fbpx

F1 replika sa Ferrarijevim V12 ide u proizvodnju, a može i na put

Voziti pravi Formula 1 automobil na javnim putevima nije moguće, pa je jedan Australijanac odlučio da napravi F1 repliku, legalnu za saobraćaj

Voziti pravi Formula 1 automobil na javnim putevima nije moguće, pa je jedan Australijanac, Zac Mihajlovic, odlučio da napravi F1 repliku, legalnu za saobraćaj. Mihajlovic je dokumentovao ceo proces stvaranja automobila na Instagramu, a pokreće ga Ferrarijev V12 motor. 6.3 litarski V12 dolazi iz modela F12 Berlinetta, i proizvodi 740 KS i 690 Nm obrtnog momenta. Ono što je impresivno je da će Mihajlovicev automobil biti mnogo lakši od F12 Berlinette, odnosno oko 700 kg.

Kreator F1 replike navodi da je ispiracija za automobil došla nakon što je napravio repliku Batmobila, iz Tim Burtonovog filma „Batman“. „Napravio sam nekoliko automobila ranije, i kao što mnogi ljudi znaju, kada jednom uložite mnogo novca u automobil, kao i mnogo vremena, nikada ih nećete dobiti nazad. Ta vozila ne drže vrednost jer su modifikovana prema vašem ukusu,“ rekao je Zac. On navodi da su mnogi tražili svoj primerak njegovog Batmobila, ali da su mu se na putu našli zakoni i licenciranje.

Međutim, ovo neće biti slučaj sa Mihajlovicevim poslednjim automobilom, jer to nije unikatni projekat. On planira da proizvodi i prodaje ove F1 replike po ceni od najmanje 728,000 dolara. Zac se nada da će početi sa testiranjima do kraja ove godine. Mihajlovic je Ferrarijev V12 našao u slupanoj F12 Berlinetti u SAD, a za menjač se obratio firmi Albins. Ova firma proizvodi menjače za Australijske Supercars trkačke automobile. Kreator F1 replike tvrdi da će kupci moći da biraju između “trkačkih papučica” i sekvencijalnog menjača. Automobil će biti napravljen od aluminijuma, u poliranom finišu, s tim da je Zac otvoren i za pregovore o karoseriji od ugljeničnih vlakana.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Peterhanselu pobeda na Dakaru pred dan odmora

„Mister Dakar“, Stephane Petrhansel je došao do svoje druge pobede na Dakar Reliju, ali ...

Kia bez SUS motora u Evropi već od 2035. godine

Kia je upravo najavila planove da će prestati sa prodajom automobila sa SUS motorima ...

Tesla vredi skoro koliko i Ford

Tesla motors je u prvom kvartalu postavio rekord u proizvodnji i isporučenim vozilima, čime ...

Sada možete kupiti električni MG Roadster, ali nije jeftin…

Konverzije klasičnih automobila na električni pogon su sve popularnije, a najnovija firma u biznisu ...

Skidaj Wrangler sa Ford Bronca

Ford je ponosan na svoj novi Bronco, ali spletom okolnosti na njemu se na ...

HSV proizveo svoj poslednji super sedan

Australijski HSV je proizveo svoj poslednji super sedan baziran na Holden Commodoru Oficijelni australijski ...