Uvoznik ovaj paket, s pravom, naziva Monster Adventure. A mi dodajemo da ovakvo “pakovanje” može biti i dobar put za kupca – kombinacija praktično najjeftinijeg vozila i maksimalno prilagođavanje potrebama dodatnom opremom.
2.500 kilometara sa prikolicom
Tokom H2O Adrenalin 2018. sezone sa sedam događaja, prešli smo oko 2.500 kilometara svim postojećim vrstama saobraćajnica, od čega 90% sa prikolicom, dužine 6.5 metara, širine 2.5 metara ukupne mase sa teretom (tri vodena skutera) 1.200 kilograma. Oprema koja je standardno išla na put popunjavala je kompletnu zapreminu tovarnog prostora, ali ne i maksimalnu nosivost od 1.000 kilograma. Prosečno, D-Max je bio opterećen do 60% maksimalno dozvoljenog. U vožnji asfaltom, povećani klirens i izmene na donjem postroju, pa čak ni Goodrich All-Terrain pneumatici nisu uticali na udobnost vozila, ili povećanje buke u kabini. Poslovično nervozan zadnji deo svih pick upova, oprema i opterećenje prikolice je potpuno smirilo u svim uslovima vožnje, od auto puta pa sve do brdskog puta sa lošim asfaltom. Karakter upravljanja se praktično nije promenio. Sa pomenutim opterećenjem, prosečna potrošnja na otvorenom putu je između 10.5 i 11.2 l/100km, a maksimalnim brzinama do 100 km/h. Praktično jedina zamerka odnosi se dugačku i nepreciznu ručicu manuelnog menjača, koja bilo kakvu brzu promenu prenosa čini gotovo nemogućom, a “lek” je lagan odabir željenog prenosa i mekana ruka na ručici.
Situacije u kojima je pokazao svoje prave sposobnosti su bile lokacije bez uređenog pristupa vodi. Lift kit nam je doneo dodatnu opuštenost na neravninama i pregibima, obzirom da je povećan “brake over” ugao. Šta više, u kombinaciji sa Goodrich All-Terrain pneumaticima, ni pesak, ni zemlja ni trava nisu tražili ništa više od selekcije 4H pogona na svim točkovima. I snaga motora i trakcija sasvim su dovoljni da izvuku natovarenu prikolicu iz vode i to na obali sa velikim nagibom.
Zašto je snažno vitlo korisno?
Kao najveći izazov pokazao se šljunak, i to samo zbog uskih pneumatika na prikolici koji su tonuli u podlogu, a prikolica svojim otporom zaustavila vozilo. Sve skupa, situacija koja je delovala kao zrela za poziv upomoć snažnog šlep vozila. Međutim, i u ovakvim situacijama prvo treba razmisliti pa dejstvovati. Nakon otkačinjanja potonule prikolice, 4L, moćni redukovani pogon bez mnogo truda je dozvolio da izvezemo vozilo do čvrste podloge, okrenemo vozilo prednjim delom prema prikolici i poslužimo se vitlom za izvlačenje prikolice. Sa dva manevra koja su bila potrebna zbog raspoložive dužine sajle, prikolica je dovučena čvrste podloge, nakon čega preostali posao i oštar uspon za D-Max nije predstavljao nikakav problem.
Na trening na prazan parking
Zaključak po pitanju pogona i prenosa u uslovima kakvi su uređeni i neuređeni pristupi vodenim površinama je jednostavan. D-Max ih je, sopstvenim pogonom, savladao sve. Ono sa čime se svakako mora računati je gabarit vozila. Isuzu D-Max dug je 5.29 metra, a kada se na njega zakači prikolica od 6,50 m, ovo postaje ozbiljno dug “voz” od skoro 12 metara. Svaki manevar traži i dobru tehniku vožnje, pogotovo unazad.

