2019. W Serija – šampionat za žene u jednosedima

2019. godine će se voziti W Serija, šampionat za žene u jednosedima, kako bi se ostvarila mogućnost da žene vozači dođu do Formule 1

Nova W Serija trka u jednosedima imaće šest trka u trajanju od 30 minuta na evropskim stazama, a trkaće se isključivo žene. Ovaj novi šampionat zamišljen je kao “odskočna daska” za žene vozače do vrhunskih nivoa takmičenja u auto sportu, uključujući i Formulu 1. Za šampionat će se koristiti identični Tatuus bolidi Formule 3, a u projekat su se uključila brojna zvučna imena Formule 1. W Seriju podržava David Coulthard, koji je saopštio da je obezbeđen budžet za pobednice trka od 1.5 milona dolara, a da će šampionka zaraditi 500.000 $ kao podsticaj za napredovanje ka Formuli 1.
Prva trka voziće se u maju naredne godine, a mada za sada nije saopšteno na kojim stazama će se voziti, jedna od trka sigurno će biti u Engleskoj, a u dugoročnim planovima šampionat bi se trebao proširiti i na Australiju, Aziju i Ameriku.
Takmičarke neće morati da sa sobom donesu budžet da bi učestvovale, ali će morati da pokažu sposobnost u intenzivnom procesu selekcije da će se na startu naći najtalentovanije i najbrže takmičarke.
Trkački direktor W Serije je Dave Ryan, bivši menadžer F1 trkačkog tima, a pored njega, komisiju za selekciju će činiti Coulthard i Adrian Newey čuveni dizajner F1 automobila. Coulthard je izjavio: “Žene se mogu takmičiti na niovu muškaraca, ali se proces njihovog sazrevanja završava na nivou GP3/F3 takmičenja, prvenstveno zbog nedostatka novca, a ne talenta ili sposobnosti. Ovaj šampionat će biti konstruktivno okruženje za unapređenje tehnike vožnje i sticanje iskustava koja će pomoći da se žene trkaju sa muškarcima na najvišem nivou”. Adrian Newey dodaje: “Razlog odsustva žena u najvišem rangu auto trka je više problem prilike, a ne njihove sposobnosti”.

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Da li Isuzu nešto smera ili se samo hvali?

Da li Isuzu samo demonstrira svoje umeće, ili se iza upravo predstavljenih koncepata nalazi ...

Elon Musk šalje svog Roadstera na Mars?

Početkom decembra, Elon Musk, direktor Tesle i SpaceX-a je najavio lansiranje rakete na svom ...

Rebellionu oduzeto treće mesto iz Spa

Treće mesto osvojeno u Spa, oduzeto je Rebellion Racingu nakon tehničkog pregleda vozila Posada ...

Nissan kaže: 86% vozi automobil pogrešne boje

Većina vozača je izabrala pogrešnu boju vozila za svoju ličnost. Studija sprovedena u Evropi ...

BMW i8 Roadster od januara u prodaji

Niko nije očekivao revoluciju od BMW i8 Roadster, samo da bude konačno i zvanično ...