2019. W Serija – šampionat za žene u jednosedima

2019. godine će se voziti W Serija, šampionat za žene u jednosedima, kako bi se ostvarila mogućnost da žene vozači dođu do Formule 1

Nova W Serija trka u jednosedima imaće šest trka u trajanju od 30 minuta na evropskim stazama, a trkaće se isključivo žene. Ovaj novi šampionat zamišljen je kao “odskočna daska” za žene vozače do vrhunskih nivoa takmičenja u auto sportu, uključujući i Formulu 1. Za šampionat će se koristiti identični Tatuus bolidi Formule 3, a u projekat su se uključila brojna zvučna imena Formule 1. W Seriju podržava David Coulthard, koji je saopštio da je obezbeđen budžet za pobednice trka od 1.5 milona dolara, a da će šampionka zaraditi 500.000 $ kao podsticaj za napredovanje ka Formuli 1.
Prva trka voziće se u maju naredne godine, a mada za sada nije saopšteno na kojim stazama će se voziti, jedna od trka sigurno će biti u Engleskoj, a u dugoročnim planovima šampionat bi se trebao proširiti i na Australiju, Aziju i Ameriku.
Takmičarke neće morati da sa sobom donesu budžet da bi učestvovale, ali će morati da pokažu sposobnost u intenzivnom procesu selekcije da će se na startu naći najtalentovanije i najbrže takmičarke.
Trkački direktor W Serije je Dave Ryan, bivši menadžer F1 trkačkog tima, a pored njega, komisiju za selekciju će činiti Coulthard i Adrian Newey čuveni dizajner F1 automobila. Coulthard je izjavio: “Žene se mogu takmičiti na niovu muškaraca, ali se proces njihovog sazrevanja završava na nivou GP3/F3 takmičenja, prvenstveno zbog nedostatka novca, a ne talenta ili sposobnosti. Ovaj šampionat će biti konstruktivno okruženje za unapređenje tehnike vožnje i sticanje iskustava koja će pomoći da se žene trkaju sa muškarcima na najvišem nivou”. Adrian Newey dodaje: “Razlog odsustva žena u najvišem rangu auto trka je više problem prilike, a ne njihove sposobnosti”.

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renault Clio – podmlađen ili…?

Renault Clio je sa nama već dugo. Od 1990. od kada je nasledio R5, ...

BMW X7, konačno, i službeno

Prošlo je četiri godine od najave do premijere velikog SUV-a iz BMW, koji će ...

Kineski Geely planira kupovinu akcija Daimlera

Vlasnik Volvoa, Geely, će kupiti 3-5% Mercedes Benzove majka firme, Daimlera, prenose kineski mediji. ...

Audi A8 – aktivno sa svih strana

Audi podgreva maštu budućim kupcima otkrivajući detalj po detalj novog A8, a pre zvaniče ...

Dwayne Johnson vraća svoj lik u novom “Fast and Furious” spin-off filmu

Dwayne “The Rock” Johnson vraća svoj lik iz filma “Fast and Furious” na velika ...

Automobili kao jahte

Jahte su počele da liče na automobile, a automobili na jahte Na famoznom okupljanju ...