Pokriveni tovarni prostor je zgodan za prtljag, ali značajno ograničava preglednost unazad, i vozač se mora osloniti samo na spoljnja ogledala, i pomoćnika. Kamera za vožnju unazad je u ovakvim situacijama korisna oprema, ali ne i svemoguća. Dobra deja je otići na dovoljno prostran teren i uvežbati osnovne manevre, pogotovo pri vožnji unazad. Čak, ukoliko niste sigurni u svoje “manevarske” sposobnosti, ne treba isključiti ni mogućnost da se uz pomoć vitla i strme ravni prikolica spusti do vode ili izvuče.
Isuzu D-Max savršen partner
Nakon sedam događaja H2O Adrenalin događaja i isto toliko putovanja, Isuzu D-Max pokazao se kao savršen partner. Dovoljno snažan i prostran, sa opremom koja je unapredila mogućnosti, misleći pre svega na “Lift kit”, vitlo, pneumatike i čeličnu zaštitu podvozja. Pokazalo se i da je u konfigurisanje vozila potrebno krenuti iz ugla sopstvenih potreba i onoga gde će ići i šta će vozilo raditi.

Dodatna oprema na vozilu Monster Adventure paket
1. Prednji deflektor na haubi 150 15. Krovni nosači 440
2. Bočni deflektori (set) 150 16. Gumene patosnice (kadice) 100 €
3. Prednji metalni branik 990 € 17. Presvlake za sedišta 150 €
4. Maskirna folija 600 € 18. Truckman hardtop 2,500 €
5. Vitlo 990 € 19. Krovni nosači Thule + šipke 225 €
6. Snorkel 490 € 20. Plastična obloga tovarnog prostora 250 €
7. Metalna zaštita donjeg postroja (set) 800 € 21. LED bar 288 W 370 €
8. Bočni metalni off-road pragovi 550 € 22. Toolbox (kutija za alat) 450 €
9. Zadnji metalni off-road branik 990 € 23. Ublaživač otvaranja vrata sanduka 200 €
10. Alu-felne 16 inča (set) 700 € 24. Lift-kit 2 inča 1,950 €
11. BG Goodrich All-Terrain 265/75 R16 (set) 1,000 € 25. Rikverc LED svetla 100 €
12. Nastavak za kuku (američki) 100 € 26. Krovna galerija (roof rack) 750 €
13. Kuka za vuču 340 € Ukupno 15.753 €

Matematika je u ovom slučaju jednostavna. Krenuti od što jeftinije opremljenog vozila, a novac uložiti u opremu koja će biti zaista potrebna i korisna. Kalkulacija u slučaju našeg službenog vozila kaže: Isuzu D-Max 1.9 Ddi Planet po ceni od 24.700 evra, a vrednost dodatne opreme je 15.753 evra. Ukupno 39.900 evra, ali kao što smo naveli, izuzetno bogato opremljeno, čak do nivoa da deo raspoložive opreme nikada nismo ni stavili u funkciju. Ono što bi svakako mogli da preporučimo, a na osnovu prethodnog testa bio bi automatski menjač, koji svakako olakšava sve manevre. A ako se želi baš kompletan užitak, sve verzije Isuzu D-Max-a, uključujući i najviše pakete opreme, mogu se pretvoriti u Monster Adventure, pa se uz sve dodatne sposobnosti koje u tom slučaju dobiju, ne mora ni odreći kožnih sedišta, kvalitetnog audio sistema ili infortejmenta sa navigacionim uređajem i kamerom. Sve je stvar želje, potrebe, ukusa i, na kraju, budžeta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Za volanom Stingera, ali na kratko

Samo donekle je Kia iznenadila automobilski svet svojom limuzinom Stinger, a pogotovo idejom da ...

Ford F-150 Raptor debitovao u svojoj trećoj generaciji

Ford je predstavio treću generaciju modela F-150 Raptor za koji tvrdi da je ne ...

Crossland X – nova era Opela

Crossland X možemo definisati i novom erom Opela, koja će kupcima tek ponuditi to ...

Novi Mercedes S Klase – bezbedno sa svih strana

Nova S-Klasa postala je inteligentnija u mnogim oblastima, dok iskustvo u vožnji dostiže nove ...

Volvo S60 T5 – ono kad ABBA zapeva BMW-u

Volvo i dalje živi svoju novu mladost na radost svih onih koji ne žele ...

Volvo S90 Ambience concept – za birano društvo

Volvo je predstavio S90 Ambience concept pre javnog prikazivanje na salonu u Pekingu Za ...