fbpx

F1 replika sa Ferrarijevim V12 ide u proizvodnju, a može i na put

Voziti pravi Formula 1 automobil na javnim putevima nije moguće, pa je jedan Australijanac odlučio da napravi F1 repliku, legalnu za saobraćaj

Voziti pravi Formula 1 automobil na javnim putevima nije moguće, pa je jedan Australijanac, Zac Mihajlovic, odlučio da napravi F1 repliku, legalnu za saobraćaj. Mihajlovic je dokumentovao ceo proces stvaranja automobila na Instagramu, a pokreće ga Ferrarijev V12 motor. 6.3 litarski V12 dolazi iz modela F12 Berlinetta, i proizvodi 740 KS i 690 Nm obrtnog momenta. Ono što je impresivno je da će Mihajlovicev automobil biti mnogo lakši od F12 Berlinette, odnosno oko 700 kg.

Kreator F1 replike navodi da je ispiracija za automobil došla nakon što je napravio repliku Batmobila, iz Tim Burtonovog filma „Batman“. „Napravio sam nekoliko automobila ranije, i kao što mnogi ljudi znaju, kada jednom uložite mnogo novca u automobil, kao i mnogo vremena, nikada ih nećete dobiti nazad. Ta vozila ne drže vrednost jer su modifikovana prema vašem ukusu,“ rekao je Zac. On navodi da su mnogi tražili svoj primerak njegovog Batmobila, ali da su mu se na putu našli zakoni i licenciranje.

Međutim, ovo neće biti slučaj sa Mihajlovicevim poslednjim automobilom, jer to nije unikatni projekat. On planira da proizvodi i prodaje ove F1 replike po ceni od najmanje 728,000 dolara. Zac se nada da će početi sa testiranjima do kraja ove godine. Mihajlovic je Ferrarijev V12 našao u slupanoj F12 Berlinetti u SAD, a za menjač se obratio firmi Albins. Ova firma proizvodi menjače za Australijske Supercars trkačke automobile. Kreator F1 replike tvrdi da će kupci moći da biraju između “trkačkih papučica” i sekvencijalnog menjača. Automobil će biti napravljen od aluminijuma, u poliranom finišu, s tim da je Zac otvoren i za pregovore o karoseriji od ugljeničnih vlakana.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi standardi trkačkih kaciga od 2019

FIA je objavila da će od 2019. u Formulu 1 biti uveden novi obavezni ...

Toyota i zvanično predstavila novi sportski kupe GR86

Nestrpljivo očekivani, potpuno novi GR86 imao je svoj globalni debi na zajedničkoj online promociji ...

FCEV Hyundai Nexo se iznenađujuće dobro prodaje

Evropska prodaja modela NEXO na gorivne ćelije vodonika premašila je 1.000 jedinica od početka ...

Šta visoka temperatura radi pritisku u pneumaticima

Drumovima krstari ogroman broj vozača koji ne mari što pritisak u pneumaticima koji varira ...

Volkswagen ID.7 je električni karavan

Volkswagen ID.7 je električni karavan i to prvi marke iz Wolfsburga, a nastao je ...

Preminuo Lee Iacocca čovek koji je pomerao svetsku auto industriju

Lee Iacocca “Kum” Ford Mustanga i čovek koji je tresao globalnu auto industriju, preminuo ...